Nogen ved besked Elisabeth Uldall

ISBN: 978-87-93272-941 150 sider. Pris 175,-

Elisabeth Uldall måtte i 2018 afbryde sit arbejde med et kulturhistorisk værk om vand, da svigersønnen Kristian Rørbæk Madsen valgte livet fra i en alvorlig depression.

Kristian var overlæge ved Odense Universitetshospital.
Han var utrættelig frontfigur i #detkuhaværetmig-bevægelsen, som udsprang af den meget omtalte Svendborg-sag. Afholdt og yderst respekteret af kolleger på landsplan.

Sorgen gjorde det tvingende nødvendigt for forfatteren at koncentrere sig om nærvær og nærhed.

Hun betragter digtsamlingen som sin egentlige debut som lyriker.

Bogen fremstår som en bearbejdelse af selvmord i familien. Den handler om forfatterens forsøg på at blive ”sat fri” med sig selv i behold. Den stiller spørgsmål snarere end at give svar.Om Elisabeth Uldall:

Studentereksamen fra Sorø Akademi.

Cand. theol. fra Københavns Universitet .

Kontroversiel sognepræst i Skovshoved og Holte.

I en årrække anmelder og debattør i Kr. Dagblad og Berlingske Tidende.

En stor produktion af faglitteratur, fortrinsvis kulturhistorie.

Har skrevet undervisningsmateriale og oversat (fra tysk).

Skole – og studieophold i USA.

Flyttet til Svendborg for 10 år siden for at være tæt på familien.

Bor på kanten af Svendborg Sund og føler sig ”tæt knyttet til Svendborg”.

Er helårsbader – kalder sig ”havafhængig”.

 

Ulla Conrad Puder af Mos – japanske meditationer gennem det danske årISBN: 978-87-93272-95-8 184 sider. Pris 175,-

Efter en del år med zen meditation og mindfulness rejste forfatteren til Japan for at praktisere zen og studere den japanske te-ceremoni. Hun blev fascineret af japanernes måde at fejre naturen og årstiderne på: ikke kun kirsebærblomstringen og de røde blade om efteråret, men hver årstid med sine små betydeligheder, de første spirende græsstrå, ankomsten af de første fugle, sommerens irisblomster og guldsmede, efterårsstemningen, iskrystaller. Hjemme i Danmark igen, begyndte hun at iagttage den nordiske, danske natur og dens årstider med nye øjne, inspireret af zen, mindfulness, og japansk æstetik. Måned for måned henter hun nu inspiration fra Japan, blander begge kulturer, observerer, mærker efter i naturen, skriver haiku, og drikker matcha te. I små korte tekster, eller årstidstanker, her i bogen tager hun os med og formidler nye måder at være opmærksom på vores egen natur, integrere den i en travl hverdag, og skabe små oaser af stilhed og skønhed.

Bøgerne fra Ravnerock kan bestilles fra alle boghandlere, fra www.saxo.com og andre netboghandlere, og direkte fra forlaget på post@ravnerockforlaget.dk.
Ulla Conrad, f. 1973, er grafisk designer, illustrator og mindfulness instruktør. Hun har tidligere udgivet fire digtsamlinger og en vandrebog om Gendarmstien.

 

 

 

BLOMSTERNE OG BIERNE af BJARNE KIM PEDERSEN

120 sider – 165 kr. ISBN: 978-87-93272-89-7

Udkommer 18. november

 

Forfatteren skriver om bogen:
”De første ord til Blomsterne og Bierne blev skrevet som et læserindlæg i Fyens Stiftstidende. Jeg havde set, hvordan bierne havde fundet en oase i vores snebær.
Det her er ikke en bog fyldt med kritiske mini essay eller haibuninspirerede tekster om vores grønne ørken.
I stedet har jeg skrevet om de oaser, jeg finder blandt andet i vores egen have, der er ret vild med vilje.
Jeg er født på Gauerslund Mark, vokset op i Ungersbjerge midt i de store skove, og bor nu på Egense Mark på Nordfyn.

Men har også boet 10 år i byer.

Min far stoppede som frilandsgartner, da det ikke mere kunne svare sig.

Jeg har altså en stor del af mit liv levet i det nogle kalder udkants Danmark, det er også herude, at størstedelen af vores landbrugsvarer bliver produceret.

Jeg bevæger mig hver dag rundt i den grønne ørken, her til morgen fulgt af 5 ravne som fløj og drillede vores to fårehunde.

Bogen her kigger på de oaser, jeg finder i vores vild med vilje have, vi har også et stykke velklippet plæne. Plus alle de andre steder, og ideer til, hvor andre kan finde og skabe oaser.

Og et håb om at vi sammen kan finde og skabe flere vilde oaser i vores natur.

Det er miniessay med et twit eller haikudigt (eller haibun haikudigt plus tekst). De små digte er så gode til at formidle stemninger.”

De små essay er bundet sammen af, eller skilt af foto. Bagerst i bogen en liste over hvilke billeder der af taget af forskellige fotografer.
Forfatteren har skrevet andre bøger om natur: Odden & Fjorden, Rundt om Enebærodde, Inddæmningerne ved Odense Fjord, Hr. Længste Ben, Piratfiskerne, Geddedræberne.
Han er guide/fortæller på hestevognsture på Enebærodde og gåture langs inddæmningerne ved Odense Fjord.

 

Lettiske bøger fra Ravnerock, køb dem hos din boghandler, netboghandler eller bestil på post@ravnerockforlaget.dk

Imants Ziedonis ”Farvede eventyr”
”Farvede eventyr” er gendigtet på dansk af Per Nielsen i samarbejde med Kristīne Skarbinika Pedersen.
60 sider, illustreret
ISBN: 978-87-93272-90-3
Pris: 100 kr.

Bogen udkommer 18.11.2020 på Letlands Nationaldag

 

Imants Ziedonis ”Farvede eventyr”

Imants Ziedonis (1933-2013) var en lettisk digter, forfatter, oversætter og politiker. Han var én af Letlands mest populære eventyrforfattere i nyere tid.

Imants Ziedonis nåede at skrive godt tyve digtsamlinger samt adskillige samlinger af eventyr og essays.

Da Imants Ziedonis fik udgivet sine ”Farvede eventyr” i 1973, var Letland en del af Sovjetunionen. Umiddelbart kan de farvede eventyr virke som traditionel sovjetisk børnelitteratur, men de er mere end det. Imants Ziedonis beskrev ved hjælp af farverne, ofte ret kritisk, den verden, der omgav ham. Eventyrsamlingen hedder ”Farvede eventyr”, fordi eventyrene ikke handler om farverne som sådan, men fordi de er farvet af digteren. Der var streng censur, dengang han skrev sine eventyr, man kunne ikke frit kritisere det politiske system. Man kan derfor læse meget mellem linjerne.

Imants Ziedonis skabte sig en strålende karriere som forfatter i Sovjetletland. Da den lettiske folkefront blev dannet i 1988, gik han ind i politik og blev en markant forkæmper for genindførelse af lettisk selvstændighed. Ved Sovjetunionens kollaps i august 1991 genvandt Letland sin status som uafhængig stat.

Farvede eventyr” er den dag i dag populær læsning blandt børn i Letland.

Imants Ziedonis har modtaget flere internationale litteraturpriser, og eventyrsamlingen ”Farvede eventyr” er oversat til en lang række forskellige sprog, bl.a. tysk, engelsk, fransk, russisk, bulgarsk og nu også til dansk.

Hviler i Haiku – hvis det ikke var for fluerne
af
Finn Jeppesen
89 sider 160 kr
ISBN: 978-87-93272-91-0
Bogen udkommer 12.11.2020

I 2007 udgav Finn Jeppesen Haikudigtsamlingen ”Solsortens bad”, forfatterens forkærlighed for denne helt specielle digtform – som opstod i 1600 tallets Japan – gør at haiku indgår i alle Finn Jeppesens seneste digtsamlinger således også i den digttriade, den fynske forfatter kompletterede i 2019 med digtsamlingen ”Det anonyme menneske”.

Nu er han aktuel med digtsamlingen ”Hviler i haiku” på forlaget Ravnerock. Digtsamlingens gennemgående tema, er forfatterens anspændte forhold til fluerne, som sætter hans tålmodighed på en prøve. Desuden indeholder ”Hviler i haiku” også haiku på engelsk.

Udover digtsamlinger har Finn Jeppesen udgivet en børnebog i 2009 ”Historien om de to skovmus Oswald og Henry” og den Socialrealistiske roman ”Geddesvinget” i 2012.

Seneste udgivelser:

Det frigjorte menneske 2016

Det bevidstløse menneske 2018

Det anonyme menneske 2019

 

Fluer i min vin

hvis det er bananfluer

hvad gør de så der

 

Thomas Hovaldt og Benny Pedersen:

Nødvendigheden Kultur’

Udkommer 06.11.2020

ISBN: 978-87-93272-87-3 140 sider. Pris 169,-

Er den klassiske (danske) kultur død og borte?

Gør vi nok for dansk kultur? Eller er den blevet glemt af ”økonomismen”, som ser på bundlinjen? Og hvad er den økonomiske bundlinje værd, hvis den danske kultur går tabt undervejs?”

Sådan spørger Per Stig Møller i bagsideteksten på Thomas Hovaldts og Benny Pedersens nye bog ”Nødvendighedens kultur”. Bogen er den tredje i deres samtale-serie, og i den giver en halv snes danskere, som alle beskæftiger sig professionelt med kultur på forskellige planer, deres bud på, hvad kultur, arv og formidling er. Fælles for dem er, at de er nydere, udøvere, formidlere, igangsættere, arbejdsgivere og tilskuere.

Velfærdssamfundet har gennemlevet nogle dybtgående ændringer og oplevet internationale kriser de sidste 15-20 år: Den globale finanskrise, den europæiske folkevandringsbølge og corona-pandemikrisen, for ikke at tale om de store energi- og klimaspørgsmål. Vi har set et USA i forandring i forhold til Europa og et EU i krise. Storbritannien har forladt skuden, og der rasles kraftigt med den højrepopulistiske sabel flere steder omkring os. Kriser, der har givet anledning til store bekymringer for den enkelte som for regeringer. Hvordan imødegår vi kriserne? Kan vi tale om, hvorvidt mennesket som art er truet af mikroskopiske organismer i samspil med kraftige natur- og klimaomvæltninger i en ny og meget digitaliseret foranderlig hverdag?

Og kaster alle disse kriser og iveren efter at løse dem med bundlinjen i behold så store skygger over den klassiske danske kultur, at den sygner hen og dør ud?

Per Stig Møller er ikke i tvivl og skriver videre i bagsideteksten: ”Det er os alle sammen, der er ansvarlige for den klassiske danske kultur. Det er os, der afgør, om den skal leve videre.”

Som en slags konklusion foreslår bogens forfattere, at kulturministeren rykker væk fra sidstepladsen i Statsrådsrækkefølgen og langt op i geledderne, fordi kulturen er så afgørende for vort samfund, hvor de økonomiske ministre ellers har haft det store ord at skulle have sagt.

gvis også vigtigt, hvem kulturministeren er. Det er velsagtens også derfor, at tidligere socialdemokratiske kulturikoner som Julius Bomholt og Niels Mathiesen satte sig så tydelige spor.

I bogen medvirker blandt andre Anne Margrethe Dahl, Kasper Holten, Thure Lindhardt og Peter Lodahl. Kunstmaleren Henrik Godsk har med sine kvindeportrætter og firkantede ‘passager’ illustreret ’Nødvendighedens Kultur’, og lige her omkring udgivelsesdatoen udstilles hans værker i Sydney.

 

Livets ubærlige lykke af Carsten Svendsen
66 sider 160 kr

ISBN: 978-87-93272-88-0

Udkommer 23. oktober

Livets ubærlige lykke” af Carsten Svendsen

Carsten Svendsens anden digtsamling er ude nu.
Titlen, “Livets ubærlige lykke”, er opkaldt efter et af digtene i bogen. Titlen er i første omgang ironisk. Graver man videre er den lykke, forbrugeren lokkes ind i og den lykke samfundets normer tilbyder, ikke optimal. 

Carsten Svendsen har fine pointer. Digtene er friske og overraskende. De tager udgangspunkt i det sociale rum, tanker om eksistens og magiske natursyn.

Carsten Svendsen fortæller: “Jeg prøver, at afkode perspektivet i hvad der sker mellem mennesker, og beskrive humoren i det alvorlige. Digtene er denne gang mere åbne for fortolkning.”

Lars Christensen har, i tæt samarbejde med forfatteren, tryllet nogle fabelagtige små mesterværker frem. Elleve illustrationer er det blevet til, denne gang i farver.

Citat fra digtet Livets ubærlige lykke:

Du kommer med tusmørket på skuldrene, med dit lille smil under armene.

Dine løbende øjne, store som fodboldbaner. Mundens varmepumpe skælver i en skov af rynker. Dine mænd elskede ikke dig, men rusens glemsomhed…

vågn op! Jorden er gået under. Tag nederlagene for det de ikke er.

 

 

Lille håndbog for dramatiklærere af Kitter Krebs
74 sider 150 kr
ISBN: 978-87-93272-82-8

udkommer 23.09.2020

Med denne håndbog får alle dramatiklærere god inspiration til den fremtidige undervisning på teaterskoler, højskoler eller gymnasier.

Bogen rummer lege og øvelser, som er ideelle til målrettet opvarmning, hvad enten det gælder naturalistisk, fysisk baseret eller mere ekspressionistisk teater. Desuden har bogen gode råd om improvisation og ideudvikling, om samarbejde og fællesskaben.

Når ideerne og visionerne er udviklet og delt, skal de realiseres, også her har den lille håndbog mange gode tips, som er baseret på Kitter Krebses mangeårige professionelle teaterarbejde.

Denne bog er en vigtig sparringspartner til den nyuddannede teaterlærer, og den mere erfarne underviser kan her hente ny motivation og inspiration til dramatiktimerne.

Kitter Krebs, mag.art. & cand.mag. I teater- og litteraturvidenskab, har arbejdet som dramaturg og instruktør på teatre i København, London, Berlin og Odense.

Hun har desuden undervist på flere danske universiteter og højskoler samt på Den danske Scenekunstskole.

Kitter Krebs har tidligere skrevet: Dramaturgi 2018, Komedier og Dødssynder 2019.

Stilheden brænder af René Rasmussen

Digtsamling
71 sider, ISBN: 978-87-93272-83-5

150 kr. udkommer 19. september
Støttet af Statens kunstfond ”Dansk litteratur i Danmark”

Stilheden brænder er en digtsamling, der bevæger sig mellem tekster om flygtninge, asylansøgere, skæve portrætter af selvbiografisk art, kvinders flagrende fascination, sprogets galskab og musik. Selvom digtene spænder over forskellige temaer, er de holdt sammen af en særlig sproglig finurlighed og grundtone.
Rasmussens lyriske univers er i øvrigt inspireret af bl.a. Bob Dylan, Peter Laugesen og Arthur Rimbaud.

De røde roser er blå

det hvide sprog er sort

det frie er tvunget

fisk svømmer i min hjerne

deres farver taler til mine sår

ord er babyer

der ikke vil ud

jeg lægger mig under en skov

venter på himlens stige

eller de vilde dyr slikker mig op

Tidligere udgivelser:

Lettet. Det poetiske bureau, 2009.

Sprogets knogle. Det poetiske bureau. 2010.

Blackeman / Galovre. Det poetiske bureaus forlag, 2011.

Lysord. Det poetiske bureaus forlag, 2014.

Øgleskrig. Forlaget spring, 2015.

 

MØRKEKAMMER af Jørn Falk

71 sider, ISBN: 978-87-93272-842

150 kr. udkommer 31. august

 

Når talen falder på sindslidende, tænker man ikke først digte, tænksomhed, eftertænksomhed og refleksion over såvel fortid som nutid og fremtid. Ikke desto mindre er det, hvad denne digtsamling tilbyder, netop fra en sindslidende.

Digte, der bygger på forfatterens erindring om livet og de mennesker han har mødt.

Erindringer er så mange ting, og den kan ikke koges ned til blot en enkelt bog, men Jørn Falk har forsøgt at samle pejlemærker for, hvordan han er nået derhen, hvor han er, spejlet gennem et sind, der tilfældigvis er hans.

Jørn Falks digte blev oprindelig skrevet som historier, men en udfordring fra forlagets konsulent, genstartede Jørns digtskrivning, der er mere nerve i de her digte fra et liv på kanten, end i historierne, hvis man tør kaste sig ud i digtlæsningen.


D
et er måske derfor, der er brug for en digtsamling som denne.

Mørkekammer fortsætter en fin dansk tradition med digte skrevet af forfattere, der selv lever eller har levet, i det vores behandlersamfund kalder, et liv på kanten.

Jørn Falk bor i Gistrup

stak hånden i lommen
midt om natten

fandt sine nøgler

der swkaffede ham

ind og ud af lejligheden.
Han elskede

gåtur efter midnat.
Natten var hans egen.

 

Esther Langsted: Tag angsten i hånden og byd den op til dans.
64 sider. Pris: 170,- kr. ISBN: 978-87-93272-859


Jane Vigsø skriver i forordet: ”En bog vi alle kan blive klogere af.”
Det er også en nødvendig bog, som Esther Langsted ikke kunne lade være med at skrive. Hun havde brug for at skrive forløbet ned, for at få fortiden lagt på plads.
Forstå og erkende hvad det er hun har haft med som ballast igennem sit liv, helt fra sin barndom.
Hvis læserne vil forstå Esthers barndom
og ungdom anbefales hendes bøger ’Alle gode gaver’ og ’Stellas Stemme’.

Tag angsten i hånden og byd den op til dans er nutid, historien om hvordan Esther har gennemlevet en tid, hvor angsten tvang hende til en dans.
Det er også en bog om angst og kærlighedskraft, om hvordan Esther har brugt sine egne ressourcer, taget imod hjælp fra professionelle og familien.
Så det ender med, at hun med en tangoholdning kan byde angsten op til dans, og ’danse’ sig igennem de kriser, som hun bærer med sig i hendes ’livsrygsæk’.

Læs den for at forstå et forløb med angst.
Læs den for at kigge på din egen angst, og få lidt inspiration, ikke alle behøver at danse, angsten kan bydes op til mange andre ting, aktiviteter.
Det vigtigste er, at du gør noget, du finder glæde ved, at du derfra kan se angsten i øjnene på samme måde, som du gør i dansen.

Tag angsten i hånden og byd den op til dans bliver præsenteret lørdag den 08.08.2020 på Danmarks Forsorgsmuseum Grubbemøllevej 13, 5700 Svendborg kl. 13 – 15

Bogen kan købes på Danmarks Forsorgsmuseum, hos din boghandler eller bestilles hos forlaget.

 

 

Anne Grete Hvirvelkær: Man burde
Rigt illustreret, 60 sider. Pris: 100,- kr. ISBN: 978-87-93272-86-6

Man burde hver dag høre lidt musik, læse et godt digt, betragte et smukt maleri og, hvis det er muligt, sige et par fornuftige ord.”

Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832)

Anne Grete Hvirvelkær er amatørkunstner i ordets bedste betydning. Hun har mod – og, ikke mindst, et beundringsværdigt talent.

Men Anne Grete Hvirvelkær vil helst ikke kalde sig selv for kunstner. Hun drømmer heller ikke om at blive kendt og feteret. Den professionelle kunstner – forstået som en, der ønsker at leve af sin metier – arbejder ofte under urimelige vilkår for at skaffe sig et levebrød, og får man succes, mødes man med en voksende forventning om fornyelse. På mange måder er amatørkunstnerens vilkår at foretrække for den kunstner, der ønsker sig fuld kunstneriske frihed. Der er næsten ingen forventninger, for der er ikke mange, der interesserer sig for, hvad en amatør laver. Man står alene med sin kærlighed til kunsten. Men man har til gengæld en fuldkommen frihed til at lave hvad som helst. Det lyder besnærende. Men det er en stor udfordring, og det kræver mod og vilje at overvinde sig selv, og ikke mindst – blive ved. Det ligger i ordet, at amatører gør det af kærlighed. Udtrykket ”amatør” kommer af det latinske ord ”amare”, som betyder ”at elske”. En amatør er én, der elsker det, som han/hun er meget optaget af.

NB: Anne Grete Hvirvelkær, der bor i Odense, udstiller sammen med skuptøren Dorthe Lysemose i Galleri KIK i Kertminde fra tirsdag den 28. juli til og med søndag den 9. august.

Åbningstider i Galleri KIK:
Hverdage 13-17 / Lørdag-søndag 11-17

Bogen præsenteres i Galleri KIK tirsdag den 28. juli fra kl. 13 til 17 og kan herefter købes i galleriet i udstillingsperioden. Bogen kan også bestilles hos forlaget Ravnerock eller via en boghandler.

 

 

Den yderste ring i vandet af Mathilde Grundtvig Christensen

225 sider, ISBN: 978-87-93272-77-4

225 kr. udkommer 15. maj
”Den yderste ring i vandet’ er en slags ’roadnovel’. En snurrende rejseroman om det at flygte ud af sit hverdagsfængsel med brændende udlængsel som energi i både krop og sjæl. Lige meget hvordan og hvorledes, gælder det om at komme videre. Med Paris for enden af regnbuen, den romantiske stad svøbt i søde drømme om karriere og kærlighed”.

Bo Tao Michaëlis

Elvira er på vej til Paris på forretningsrejse. Hun er succesfuld og brutal overfor sine leverandører og kolleger. Nu har hun nogle vigtige forretningsmøder i byernes by. I lufthavnen møder hun Hanibal. Han er charmerende og mystisk. Der er noget over Hanibal, som er både genkendeligt og underligt. De aftaler at mødes i Paris, hvor Hanibal vil guide og underholde Elvira. I Paris træffer Elvira derudover forskellige skikkelser, som giver hende gode og mindre gode råd blandt andet en politimand, som er ved at løse en rækker forbrydelser i byen og hans venlige kone. Samtidig afsløres en familietragedie fra Elviras barndom og ungdom, som har bestemt hendes tankemønstre, men som samtidig låser hende mere og mere fast i dem.

Jeg får et nummer, tror jeg, for jeg kan mærke det krøllede papir imod min håndflade og senere som en kradsende følelse imod benet, gennem lommens stof. Et nummer, som jeg kan ringe til, i Paris, hvis jeg vil.

Forfatteren er debutanten, Mathilde Grundtvig Christensen, som har læst dansk og historie på Københavns Universitet. Hun underviser på Birkerød Gymnasium og bor i Allerød med sin mand og tre børn. Bogen er skrevet over otte år, men har kørt som en film på nethinden hos forfatteren i endnu flere. ”Med bogen ønsker jeg at ramme en fundamental ensomhedsfølelse og fremmedgørelse. Selve bogen er fiktion, mens ønsket om at forsøge at smelte noget af tomheden ved at være menneske er meget virkelig. Samtidig er jeg interesseret i, hvad sker der, når mennesker bliver presset til det yderste? Ændrer man sin form, eller går det fuldstædig galt? Jeg har hentet inspiration fra nogle af mine idoler som: Astrid Lindgren, der hylder fantasien og det frie menneske. Med Den yderste ring i vandet ønsker jeg at finde ud af, hvad der sker, når det frie menneske fanges af egne tanker. Haruki Murakami, der har skabt en magisk verden, som virker mere logisk end den virkelige, hvilket jeg gerne vil arbejde med i bogen, men med en mere psykologisk og masochistisk vinkel. Per Olov Enquist, som skriver om mennesker på kant af deres egen eksistens og har gjort galskaben naturlig. Emnet har interesseret mig i bogens tilblivelse med Elvira som forsøgsperson, men med krimiens supplement. For mig er litteratur samtaler på tværs af ord”.

Bæredygtige Digte – Fynske forfattere
Illustreret af Ole Fick

100 sider. Pris: 150, – kr ISBN: 978-87-93272-81-1
Udkommer 21. marts

Lørdag den 21 marts klokken 15.00-17.00 fejres Poesiens dag i Storms pakhus i Odense med oplæsning af Bæredygtige Digte
Lena Krogh Bertram, Poul G. X, John Mason, Pernille Nederland, Kirsten Hyllested,
Sven-Erik Svehag, Holger Klintholm, Astrid Bjerregaard, Bjarne Kim Pedersen, Per Nielsen
PRÆSENTATION ER UDSAT PÅ UBESTEMT TID

Storms Pakhus Lerchesgade 4, 5000 Odense.

For alle

Gratis u. tilmelding

Det er Fynske Forfattere, en undergruppe under Dansk Forfatterforening, som sammen med Odense Bibliotekerne og Storms Pakhus står for dagen.

Om Poesiens Dag
I 1999 indstiftede UNESCO World Poetry Day – Verdens Poesidag. Datoen er den 21. marts. Formålet med dagen er at udbrede kendskabet til lokale og internationale digtere samt sætte fokus på poesien som genre. Poesiens dag blev afholdt for første gang i 1999, og hvert år siden da, er dagen blevet markeret på verdensplan af mange forskellige organisationer og institutioner.

Gennem de senere år har Fynske Forfattere sammen med Odense Bibliotekerne markeret Poesiens dag på forskellig vis. I år udgiver de fynske forfattere en antologi, hvor 31 lokale digtere har skrevet digte med en bæredygtig vinkel. Forordet er klippet fra Greta Thunbergs tale ved det økonomiske forum i Davos. Bogen er illustreret af Ole Fick.

Digtene gør måske ikke den store forskel, – ord gør det ikke, ifølge Thunberg. Men ord kan måske sætte tanker i gang. Vores indbydelse til de fynske digtere, har i hvert fald sat tanker i gang hos 31 digtere. Vi er ikke klimaaktivister, men vi bor alle på denne klode hvor vejret hele tiden sætter rekorder, siger de tre fynske digtere fa redaktionsgruppen: Bjarne Kim Pedersen, Cindy Lynn Brown og Per Nielsen.

Det er femte gang, at forfatterne udgiver en fynsk digtantologi. På selve dagen vil der være oplæsning fra bogen. Det sker bl.a. med musikalske nedslag af Palle Krabbe. Og så vil der selvfølgelig være mulighed for at gå på opdagelse i alle de mange madboder i Storms Pakhus. 

Støtte
Bogen er også støttet af Galleri Rasmus.

https://faa.dk/artikel/verdens-poesidag-er-aflyst-p%C3%A5-fyn-men-digterne-l%C3%A6ser-op-alligevel?fbclid=IwAR11bThpxgiZQkoYf018lFDs_7JWFXYSbsvy7xFsq2VlHf3xGYSaQiTt3mE

https://www.facebook.com/VerdensPoesiDagFyn/

 

 

 

Plovmanden Søren Revsgaard Randrup – en dansk forretningsmand i Sibirien i begyndelsen af den 20. århundrede.” af Per Nielsen & Aleksandr Kiseljov
234 sider. Pris. 275, – kr. ISBN: 978-87-93272-70-5

 

Fra midt i 1800-tallet til midt i 1900-tallet var Danmark et udvandringsland. 400.000 danskere forlod i denne periode landet for at slå sig varigt ned i fremmede verdensdele. Det var en tid, hvor udvandring – og ikke indvandring – ofte var samtaleemnet blandt danskere.

En lang række danske firmaer og forretningsfolk etablerede sig sidst i 1800-tallet, begyndelsen af 1900-tallet i Vestsibirien. Hovedparten af de danske firmaer beskæftigede sig med opkøb af sibirisk smør, som de eksporterede videre til det europæiske marked. En på det tidspunkt særdeles profitabel forretning. Cirka 2.000 danskere udvandrede i denne periode til Sibirien. Et erhvervseventyr, der fik stor betydning for den danske økonomi.

Denne bog er en biografi om Søren Revsgaard Randrup (1876-1935), en dansk forretningsmand, der i slutningen af 1800-tallet rejste til Sibirien og grundlagde en plovfabrik i Omsk. Til forskel fra de mange andre danske virksomheder, som i begyndelsen af 1900-tallet drev forretning i Sibirien, havde Søren Randrups virksomhed sit hovedsæde i Omsk, og han boede der selv permanent. I 1919, da den russiske revolution nåede Sibirien og forretningen bart blev stoppet, havde Randrup 400 ansatte og hans fabrik producerede 25.000 plove om året. Søren Randrup tog aktivt del i det sibiriske erhvervsliv, og hans fabrik var ikke en filial af en virksomhed i Danmark. Måske er det derfor, at han i dag er en berømthed i Sibirien, men stort set ukendt herhjemme.

Plovmanden” er resultatet af et unikt samarbejde på tværs af landegrænser mellem to historikere, en russisk, Aleksandr Kiseljov, der bor i Khanty-Mansiysk, Sibirien – og en dansk, Per Nielsen, der bor i Odense. Forfatterne har søgt oplysninger i danske, russiske, lettiske og engelske arkiver; ja sågar i et arkiv i Kazakhstan. Det lykkedes også for forfatterne at komme i kontakt med direkte efterkommere af Søren Revsgaard Randrup i henholdsvis England og Canada, og derved fik de adgang til en række ellers ukendte dokumenter og fotografier, som stadig er i familiens eje. Alt i alt har de to forfattere haft held til at samle materiale fra så mange forskellige kilder, at der tegner sig et billede af ikke kun forretningsmanden, men også mennesket Søren Revsgaard Randrup – en succesfuld dansk forretningsmand i Sibirien i begyndelsen af 1900-tallet. ”Plovmanden” er i handlen fra den 9. marts.
Per Nielsen kan kontaktes på sprog-og-ide@mail.tele.dk eller tlf. 66 11 99 48.

http://dkrus.dk/nydkrus/anmeldelser/anmeldelser_index_per-nielsen.htm?fbclid=IwAR1xw1UCxHjJvkFWXYd4PePp0kd6vOq01UoVSwmkUm7jIx2ARN3VX7cZxXo

 

 

TID SPRÆLLER SOM FISK af ANN MARI URWALD

Digte og Pariserhaiku ill. Med tusch-tegn af forfatteren

76 sider, 150 kr

ISBN: 978-87-93272-76-7

Hun var med i kvindeoprøret i 70’erne. Som digter og forfatter har hun gennem hele sit liv skrevet meget personligt om det sansede levede liv, om seksuel frigørelse for både mænd og kvinder og om stilhed og pausens vigtighed.
Nu udkommer Ann Mari Urwalds nye digtsamling
TID SPRÆLLER SOM FISK.
Ann Mari Urwald er og har altid været dybt engageret i menneskets ve og vel: ”Livet skal leves, mens vi har det,” siger hun. ”Der er så meget vidunderligt i tilværelsen, som vi ikke ser eller sanser, fordi vi ikke når det i farten.”
TID SPRÆLLER SOM FISK indeholder nyskrevne digte og evigt gyldige digte tidligere trykt i det hæderkronede digttidsskrift Hvedekorn.
Digtene er meget sansende og vågne. Fulde af hverdagsiagttagelser som andre ofte ville spole hurtigt overfladisk henover, dem ser hun – og giver ny betydning. F.eks:
Solens lysstribe/har smidt sig/på gulvet/tværs over stuen/og lyser/som det sand/der sad under/gummistøvlen/fra stranden/og morgendukkert/i kølig luft/Den er listet efter/i fodspor/har lagt sig der og/tilsmiler verden.
Eller som her: Barnets ansigt/fotografen snupper det/ klik.
TID SPRÆLLER SOM FISK er som at rejse gennem Ann Mari Urwalds liv, der er digte, som man fornemmer betyder noget stort og alvorligt og uforglemmeligt. Hendes måde at bruge konkrete billeder og oplevelser i naturen til at beskrive følelser griber én om hjertet.
Sidste del af bogen hedder Paris – haiku, senryu og oneliners. Her vil mange Pariserfarende kunne spejle deres minder og nyde et gensyn i ånden, og bogen slutter med en appetitvækker til næste bog: et haibun om Svigermors ko i Guinea.
Digtsamlingen fortsætter, hvad forfatteren startede i 1973, da hun debuterede i Gyldendals lyrikantologi, Lyrik 73, og senere fortsatte gennem 70erne og 80erne, hvor hun jævnligt bidrog i Gyldendals Lyrik-serie, andre digt-tidskrifter foruden i egne digtsamlinger, nemlig. Hun har også udgivet historier og romaner for børn og unge. Som Bowler Bedste fortalte hun i en periode på 12 år historier for de langtidssyge børn på Rigshospitalet, og hun har været med til at danne Nordkystfortællerne, som har holdt til i Gribskov Kommune de seneste 15 år.
I 2012 udkom I mørket hviler lyset, en samling haiku, som blev godt modtaget af læserne.
Ann Mari Urwald (f.1939 på Frederiksberg) er forfatter og historiefortæller og medlem af Dansk Forfatterforening siden 1975.
Kontakt: amurwald@gmail.com

 

Ved siden af er også at ramme af Benny Pedersen

51 sider, 150 kr. ISBN: 978-87-93272-80-4

D. 30. januar udsender Forlaget Ravnerock en ny digtsamling af Benny Pedersen, der har en lang række udgivelser bag sig.
På Ravnerock har han tidligere udgivet “FEMTIFIRE DIGTE” (2008) og “digtbrikker til et portræt” (2014).
Det er således mere end fem år siden, Benny Pedersen har udsendt en ny digtsamling, når man ser bort fra en lille samling på eget forlag “Zwischen Ländern / Mellem lande” (2016). Samlingen bestod af et lille udvalg af digte på tysk og dansk, heriblandt tre, der også er medtaget i den nye udgivelse. De tysk-danske digte fik ros i lektørudtalelsen.

I de seneste fem år har Benny Pedersen ikke været involveret i voldsepisoder, ikke været i besiddelse af våben og følgelig heller ikke været i fængsel. Han har heller ikke noget misbrug eller for den sags skyld været indlagt på grund af psykiske lidelser.
Benny Pedersen er kort sagt kedelig, formentlig den kedeligste i Danmark.

I DUR OG MOL af Merete Næsted

113 sider, 150 kr. ISBN: 978-87-93272-79-8

 

I DUR OG MOL og andre historier

af Merete Næsted

I Dur og mol indeholder 14 forskellige historier, nogle lange og andre meget korte, nogle realistiske og andre fabelagtige, nogle nutidige, andre foregår i en fjern fortid.

De handler om ganske almindelige mennesker, deres hverdag, om begivenheder i deres liv, der vender op og ned på deres tilværelse.

Merete Næsted har tidligere skrevet. Afgang 2013, Erindringens Labyrint 2015, Alfred Thomsen historier 2017.

 

Vi bærer hinanden som frakker af Poul Lynggaard Damgaard

187 sider, 195 kr. ISBN: 978-87-93272-78-1

 


Digtsamlingen ” Vi bærer hinanden som frakker” består af to dele. 1. del ” Tung trafik”/2. Del ”Gadens pupil”.

Digtene er byens og sindets drømmebilleder. Stemninger ud fra øjeblikke i en jordnær bevægelse. Maleriske billedspor. Omgivelser, miljø og steder har en stor betydning i forhold til umiddelbar skrift. Poesi der vil verden.

Selvom træerne er fældet

I dit løb mellem lygtepæle på en sti

opsøgte jeg dig, og det var ikke tale

du gav mig, men friheden til at ligge

på en mark og kigge på bjergene

bag mine hullede sko.

Om forfatteren

Poul Lynggaard Damgaard. Født 24.12.1977 i Randers. Opvækst i Odder, student ved Odder Gymnasium 1997 og i dag bosat i Aarhus.

Digtsamlinger BOKS SEPIA ( 2013), DISK HABITAT ( 2014), STEDETS OMVENDTE BEKLÆDNING ( 2015). FIGURATIV UNIFORM (2016)

Internationale optrædener International Poetry Festival ” Ditët e Naimit”, Edition XXI, 2017, Tetovë, Macedonia.

Orpheus”, International Festival of Poetry of Orpheus, Plovdiv, Bulgaria, Edition I, 2018 Intenational Poetry Festival, 5th edition, 2019 in Rahovec, Kosovo.

//Anmeldelse: Det naturlige menneske i en urbaniseret verden //

Poetiske drømmebilleder

Den Ømskindede Stuntman af Carsten Svendsen
50 sider 150 kr

ISBN: 978-87-93272-75-0

Guitaristen bytter plektret ud med en pen

Den Ømskindede Stuntman” er Carsten Svendsens debut.

 

Du kender måske Carsten Svendsen fra  koncerter rundt i Danmark, med bands som Troldmandens Lærling, Willie & the Tics samt De Kåde Kustoder.

Men nu har har Carsten Svendsen helliget sig poesien.

Han udgiver nu sin første digtsamling. Titlen, “Den Ømskindede Stuntman”, er opkaldt efter et af digtene i bogen. Titlen kan tolkes som, at man på trods af skrøbelighed kaster sig ud i noget nyt og ikke lader frygten holde en tilbage.

Carsten Svendsen fortæller: “Jeg skriver non stop. Jeg holder øjne og ører åbne, når jeg færdes i naturen og på på gaden. Jeg prøver, at afkode perspektivet i tingene, og den barokke humor.”

Stilen er varm og personlig, men indenunder lurer ofte noget farligt. Digtene tager udgangspunkt i erindringer fra et langt liv, naturens luner og tanker om eksistens. 

Citater fra digtet Bryllupsfoto: ”….Ølgrønt værelse med stribet tapet. Solsortens blues gennem det åbne vindue; Kærester holder i hånd. Den unge fyr vil gå hele vejen. 

Pigen vil ikke, pigen holder igen. Med trusler om at slå op får han til sidst sin vilje…”

Digtsamlingen kan købes online på post@ravnerockforlaget.dk, og bestilles hos din lokale boghandler.

 

Lidt stemningsbilleder fra Bogforum, tak for fremmøde #Ravnerockforfattere #Haikugruppen

BOGFORUM
Vi er på Bogforum Søndag den 17.11.  B3-001 kl. 10 – 18
og kl. 16.00 på Skriv & Udgiv Scenen
Haiku: Hvorfor og hvordan med Dansk Forfatterforenings Haikugruppe.
På Standen: Om forlagets aktuelle udgivelser.
Mød bl.a. Kitter Krebs kl. 11 – 12; Bjarne Kim Pedersen 13 – 14.; Majbritt Hjelmsbo 15 – 16
Haiku- folk fra kl. 15 Ulla Conrad & Thorvald Berthelsen

Lygtemænd af Sven-Erik Svehag
47 sider, indbundet, 150 kr. ISBN: 978-87-93272-69-9

 

Digtene i LYGTEMÆND handler om de mange farver på livets palet. Man kan filosofere over livet, glædes over det, forundres over det eller ironisere over dets rutiner og kamp med tiden. Vi er her bare et kosmisk sekund.

Selvglade autoriteter trives i dag, og vækst er blevet en religion som ikke må drages i tvivl.”


Sven-Erik Svehag (f. 1932) er professor emeritus i mikrobiologi. Svehag er født i Sverige og studerede i Sverige og USA før han flyttede til Danmark. Svehag fik sin doktorgrad i Stockholm og har i Danmark haft ansættelse som professor i medicinsk mikrobiologi ved Syddansk Universitet i Odense. Svehag har forsket i polio, influenza, bindevævssygdomme og Alzheimers sygdom. Svehags tidligere omfattende forfatterskab har været i videnskabelige og populærvidenskabelige tidsskrifter. Udgav i 2019 FIENDEN UTAN ANSIKTE, FARSOTER OG KRIG (Carlssons forlag, Stockholm) om det tusindårige sammenhæng mellem epidemier af smitsomme sygdomme og krig.

Lygtemænd er oversat fra svensk (Irrbloss svensk 2013). Forfatteren og Birgit Jensen har oversat.

 

 

 

Verdens Vigtigste Person af Mogens Fjord Christensen
77 sider, 150 kr. ISBN: 978-87-93272-73-6

 

Verdens Vigtigste Person består af en række korte prosastykker i grænselandet mellem digt og erindring, nedslag i et liv fra den første tid til de sene år – hændelser, portrætter, refleksioner, stemningsbilleder.

 

Mogens Fjord Christensen er født i 1937, opvokset i Struer, medicinsk embedseksamen fra Aarhus Universitet 1965, ansat ved Børneafdelingen, Herning Sygehus 1974.

Efter pensionering fra stillingen som administrerende overlæge samme sted 2002 sporskifte til skønlitterær forfatter med udgivelse indtil videre af fem romaner og to novellesamlinger.

De sidste tre romaner, Mortens besættelse, Manden hvis kone blev ramt af demens og Ravnens dag er vel anmeldte, især Mortens Besættelse og Ravnens dag med fire og fem stjerner/hjerter.

Forfatteren præsenterer med bogen en helt ny måde at skrive erindring på.

 


Ikke før nu af Lena Krogh Bertram
illustrationer Teresa Larsen

72 sider, 150 kr. ISBN: 978-87-93272-66-8

 

Lena Krogh Bertram er født i 1943
Hun er uddannet socialrådgiver, o
g var i 1982-88 forkvinde for forlaget og foreningen Kvindetryk.
I 1980 startede hun lyrik cafe på Badstuen i Odense.

Oversat ca. 70 bøger fra engelsk, norsk og svensk.

Lena debuterede i 1981 med Baglæns ind i drømmen på Klitrose.

Lena beskriver selv sine digte i Ikke før nu
”at se det smukke i forfaldet og døden, at ville livet på trods af alder og sorger, mine digte er det modsatte af ”smalltalk” mine digte er fugle, jeg sætter fri.
D
a jeg så Teresa Larsens fine illustrationer, vidste jeg straks, at her ville mine digte passe ind, det var fuglene, vingerne, næbbene, æggene, det at være en skal og det at komme ud af skallen og det at kunne flyve…”

25.

Ikke før nu

brænder modermærket

i min pande

de kærlighedsløses tegn

selvlysende

så alle kan se det

forkrøble.

 

 


DEN LANGE VEJ Hussain en flygtning i Danmark af BJARNE KIM PEDERSEN

86 sider – 150 kr. ISBN: 978-87-93272-71-2

Vi taler så meget om flygtninge.
”Peter, har du lige tid til at komme forbi kontoret efter pausen. Vi skal måske have en ny elev, og jeg tænkte på dig,” sagde Lars, forstanderen på Damstrup Højskole.

Sådan startede Peter med Hussain, en afghansk flygtning som havde svært ved at lære dansk.

I hans papirer havde en tidligere lærer på en anden skole skrevet, at Hussain var doven.

Peter fik hurtigt en god kontakt med Hussain.

Men meget var svært.

Det her er historien om en afghansk flygtning og hans danske lærer.

Selve historien er fiktion, men dialogerne har fundet sted mellem en dansk lærer og forskellige flygtninge.

I foråret 2019 tilbragte forfatteren en del tid omkring Balkanruten i Kroatien og Bosnien.
Bihac i Bosnien er en dejlig by, men den præges af de ca. 5000 migranter eller flygtninge, der er strandet her i forsøget på at nå ind i Schengen-lande, som de tror vil ’flyde med mælk og honning.’
Balkanruten og flygtninge i Italien er også med i bogen.
Hussains rute var inde bag i en kølevogn fra Grækenland til Italien.
Arbejdet med bogen er støttet af et arbejdslegat fra Autorkontoen.

Hans ungdomsbøger i trilogien, Bøllevinger, Uden for festen og Køllesvingerne har solgt over 1200 eks. og fik følgende ord med på vejen:

Hvis du ikke kender forfatteren, så læs Bøllevinger. Der er ikke mange ungdomsbøger, som både er spændende og lette at læse...’ Lektør Lars Larsen om Køllesvingerne.

bjarne kim pedersen beretter om de unges liv og familie med lige dele nøgternt syn og indlevelsesevne… bogen er spændende, skidegod og favner sine unge på smukkeste måde, ingen

lades i stikken i beretningens meget flot afbalancerede neutralt betonede omsorg.” Poul G. Exner om Bøllevinger.

Bøllevinger blev i 2013 anbefalet som ferielæsning af Dansklærerforeningen, NOTA og Nationalt Videncenter for Læsning.

Bjarne Kim Pedersen (kan træffes på: 41424939)

Komedier og Dødssynder af Kitter Krebs
78 sider 150 kr
ISBN: 978-87-93272-64-4

I sin nye bog, KOMEDIER OG DØDSSYNDER, fortolker Shakespeareeksperten, Kitter Krebs, syv af Shakespeares komedier i lyset af de syv dødssynder.

Efter en kort redegørelse for dødssyndernes historie og en overbevisende argumentation for begrebet ”latterens katharsis” undersøges hver af komedierne i lyset af hver sin dødssynd.

I kraft af forfatterens dybe indsigt i og smittende begejstring for stoffet fyldes bogen af interessante og vægtige fortolkninger.

En berigende ny vinkel!

”Kitter Krebs trækker i sin bog interessante paralleller mellem nogle af Shakespeares kendte og mindre kendte komedier og de gamle forestillinger om ”de syv dødssynder”. Selvbedrag og diverse dårskab har altid lokket mennesker på gale veje, og her finder man klassiske behandlinger af dem forbundet med endnu mere klassiske begreber. Der er intet nyt under solen, siger man, men det, der ikke er nyt, finder alligevel hele tiden nye gevandter at klæde sig i, og læseren kan selv trække parallellerne videre fra Shakespeare til vores egen tid.” Niels Brunse.

Kitter Krebs er mag.art. & cand.mag. I hhv teatervidenskab og litteraturvidenskab.

Hun har arbejdet som instruktør og dramaturg og desuden undervist på Den danske Scenekunstskole samt Aarhus Universitet, Københavns Universitet og Syddansk Universitet.

 

Bladværk af Ulla Conrad256 sider, 195 kr. ISBN: 978-87-93272-67-5

Kold fugtig morgen
mine cykelhjul begravet
i gule blade

Haiku og tanka digtene i denne bog er inddelt efter årstiderne, derunder de tolv måneder, og er opstået under zen-retræter, japanske te-ceremonier, i naturen, under gåture, på rejser, og i København.

Haiku er en gammel japansk digtform, med hvert digt bestående af tre linier med hver især 5-7-5 stavelser. Det udtrykker en umiddelbar oplevelse, et indtryk lige nu og her, tit fra naturen, og gerne med et ”årstidsord.”

Digtformen tanka består til gengæld af fem linier med hver især 5-7-5-7-7 stavelser. Den bruges blandt andet til at skrive om indtryk efter sociale sammenkomster, som her efter te-ceremonier, og må i modsætning til haiku gerne indeholde følelser.

Bigen afsluttes med tre prosatekster om haiku – om haiku fascinationen – om haiku og de fire årstider i Danmark – og hvor inspirationen til at skrive haiku er kommet fra.

 

Jorden Ånder af Ulla Conrad

252 sider, 195 kr. ISBN: 978-87-93272-68-2

 

Jorden trækker vejret, skoven gror til, kystlinien trækker sig frem

og tilbage, og årstiderne skifter.

Mennesker mødes. Hun skriver om det det råt og direkte, oplevelser

og tanker, om interrelationer mellem mennesker, og mellem mennesker

og naturen. Om emner som: mødet med naturen – en undren og åbenhed

– om at finde trøst og inspiration i naturen – at filosofere i naturen

– at alt er ok, som det er – kærlighed til naturen – taoisme – panteisme

– romantikkens tilgang til naturen – alt i alt hvordan digteren ser verden

og reagerer på den – med fantasi og indlevelse. Hun mærker efter, stiller

spørgsmål, og lytter. Og så svarer naturen, den giver ro og rådgivning – til

stilheden er svar nok i sig selv, og selv spørgsmålene forsvinder. I vores

stressede verden kander være mange, der søger kontakten med naturen,

men har svært ed at finde ind til den – her i digtene kan der måske findes lidt poetisk vejledning og inspiration.

Tolv cyklusser af digte, der hver især følger ét år.

Hvert kapitel med en sort-hvid illustration af forfatteren

 

Lærredsvævning af Kirsten Hyllested Jørgensen

76 sider, 136 kr. ISBN: 978-87-93272-65-1

 

Haiku er en ældgammel japansk digtform, omsat til vores europæiske kultur er klassiske haiku 17 stavelser fordelt på 3 linjer med 5 – 7 – 5 stavelser, plus nogle regler om natur, en begivenhed, nutid.
Samtidig skriver mange haiku-digtere moderne haiku, hvor reglerne brydes og betegnelsen mest dækker små intense digte.

 

Barken et gitter
Hudens nøgne forsvar er
Sindets diagram

Kirsten Hyllested Jørgensen er fra 1948. Hun har været gift i 52 år. Har 2 børn og børnebørn.
Hun er uddannet Social og Sundhedsassistent. Nu pensionist

 

Hun holder af at færdes i naturen, enten alene eller sammen med andre. Lytter gerne til andres livshistorie

Hun har stor interesse i kunst og arbejder selv med collager. Hun er med i Kunstgruppen ZIG ZAG, der udstiller en gang årligt på Filosoffen i Odense

Kirsten Hyllested begyndte at skrive digte i 2016 og debuterede med digtsamlingen

Kuvertens tyngde” i 2017 Spangsgaard Art

Hun siger selv om sine digte:

I mine digte og haikudigte inspireres jeg af minimalistisk kunst heriblandt Agnes Martin og naturens skiftende årstider, stemninger mennesker i mellem

Tankens erindring i det levede liv giver også stof til eftertanke.”

 

U-Vending – og andre retningsskift over tid af Majbrit Hjelmsbo

73 sider 150 kr. ISBN 978-87-93272-62-0

 

U-VENDING – og andre retningsskift over tid

Udsigt fra et klatrestativ

Uglede pigebørn svinger sig rundt

i klatrestativet

på stenbroens

legeplads

Hænger med hovedet

nedad

Ser alting

omvendt

Sådan lidt

fra oven

på hovedet

Majbrit Hjelmsbo (f. 1956), uddannet bibliotekar og ballethistoriker. Balletanmelder ved Weeekendavisen siden 1995, fra 1990-95 ved Kristeligt Dagblad. Korrespondent for Dancing Times i London siden 2015. Danseredaktør ved tidsskriftet Teater 1 1991-97 og 1999-2000. Har skrevet i dansebøgerne Fools 25 (20004) og Dansen er en kunst (2005).

Udgav debutdigtsamlingen Ovenfra og ned (2012). Har desuden skrevet digte til Hvedekorn, Tidsskriftet Lyrik, Politiken, Weekendavisen.

Om Ovenfra og ned skrev Peter Stein Larsen i Kristeligt Dagblad:

En tankevækkende og effektfuld digtsamling” Peter Stein Larsen i Kristeligt Dagblad

 

Anm. af ”U-vending og andre retningsskift over tid”, anmeldt af Camille Blomst i Københavneravisen, april 2019, side 17.

 

http://kbhavis.dk/pdf/2019/KBHAVIS_APRIL_NR4_2019.pdf…  

http://cphculture.dk/c114uvendingdigte.html
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1161300950740932&set=pob.100005831130826&type=3&theater
Jørgen Wassilefsky

MAJBRIT HJELMSBO: U-VENDING OG ANDRE
RETNINGSSKIFT OVER TID
(Forlaget Ravnerock 2019).

Det er spændende at møde gensynet i skikkelse af Majbrit Hjelmsbos digte. Majbrit tør vove pelsen i en digtsamling, hvor det levede tages op på ny. Det vendes, drejes

Digtsamlingen Det anonyme menneske af Finn Jeppesen
117
sider 150 kr. ISBN 978-87-93272-63-7

I efteråret 2016 var Finn Jeppesen aktuel med digtsamlingen Det frigjorte menneske – den første i en tiltænkt triade – som efterfulgtes af Det bevidstløse menneske i 2018. Nu er Finn Jeppesen aktuel med den sidste og dermed kompletterende del – Det anonyme menneske – som udkommer på forlaget Ravnerock og er i handlen den 15. marts

Det anonyme menneske takserer tiden i temaer som eksistens, kærlighed, mennesket.

Digtsamlingen er inddelt i fire dele og under overskrifter som:
”Lutherrosen”,
”I et andet rum”,
”Verden vil vokse”,
”De sidste strofer”
fører læseren ind i digte, der tager afsæt i det prosaiske, lyriske og modernistiske, samt den særlige japanske digtform haiku.

En del af digtene beskriver det hektiske Storbymiljø, men også kontrasterede miljøer, som de golde og øde ensomme forblæste og støvede. Der er potentiale i denne forfatter

(Litteratursiden 2016) skrev anmelder Anne-Grethe Demant; ligesom det også står klart at forfatteren vil noget med sine digte … Det bevidstløse menneske fik fire ud af fem stjerner i Bogrummets anmeldelse bl.a. med følgende kommentar: digte skrevet ligeud af landevejen overbevisende og realistisk beskrivelse af hverdagen og nutiden.
De tre digtsamlinger peger i mange retninger, men der er en rød tråd i triaden, som Det anonyme menneske knytter en knude til.

Det gør derfor Det anonyme menneske til en ”anderledes” digtsamling, en appetizer for alle lyriklæsere…

 

Afrodite Græder af Tony From Petersen

106 sider illustreret med fotos fra tiden 150 kr. ISBN: 978-87-93272-56-9

 

Afrodite græder er en personlig beretning om en dansk FN soldat og hans møde med en farefuld hverdag på Afrodites smukke ø Cypern i det østlige middelhav. En voldsom borgerkrig rasede på øen, hvor et lille folk var ved at hævne sig ihjel.
Forfatteren var blandt de første, der i 1964 blev udsendt som ”Fredens vogtere” med det ene formål, at holde de stridende parter i Cypern konflikten adskilt. Det er hans og andres oplevelser, i en fremmed religiøs kultur, hvor vold og terror satte dagsorden, der her fortælles, og som forfatteren ønsker at videregive for eftertiden.
Disse unges indsats og erfaringer på det urolige Cypern, kom i årene fremover til at danne præcedens for andre unge FN udsendte i verdens brændpunkter.


Bogen er en hudløs ærlig skildring om en meningsløs menneskelig konflikt, som i dag 55 år efter endnu ikke er løst, men også en politisk betragtning, set fra forfatterens side, manifesteret ved hans møde med ”den sidste mur i Europa” som skiller Cypern i nord og syd.
Afrodite Græder er også en hyldest til de mange danske FN soldater, der igennem igennem 25 år tog en tørn på det urolige Cypern. De stod på deres vagt, på en lille smuk ø i det østlige middelhav, hvor et folk var ved at hævne sig ihjel……….
De var ”The service in peace”.


Forfatteren har tidligere udgivet bogen ” THORØDRENGE ” en socialdokumentarisk beskrivelse af de danske ”svagbørnskolonier”.

DANSKE UNGE Gode historier om den danske mangfoldighed af Pia Sigmund

64 sider 150 kr. ISBN: 978-87-93272-61-3

De hedder Ayse og Avin, Jamil og Jullnar, Takin og Tolgahan. De er børn og unge i seks danske familier. Jeg har kendt dem i flere år.

De 22 unge er med til at vise, at der løbende sker en positiv udvikling omkring integrationen, og at mange (tidligere) problemer har bedret sig i løbet af de sidste ti år. Statistik og undersøgelser bekræfter det. Færre problemer – men højere retorik.

For der er noget, der ikke stemmer. Daglig hører vi om flygtninge og indvandrere som store problemer. Men de allerfleste unge klarer sig godt, gør sig umage med at uddanne sig og få et arbejde, er en ressource for Danmark. Statistisk set er de de fleste.

Gennem 22 historier viser denne bog, at vi kan være stolte over de dygtige unge, og at vi kan være tilfredse med den måde, mange flere indvandrere og flygtninge nu er blevet en del af det danske samfund. De fortjener ros og imødekommenhed, ikke nedgørelse. Bogen er også en personlig historie, idet jeg har kendt de unge og deres familier gennem mange år.

Bogen giver et fingerpeg: Kan vi overføre disse unges gode historier til andre familier, hvor livet i det danske samfund ikke fungerer? Hvorfor klarer de sig godt? Kan de vise os vejen til god integration?

DANSKE UNGE er en positiv skildring, ikke en debatbog, med vægt på de gode historier, underbygget af statistik og data – og med dejlige billeder af de unge.

Pia Sigmund

www.piasigmund.dk

Anmeldelse: ”Danske Unge. Gode historier om den danske mangfoldighed”

https://www.tv2fyn.dk/nyheder/15-01-2019/1930/pia-fortaeller-de-positive-historier?autoplay=1#player

http://www.arnehansen.net/dialog/flygtninge/190107PiaSigmund-DanskeUnge96.htm

https://sameksistens.dk/forfatter-til-ny-bog-om-danske-unge-i-mange-farver-jeg-beundrer-deres-gaa-paa-mod/?fbclid=IwAR2DeIzaDD4jJF3KkhtmW2zJ5-i459b1mQ0EgZQVCuCExGqh_SSi_hBYRnU

Voksenverden af Marie Markvard Andersen og Maria Hagsten Michelsen

30 opslag format 30 x 30 cm ISBN: 978-87-93272-58-3

150 kr.

VOKSENVERDEN

En gennemillustreret digtsamling med skarptskårne digte og håndtegnet grafisk design.
Digtsamlingen handler om det indre barns møde med voksenverdenens ofte modsatrettede og komplekse virkelighed. En virkelighed, hvor de drømme og idealer vi har taget med os fra barndommen igen og igen udfordres af hverdagens pragmatiske hensyn og samspillet med den omkringliggende verden.

Dramatiker og forfatter Marie Markvard Andersen har sat ord og sætninger sammen, mens designer og illustrator Maria Hagsten Michelsen har skitseret, designet og håndtegnet alt i digtsamlingen. Projektet har været vores hjertebarn siden vi blev enige om at arbejde sammen i 2015, og vi har lagt talløse dage og nætter i arbejdet med at skabe hvert eneste digt. 

Fem veteraner Digtere på DVD 2018

64 sider 150 kr. ISBN: 978-87-93272-60-6

Fem poetiske veteraner

I årene 1973-74 udgav digteren Benny Pedersen lyriktidsskriftet LEGIONÆREN, hvor i alt 53 digtere blev indrulleret i en hær af digtere.

Benny Pedersen har opsøgt fem af dem med et videokamera, og optagelserne foreligger nu på DVD. Per-Olof Johansson, Ann Mari Urwald, Viggo Madsen, Jack Thimm og Karsten Bjarnholt fortæller om deres forfatterskaber og læser egne digte. De oplæste digte er samlet i en lille antologi FEM VETERANER, og DVDen er vedlagt i bogen.

Per-Olof Johansson (født 1942)

Se per.olof.dk

Alle digte fra “Henvendelser som digte” per-olof.dk 2013

Ann Mari Urwald (født 1939)

Digte fra “Nervesanatoriet” Jorinde & Joringel 1974, “Farvel Madonna” Hønsetryk 1974, “Toget standser ikke mellem Østerport og Holte” Jorinde & Joringel 1980, “I mørket hviler lyset” Ravnerock 2012 samt ikke tidligere udgivne digte

Viggo Madsen (født 1943)

Digte/tekster fra “Tanketorsk” Hovedland 2018, “Brandmand på to hjul” Arena 1966, “Haiku for enhver” Mellemgaard 2016, løbeseddeldigt og ikke tidligere publicerede digte

Jack Thimm (født 1945)

Digte fra “Undervejs” Attika 2008 + endnu ikke udgivne digte.

Karsten Bjarnholt (født 1944)

Alle digte fra “I min alder ligner skyerne en forklaring” Werkstatt 2017


Hvidt papir er stadig pænt Af Bue Nordström og Niels Erik Knudsen
20 sider Pris: 50,- kr.
ISBN 978-87-92272-576

 

Digternes fornemste opgave er at svine hvidt papir til. Det er den dybere mening i dette lille skrift som er opstået ved en mailudveksling mellem de to digtere. Dermed efterfølger det ”Hvidt papir er altid pænt” som kom i 2013. Ligesom det første hæfte er ”Hvidt papir er stadig pænt” illustreret med collager af Niels Erik Knudsen.

Huds tektoniske plader af Thorvald Berthelsen 182 sider 180 kr. ISBN 978-87-92272-59-0

 

I anledning af forfatteren Thorvald Berthelsens 70 år – og fordi hans digtsamlinger er udsolgt – udgiver Forlaget Ravnerock nu Huds tektoniske plader. Det er udvalgte digte fra tidligere samlinger og nye ’Prikkende’ digte, illustreret med hans egne collager.
Han har udgivet faglitteratur og digte siden 1972, bl.a. digtsamlingerne Utidig i tide, Hulens år og Mørkeleg. Hans digte er oversat til svensk, engelsk, arabisk, kurdisk, bosnisk, serbisk og tysk.
Thorvald Berthelsens digte er tit et fragmentarisk surrealistisk collage landskab, hvor øjeblikket sættes i perspektiv i sit mikrokosmos og udvider erkendelsen i nuet med en uventet drejning.
De vigtigste egenskaber ved hans Po Etik er et koncist og stramt poetisk udtryk med utrolig enkelhed kombineret med ekstrem fordybelse i metaforerne.” (Senahid Neziroviz i Riječ)
Berthelsens nyeste samling…er et nyt eksempel på, hvad en digter kan udrette i den ultrakorte form”… ”dybsindighederne og de skarpe synspunkter er der stadig, ligesom der er masser af substral til eftertanken. Og de skæve vinkler ikke at forglemme.” (K. E. Watz i Folketidende)
Mellem de forskellige nuancer af mørke opstår lysglimt, sideløbende med kritik af et samfund i åndeligt forfald…
Det er en bevidsthedsudvidende oplevelse at læse disse stramt komponerede digte”
(Anne Rye Andersson i Den smalle bog)


DRAMATURGI af Kitter Krebs

222 sider 200 kr

ISBN: 978-87-93272-51-4

 

DRAMATURGI

Kitter Krebs,

mag.art. & cand.mag. i teatervidenskab og litteraturvidenskab

Om bogen:

Her kommer bogen, der udfylder et stort behov:

En lærebog på dansk i dramaturgi.

Bogen rummer en kort historisk indføring i faget dramaturgi, desuden en redegørelse for centrale dramaturgiske begrebers betydning og værdi.

Bogens forfatter har en lang erfaring som dramaturg, instruktør og underviser, så begrebernes anvendelighed underbygges af praktiske erfaringer og velfunderede overvejelser.

Lærebogen afsluttes af to eksemplariske Shakespearebearbejdelser.

Om forfatteren:

Har været dramaturg for Morten Grunwald, Lone Hertz og

Malene Schwarz på hhv Bristol Teatret og Aveny Teatret.

Har instrueret på diverse københavnske teatre, bl a Aveny Teatret og Folketeatret. Har desuden instrueret Hanne-Vibeke Holsts dramatikerdebut for DR-TV.

Underviser på Skuespillerskolen i Odense, teaterakademiet i Oure samt Odense, Århus og Københavns universiteter i dramaturgi, teaterpraktik, tekstanalyse og teaterhistorie

Opbrud – 12 udbrud

af Benny Pedersen og Thomas Hovaldt

194 sider 179 kr
ISBN: 978-87-93272-51-4

 

”I OPBRUD – 12 UDBRUD giver 12 markante danskere deres bud på, hvordan digitaliseringen og den teknologiske udvikling vil forme fremtidens kultur og medielandskab. 8 kvinder og 4 mænd, der alle har toneangivende stillinger indenfor formidling, kultur og samfund, forholder sig til begreber som fake news, public service, sociale medier og kultur på en både indsigtsfuld og ofte overraskende måde. Bogen er skrevet som 12 samtaler og er et godt og tankevækkende afsæt til at reflektere over fremtidens udfordringer.”
Johannes Langkilde Journalist

FAKTA:

OPBRUD – 12 udbrud.
Bogen indeholder tolv enkeltstående interview om hvad der sker lige nu omkring os.
Fake news, USA, UK, datakapitalisme, FB, videnskab contra oplysninger du kan hente på nettet i forhold til sundhed, forskning, billeder og “sandhed”. Hvordan skoler vi vore unger til at finde hoved og hale i strømmen af nyheder.

Ritt Bjerregaard, Philipe Bonnet, Mette Sillesen, Mette Bock, Bente Klarlund Pedersen, Lars Silberbauer, Marianne Jelved, Mette Højen, Stephan Kleinschmidt, Christina Krzyrosiak Hansen, Leonora Christina Skov, Johannes Langkilde.

Køn
Fake News
Sandhed
Nyheder
Ændret mediebillede
TV
Krav til journalister
Etik jf. globale virksomheder
Medier båret af økonomiske interesser
Forskning

Forfatterne udgav sidste år Midt i en Paniktid

 

Per Nielsen

Flagermuseflugt
Haiku- og tankadigte med dagbogsblade af Helge Gunge

104 sider. Pris: 150, – kr ISBN: 978-87-93272-545

Flagermuseflugt
Haiku- og tankadigte af Per Nielsen
Med digtsamlingen
Flagermuseflugt har Per Nielsen, der er en habil haikudigter, udvidet sit poetiske repertoire med tankadigte. Digt efter digt holder han med en ofte underspillet humor en underlig balance mellem det muntre smil og den dybe melankoli.

Digtsamlingen er illustreret med udvalgte dagbogsblade udført af billedkunstneren Helge Gunge.
Desværre skulle det blive Helge Gunges sidste illustrationsopgave. Kort efter den færdige bog var modtaget fra trykkeriet, blev Helge Gunge under en cykeltur påkørt af en bil og døde den følgende dag af sine kvæstelser. Helge Gunge havde forinden set og godkendt den færdige bog.

Per Nielsen, født 1955, forfatter.
Debut: “
Mit livs butik”, digte 1976. Har siden skrevet adskillige bøger.
Digtsamlinger med haikudigte:
Hovedskalsstedet – 111 haikudigte”. Forlaget Rasmus 2012.
Sommerfuglestøj”. Haikudigte. Forlaget Rasmus 2016.
Udgivelser på CD:
Hovedskalsstedet”. CD med musik af Jesper Hendze og haikudigte af Per Nielsen. Forlaget Rasmus 2013.
Repræsenteret i antologier med haikudigte:
Blade i vinden”. Haiku-antologi. Forlaget Ravnerock 2011
Danish Haiku Today”. Engelsksproget haiku-antologi. Forlaget Ravnerock 2012
Der er et herligt land!”. Antologi med H.C. Andersen-inspirerede haikudigte. Forlaget Ravnerock 2013
Er medlem af Haikugruppen under Dansk Forfatterforening.

Helge Gunge (1951 – 2018), autodidakt maler, grafiker og billedhugger.

Bogen blev præsenteret til #hcafestivals i Odense den 24. august kl. 14 på Ny Vestergade ved Gallerie Rasmus


Der er helte af Bjarne Kim Pedersen

89 sider, 160 kr. ISBN: 978-87-93272-53-8

En dansk stemme i Europa, for europæiske værdier.

I 2016 udkom Min Maidan Affære med korte digte og andre tekster om EuroMaidan og Bjarne Kim Pedersens forbindelse med Ukraine.

Denne bog er kronikker, synspunkter og digte skrevet om Ukraine og Rusland lige nu. Selv om området ikke fylder meget i danskernes bevidsthed, kommer det til at spille en stor rolle i Europas fremtid. Og ja, Bjarne er en af dem, der mener, at VM18 aldrig burde være afholdt i Rusland, grundet de overgreb Putin begår mod andre lande, deres befolkninger og hans overgreb mod egen opposition. Omkring fodbold bør også nævnes at forfatteren i mange år var en udmærket målmand på diverse ungdomshold og nogle år som senior.

Samtidig er bogen en hyldest til de folk som tør stå op imod Kleptokratiet, og ikke lader sig købe for penge, og slet ikke nærer beundring for en stærk mand i bar overkrop

”Jeg har ikke russofobi men Putinfobi, gerne med et ekstra r puttet ind.

Jeg har mange russiske venner, og russisk familie. Jeg sætter pris på den lidt anarkistiske tilgang til livet, som jeg finder hos de russere og østeuropæere jeg kender.,

Meget af min rejsetid er tilbragt i Østeuropa og på Balkan. Mit engagement i Ukraine, Kaukasus og Rusland er en videreførelse af mine skriverier om Bosnien, dengang krigen rev landet i stykker. Og det er mig stadig en stor glæde at have tæt kontakt med de bosnier/bosniakker der blev i Danmark.

Et PS er her, at en del serbiske militskrigere i dag kæmper på russisk side i Østukraine.

Jeg har en drøm om, at jeg en dag kan opleve demokratierne blomstre overalt i Europa, med respekt for hinanden og hinandens værdier. Ingen har ret til at ændre grænser med våben.

Heller ikke hybride våben som kan ødelægge vores internet, moderne kommunikation og udveksling af tanker.” Bjarne Kim Pedersen

Ideen er at Der er helte også skal komme i en dansk/engelsk/ukrainsk/russisk udgave. Men det har ikke været muligt at skaffe midler til oversættelse og samtidig få bogen på gaden til VM i fodbold starter i Rusland. De små twit-digte i bogen har alle været delt på twitter og andre sociale medier. Et af digtene har været delt til over 900.000.

10 kr. fra hver bog bliver delt mellem organisationen Hjælp Ukraine www.hjaelpukraine.dk, som sender nødhjælp til Ukraine og www.3dlimbs.org som laver proteser til krigsskadede i Ukraine

SMILET LURER I POSTENS ANSIGT af Poul Høllund Jensen

63 sider, ISBN: 978-87-93272-521

150 kr.

Poul Høllund Jensens fjerde digtsamling ”Smilet lurer i postens ansigt” udkommer 31. maj 2018. Bogen rummer ca. 60 tekster, der bl. a . handler om håndskrevne breve, digitalisering og postbuddets etiske ansvar i sin rolle som overbringer af dårlige nyheder.

I behandlingen af temaet postbud møder vi endvidere den sidste
analoge post, verdens sidste brev og postens personlige redigering
af omdelte meddelelser.

Det er tankevækkende, så meget mange af os ligner postbuddet.

..

Poul Høllund Jensen er født i Skjern i 1936. Han har lærereksamen
og er Cand. Mag. i engelsk og kristendomskundskab. Han debuterede i
Hvedekorn i 1992 og har siden bl.a. udgivet fire digtsamlinger.

Smilet lurer i postens ansigt” er udgivet på forlaget Ravnerock.
Konsulent Ejler Nyhavn, forside Bruno Kjær, layout Niels Erik Knudsen.
Bogen er støttet af Veluxfonden.
Poul Høllund Jensen bor i Klarup

EN ENDNU LEVENDES HÅND af Jørn Falk

63 sider, ISBN: 978-87-93272-50-7

150 kr.

Når talen falder på sindslidende, tænker man ikke først digte, tænksomhed, eftertænksomhed og refleksion over såvel fortid  som nutid og fremtid. Ikke desto mindre er det, hvad denne digtsamling tilbyder, netop fra en sindslidende.

Og nej, det er ikke om behandlingssystemet, men om verden generelt, om vores måde at se hinanden på før og nu, om vores fælles helte og skurke, og om de drømme, vi alle har, sindslidende eller ej.

Verden er så mange ting, og den kan ikke koges ned til blot en enkelt bog, men Jørn Falk har forsøgt at samle pejlemærker for, hvordan vi er nået derhen, hvor vi er, spejlet gennem et sind, der tilfældigvis er hans.
Denne bog byder på en række fikspunkter i et levet liv og i den kollektive hukommelse, støttet af åndelige og religiøse overvejelser af en digter, der tilfældigvis selv er ateist. Det kan sagtens ses som et forsøg på at bringe ånd ind i verden, midt i en tid, hvor de store ideer falder eller er faldet.

Måske det er netop nu, der er brug for en digtsamling som denne.

Da jeg som redaktør fik denne samling mellem hænderne og startede med at læse, tænkte jeg selv på en af mine store digtidoler Dan Turell, det var dengang, man ventede på en ny digtsamling af Turell og slugte den første læsning på en dags tid.


PINDSVINEPOESI af Simon Kabel

56 sider, ISBN: 978-8793272-44-6

150 kr.

“Kære du.

Bogen du sidder med i hånden er en lyrisk samling der handler om tro, håb, kærlighed, længsel, fortvivlelse, frustration, rusmidler, slagsmål, tilgivelse, dans, død, lufthavne, bjerge, skove og – pindsvin. I sommeren 2016 boede jeg i mine forældres køkkenhave sammen med pindsvinet Laura, som danner hovedmotivet for denne digtsamling.
Siden da har jeg arbejdet på digtene på en litteratur-tur der har strakt sig fra Danmark, til Peru, til Island og tilbage til Danmark igen. Jeg har ladet alt mit hjerteblod gennemstrømme denne poetiske proces, og undervejs har jeg fået hjælp til produktionen af bogen af gode folk: Bjarne Kim Pedersen, Astrid Bjerregaard Pedersen og Dino Elezovic har alle arbejdet som redaktører. Silje Bruun Hansen har skabt de fine illustrationer og Laura Kathrine Skovgaard Sørensen har taget sig af det grafiske design til bogomslaget.”
Simon Kabel

Jeg sidder som læser og tænker sikke en dejlig hyldest til moder jord og til naturens gang. Til fødsel, opvækst, liv og død.” Splint Bogrummet om Simon Kabels sidste digtsamling Returruter.
Ord for mig? De er livsvigtige – som at trække vejret, siger Simon Kabel,” Fyns Amts Avis Marianne Kjær.

EUROAR af Martin Nordkvist

174 sider, ISBN: 978-87-93272-49-1

199 kr.

Bøgerne om EUROAR [you roar] er historien om tilblivelsen af verdens største boyband EUROAR. Bind 1 ’EUROAR – Den Store Chance’ udkom i februar 2017, og nu udkommer bind 2 ’EUROAR – Når Drømme Bliver Til Virkelighed’. I begge bøger indgår 6 originale popsange, som læseren kan høre via QR-koder i løbet af historien.

Martin J. Nordkvist var selv forsanger i boybandet Fortyfive Degrees i 90’erne, og bruger i bøgerne sine egne oplevelser til at fortælle om livet som ung popstjerne på godt og ondt.

Jeg vil gerne tegne et realistisk billede af, hvordan musikbranchen fungerer. Voksne læsere bliver måske overraskede over, hvor barsk og uansvarlig, jeg fremstiller branchen,” siger Martin. ”Men al praktik som kontrakter, managerhonorarer og pladeselskabets magt er fuldstændig som i virkelighedens verden. Mit håb er, at de unge læsere vil lade sig underholde og samtidig reflektere over, at det ikke er lutter lagkage at være popstjerne. Der er ofre, og nogle gange er de store.”

I ’EUROAR – Når Drømme Bliver Til Virkelighed’ finder Oscar, Joey, William og Noah ud af, at de er pladeselskabet Magic Musics eneste økonomiske redning. Selskabets nye ejer er kold og kynisk, og drengene bliver tvunget til at få sig et job ved siden af bandet, samtidig med at de pinedød skal blive et megahit. Pludselig står drengene i en limbo imellem på samme tid at skulle være uopnåelige popstjerner og helt almindelige café-tjenere. Men det er kun én af de mange udfordringer for bandet: Kærestesorger, interne stridigheder og Williams mors deroute danner bagsiden af medaljen, mens forsiden består af drømmen om gennembruddet, publikums begejstring og tusindvis af følgere på de sociale medier.

Det er ikke altid nemt, når drømme bliver til virkelighed.

Målgruppen for udgivelsen, som er 12-16-årige drenge og piger, er utroligt svære at nå. Derfor håber vi, at du vil være med til at udbrede budskabet om, at EUROAR 2 udkommer ved at omtale og eller anmelde den.


Kill Your Darlings Krimidigte – Fynske forfattere

Illustreret med grafiske værker af Teresa Larsen

100 sider. Pris: 150, – kr ISBN: 978-87-93272-46-0

Poesiens dag

I 1999 indstiftede UNESCO World Poetry Day – Verdens Poesidag. Datoen er den 21. marts. Formålet med dagen er at udbrede kendskabet til lokale og internationale digtere samt sætte fokus på poesien som genre. Poesiens dag blev afholdt for første gang i 1999, og hvert år siden da, er dagen blevet markeret på verdensplan af mange forskellige organisationer og institutioner.

Fynske Forfattere, der er en undergruppe under Dansk Forfatterforening, har i samarbejde med Odense Bibliotekerne gennem de senere år markeret dagen på forskellig vis.
Igen i år udgiver Fynske Forfattere en antologi med fynske digtere i forbindelse med fejringen. Det er faktisk fjerde gang, det sker, så disse antologier kan godt gå hen og blive et samlerobjekt i litterære kredse.

Dagen fejres traditionen tro med digtoplæsning af 16 digtere på Hovedbiblioteket i Odense, den 21.03.18 kl. 19

Emnet for Verdens Poesidag 2018 er krimidigte. Vi har samlet poetisk materiale til antologien blandt fynske digtere. Forordet er skrevet af den fynske formand for Det Danske Kriminalakademi Martin Jensen. Bogen er illustreret med grafiske værker af Terese Larsen.


Digtene handler om drab, drama, drifter, død, dråben, der flyder over i det kriminelle. Alt det, som krimiforfatterne traditionelt skriver om og mere til; men tolket i et poetisk udtryk. Kort og godt – de fynske digtere er gået krimigenren i bedene.

Redaktionsgruppen består af Bjarne Kim Pedersen, Cindy Lynn Brown og Per Nielsen fra Fynske Forfattere.

Sidst, men ikke mindst, en stor tak til Odense Bibliotekerne, der igen i år velvilligt har støttet de fynske digteres fejring af Poesiens dag. Og til Krimimessen i Horsens, hvor vi får lov til at præsentere bogen søndag den 18. marts kl. 15.


Digtsamlingen Det bevidstløse menneske af Finn Jeppesen
106 sider ISBN 978-87-93272-45-3
150 kr

Finn Jeppesen debuterede i 2003 med digtsamlingen Evigt – Digte hurtigt efterfulgt af digtsamlingen Nyt lys (2004). I 2007 udkom den da 46 årige forfatter med Haiku digtsamlingen Solsortens bad. I 2009 kom børnebogen Historien om de to skovmus Oswald og Henry, men Finn Jeppesen søger hele tiden nye spændende emner og i 2012 udkom han med den socialrealistiske roman Geddesvinget. Når Finn Jeppesen ikke arbejder med et bog projekt, har han bl.a. haft artikler i Information og Fyens Stiftstidende.

I efteråret 2016 udkom Finn Jeppesen med digtsamlingen Det frigjorte menneske den første i en triade. Blækket var såmænd knapt nok tørt, før den fynske digter gik i kast med efterfølgeren – den netop aktuelle digtsamling – Det bevidstløse menneske.

Beskrivelse. Hovedtemaet i digtsamlingen er nutidsmennesket, og dets konstante ”rastløse” tilstand i fraværet af noget eller nogen, deraf savnet og længslen, kærligheden – den åbenbare gengældte og afsondrede hemmelige – som det, uanset karakter, må leve med i en mere eller mindre kronisk tilstand af sjældent at være i stand til at være til stede, hvor det rent faktisk er, men håbløst ubevidst må fortsætte eksistensen som Det bevidstløse menneske. Digtsamlingen beskriver ligeledes den ”unge angst” og den første famlende forelskelse …

Form. Digtsamlingen er inddelt i seks dele, hver del repræsenterer en særegen form, heriblandt Haiku digte, som forholder sig tro mod traditionen, og følgelig de klassiske regler for opbygning af Haiku.

Miljøer. En del af digtene er centreret om cafémiljøet, men også det ensomt støvede forblæste golde og øde, tomme P-pladser ensomme hoteller og tankens rum, danner rammen omkring disse digte, men flere ”stikker” yderligere ud, og bevæger sig i randen af en religiøs filosofisk aura.

Målgruppe. Det bevidstløse menneske henvender sig ikke til en bestemt målgruppe, men den modne læser, vil måske få mest ud af digtene.

2 timer om ugen af Pia Sigmund, Maria Lynge fotos: Thomas Appel og Alaa Abdol-Hamid

52 sider 100 kr. ISBN: 978-87-93272-41-5

”2 Timer om Ugen. En sproglig og kulturel indsats for børn med dansk som andetsprog”

En bog med interviews og smukke fotos af børn og frivillige. Bogen giver et indblik i organisationen 2 Timer om Ugens arbejde.

2 Timer om Ugen er et ganske enkelt koncept – ét barn og én frivillig mødes to timer hver uge, hvor de leger, læser, synger og tager på tur sammen.  Det handler både om det danske sprog, om at lære at udtrykke sig godt og flydende på dansk og at lære at bruge nye begreber og vendinger aktivt. Det handler også om at lære dansk kultur og levevis at kende – på en legende måde. Formålet er at give børnene en god skolestart og – på længere sigt – et godt skoleforløb. To timer hver uge giver en stor og positiv effekt for barnet, og ofte involveres barnets familie og den frivilliges familie. Venskaber opstår på tværs af alder og kultur.

I bogen om 2 Timer om Ugen fortæller 11 frivillige om glæderne ved at være frivillig for et flersproget barn mellem 3 og 8 år to timer om ugen. Fire store børn fortæller om alt det, de har lært og oplevet i de år, hvor de mødtes med deres frivillige.

Bogen er skrevet af Maria Lynge og Pia Sigmund.

Fotos Thomas Appel og Alaa Abdol-Hamid.

 

Tankestreger af Inga Mollerup
180 sider 165 kr. ISBN:
978-87-93272-39-2

”Tankestregen er en tænkestreg – jokeren blandt skilletegn. Den er ikke obligatorisk nogen steder,
men kan frit indsættes, enten som en smidig parentes, som optakt til en overraskelse eller ind-
fletning af nærmere forklaring – den gør kort sagt teksten mere beboelig – løsner den lidt fra papiret.

Mens den foregående samling ”Sorgdigte” var centreret omkring tab, er forfatteren i ”Tankestreger” tilbage i positionen som den der aflæser omgivelserne og giver dem et ord med på vejen – kærligt, humoristisk, ironisk – eller tyst:

”igen i år
vil hyldens lette klase
et håndholdt månespejl
oplyse sommernatten

Inga Mollerup, f. 1932.
Cand.mag. i tysk og religion.
Diverse undervisnings- radio- og avisarbejde.
1969-2001 ansat ved Syddansk Universitetsbibliotek.
Debuterede i 2010 med ”Umoderne Digte”.
Har siden udgivet yderligere 4 digtsamlinger.

24 GODE HISTORIER FRA VOLLSMOSE af PIA SIGMUND

52 sider 100 kr ISBN: 978-87-93272-43-9

Udkommer 29.08.2017

JA! Der findes mange gode historier fra Vollsmose, og her er 24 af dem!
”24 gode historier fra Vollsmose”. En bog hvor 24 meget forskellige mennesker i Odensebydelen Vollsmose, fra ganske unge over midaldrende til ældre, fra folk på integrationsydelse og førtidspension til højtuddannede, fortæller om deres liv lige nu og her. De fortæller om den historie, de hver især har med sig, og som gjorde, at de blev nomineret som Årets Borger. De er mellem 16 og 75 år gamle, kvinder og mænd, danskfødte og med udenlandskklingende navne. Nogle af dem er født her i landet, andre er kommet hertil som indvandrere eller flygtninge. To er digtere, en rapper, en yngre mand med flygtningebaggrund, og en lidt ældre dansk mand, der skriver moderne poesi. Begge er de repræsenteret med et digt.
Alle 24 blev nomineret som Årets Vollsmoseborger 2016, og sammensætningen af dem er helt tilfældig. 24 ud af bydelens næsten 10.000 beboere. Deres historier fortæller om en høj grad af glæde ved at bo i en bydel med en overflod af smukke grønne områder og i gode, velholdte lejligheder og rækkehuse. Deres historier fortæller frem for alt om en høj grad af hjælpsomhed og godt naboskab, om frivilligt arbejde og om stor tolerance over for andre måder at leve på. Godt medborgerskab kommer indefra, fra borgerne selv, og her i Vollsmose suppleres det af en række instanser, der tilbyder hjælp til selvhjælp – som Fritidsbutikken, Den frie Rådgivning, Vollsmosesekretariatet og mange andre.
Bogen giver også et indblik i bydelens historie og i dens mange institutioner.
De 24 nominerede repræsenterer det ægte Vollsmose, en bydel i Odense på godt og ondt. Men mest på godt, fordi det lige under overfladen myldrer med gode historier om kærlige og hjælpsomme mennesker, der respekterer hinanden og støtter hinanden mere end så mange andre steder i Danmark.

Pia Sigmund er fortæller og forfatter og er uddannet historiker. Hun er formand for foreningen 2 Timer om Ugen, der i mange år har haft kontor i Vollsmose i Odense. Hun har rejst i flere lande i Mellemøsten og fortæller historier derfra. Hun har skrevet en lang række bøger og artikler, bl.a. serien Børn i Danmarks historie, som er 11 bøger om danmarkshistorie for børn. Hun har skrevet serien HISTORIEBAZAREN, der handler om historie og historier fra vore indvandrerlande. Fjerde bog i serien udkom i 2017: ”Der var en dag, der var en tid. Historie og historier fra Iran”. Læs mere på www.piasigmund.dk

Jumbo er en danseelefant- musikalsk legestue for de 0-3 årige 

af Karina Øgendahl

48 sider plus CD 150 kr. ISBN: 978-87-93272-36-1

Udkommer 27. juli 2017.

Karina Øgendahl har i mange år arbejdet med børn og børnemusik med de 0-6 årige og udvikler løbende børnesange, der kan fange børnenes interesse og stimulere deres udviklingsområder gennem musik og leg – også selvom de ikke har et verbalt sprog endnu.
På hendes blog, karinaforboern.wordpress.com, lægger hun videoer op, og små tekster omkring det lærerige ved musikken.

Hun er aktiv udøvende børnemusiker og arbejder som underviser på FOKUS Folkeoplysning i Aalborg i sang og musik for småbørn, og tager ud og spiller til arrangementer på biblioteker og i forskellige dagplejeres legestuer. Endvidere komponerer og optræder hun med sange for det voksne publikum. Derudover har hun et job som studievejleder på IVA Københavns Universitet i Aalborg.

Hun debuterede som forfatter med børnesangbogen ”Sig hej til Jumbo – musikalsk legestue for de 0-3 årige” og tilhørende CD i februar 2015, men debuterede som webforfatter allerede i november 2014. Der åbnede webportalen legoglær.gyldendal.dk/, hvor Karinas sange også ligger.

”Jumbo er en danseelefant – musikalsk legestue for de 0-3 årige” er Karinas anden sangbog.
Sangbogen indeholder 15 sange, der er lette at lære for både børn og voksne, da de er enkle og genkendelige, og alle sange har indhold, der kan støtte før-sproglige børns udviklingsområder på forskellig vis. Hvordan de kan støtte, er beskrevet i sangbogen, og sangene er afprøvet i mange sammenhænge, hvor ældre søskende også har haft stor glæde af dem. Tegningerne i sangbogen er lavet af Karina, og har det formål, at børnene kan genkende sangene, når der bladres op på en side.

Karina Øgendahl er født i 1976 i Hvidovre, og hun er pædagog og cand.scient. i Informationsvidenskab og kulturformidling fra Københavns Universitet i Aalborg.
Karina Øgendahl Tel: 24828597

 

RETURRUTER af Simon Kabel

66 sider, ISBN: 978-8793272-32-3

150 kr.

En fortælling om at fare vild i bjergene og i sig selv.

Tiden eroderer. Digteren eroderer. På flugt fra samfundets sammenbrud fører han sine ben ad knirkende stier gennem landskaber der lagrer længsel og glemte sprog. Ordskælv og sætningers sedimenter raser afsted gennem fortællingen som en lavine på papiret: Bjergtoppe i morgenlyset, ensomhedens kvaler, en rejse der cirkulerer uden at ramme de samme tinder. Velkommen til Returruter.

Lyrikken er opstået i verdens bjerglandskaber, i Wittgensteins sprogspil, i forfærdelse over krigenes rædsler. Den bevæger sig ud til afgrunden af hvad det vil sige at gå i opløsning, kun for at blive en del af de omgivelser man betræder.

20 kroner fra hver bog doneres til Himalayan Conservation Foundation, som arbejder for at bevare økosystemerne i Himalaya.

Simon Kabel er digter og bjergbestiger. Han har sat aftryk på flere udgivelser og på bjergtinder i Himalaya, Andes og Norge.

Egon Bork – sprogmanden en beretning om min far, Egon Bork, og hans far og farfar, Hans Bork og Søren Bork af Pia Sigmund

134 sider 150 kr. ISBN: 978-87-93272-33-0

Bogen er en beretning om min Far – Egon Bork – en fantastisk mand. Han var højt begavet, han udnyttede sine evner til fulde, han udviklede sig hele livet. Et mere virksomt og energisk og udadvendt menneske kan nok ikke findes. Nysgerrig og åben og kreativ og praktisk.
I mere end 50 år redigerede han Gyldendals dansk-tyske og tysk-danske ordbøger. Han grundlagde en verdensomspændende tysklærerforening og var dens første formand. Han var pioner på mange områder og opnåede mange store ting, i Danmark og i udlandet. Han efterlod sig bøger og organisationer, der stadig lever i bedste velgående nu snart tre årtier efter hans død.
Min Fars store drøm var at bygge bro mellem Vest og Øst i en tid, hvor de to parter stod fjendtligt over for hinanden. Med sin store ildhu og entusiasme lykkedes det for ham. Han fik folk til at tale sammen og arbejde sammen. Han brød koden.

Men hans egen far, Hans Bork, og hans farfar, Søren Bork, måtte opgive deres livs store drømme. Begge led nederlag og måtte trække sig ind i sig selv, dybt sårede. Far var stærkt præget af deres skæbne, og derfor begynder beretningen om Far, Egon Bork, om de to, Søren og Hans.

Søren Hansen Bork, landsbyskoledegn i Nordslesvig, 1841-1891

Hans Sørensen Bork, opfinder på Nørrebro, 1872-1945

Egon Bork, sprogmand i Danmark og verden, 1902-1989

Alfred Thomsen-historier af Merete Næsted

166 sider 175 kr. ISBN: 978-87-93272-35-4

Alfred Thomsen-historier
af Merete Næsted

Alfred Thomsen-historier er en samling af historier med Alfred Thomsen som den gennemgående hovedperson.

Hvem er så Alfred Thomsen? Han er en fiktiv person, der pludselig opstod i forfatterens verden.

Han er en mand, der besidder tør humor, har lune og sans for hverdagsiagttagelser. Han er eftertænksom, kan være indadvendt, har stærke holdninger og er af til særdeles handlekraftig.

Måske afspejler han noget hos forfatteren selv?

De fleste af historierne foregår i et genkendeligt lokalmiljø i Odense. Fordi det er Alfred Thomsens nærområde.

Midt i en paniktid. 12 nedslag i danskhed og kultur af Benny Pedersen og Thomas Hovaldt
Forord: Mette Sillesen
192 sider nu 149 kr

ISBN: ISBN: 978-87-93272-31-6

Ny bog giver dybde og perspektiv til debatten om kultur og danskhed gennem 12 interviews med kulturpersonligheder.

I en tid hvor de fælles udfordringer og forandringerne i verden synes endeløse, er mangen en nation optaget af at forhandle og definere egen identitet og ståsted. Herhjemme udspiller vi vores egen lokale version af samme projekt, og samfundsdebatten spinder stadigt hurtigere og mere hidsigt om nogle helt grundlæggende spørgsmål – hvem er vi? Hvad vil det egentlig sige at være dansk? Tonen er skarp, og tempoet er højt. Så højt, at nuancer og værdifuld indsigt ofte går tabt i hurtige udmeldinger og positioneringer.

Med bogen ”Midt i en paniktid” har de to forfattere Benny Pedersen og Thomas Hovaldt besluttet at gøre op med de hurtige aftrækkere. ”Med de få sekunder radio og TV tilbyder i dag til at komme med udtalelser om en given ting, bliver resultatet ofte overskriftsagtigt og uden egentlig dybde. Vi har haft et ønske om at give mennesker med indflydelse og erfaring fra et langt liv fuld taletid, et ønske om at skabe mere plads til at tanker og pointer kan udfolde sig helt og fuldt. Samtidig vil vi gerne bidrage til den igangværende debat om danskhed og vores kulturelle identitet. Derudover vil vi gerne sætte gang i en debat om vækst. Vækst, som ikke nødvendigvis er pengevækst”, forklarer Thomas Hovaldt. Til det formål har de to forfattere inviteret 12 markante og kendte personligheder til samtaler om, hvad det er at være dansk og om deres holdninger til dansk kultur

Med udgangspunkt i Oscar Hansens sang, ”Danmark for folket” får Mogens Lykketoft, Per Stig Møller, Bertel Haarder, Gorm Greisen (Etisk Råd) Naser Khader, Carl Christian Ebbesen, Tage Baumann (DR), Leif Sylvester, Mogens Jensen, Michael Christiansen (DR), Uffe Elbæk og Vincent Hendricks (Københavns Universitet) lov til at tale fyldigt og udtømmende i de 12 dvælende og personlige interviews, der udgør bogen. Det er blandt andet den dvælende tilgang, der er bogens force – netop det at give tid. Som Mette Sillesen siger i forordet: ”‘Midt i en Paniktid’ sætter bestemt noget i gang i modtageren. Den er den nye luksus: Tid – til fordybelse, eftertænksomhed og tilbageblik.”

Bogen præsenteres ved en reception på Christiansborg den 7. april 2017 kl. 15. Her vil der være mulighed for at tale med forfatterne og en del af de medvirkende. Tilmelding er nødvendig på midtienpaniktid @ gmail.com.

Haiku for skoleelever
af Hanne Hansen og Pia Valentin Sørensen
Omslagsfoto: Arne Fribo
40 sider, pris 150 kr.
ISBN: 978-87-93272-29-3
Pia Valentin Sørensen har udgivet haiku for børn og voksne. Blandt andet 117 zoologiske senryu som henvender sig til både børn og voksne.

En lille gråspurv
Breder sine vinger ud
Flyver som en ørn

Hanne Hansen har udgivet mange haikusamlinger og en vejledning i at skrive haiku sammen med Sys Matthiesen. Hun har undervist både børn og vokse i at skrive haiku.
Hanne Hansen er formand for Dansk Forfatterforenings Haikugruppe, og to af hendes haikusamlinger er på engelsk.

Rønnebærrene
Gløder røde i solen
Tid til at høste

De to forfattere blev opfordret til at lave en vejledning i at skrive haiku for folkeskoleelever. En vejledning som læreren kan bruge fra mellemtrinet og opefter.
Undervisningsforløbet har været afprøvet på Sankt Annæ Skole i København af Agnete Paludan og Anne Jørgensen

Bagerst i bogen findes en oversigt over haikuudgivelser i Danmark og vejledning til læreren.

Naturskånsomt fiskeri efter jomfruhummer Ib Ivar Dahl og landsforeningen Levende Hav
48 sider 125 kr. Gennemillustreret ISBN: 978-87-93272-34-7

Danske fiskere fanger jomfruhummer med bundslæbende trawl. Det er et brutalt fiskeri til skade for havbunden i de dybe områder af Kattegat, hvor fiskeriet foregår.
I forhold til EU er den danske regering forpligtet til at frede større dele af disse områder.
Denne bog er et resultat af en researchrejse med Levende Havs kutter M.S. Anton til svenske og norske fiskere, som fanger jomfruhummer med tejner. Det er små bure, der sænkes ned på havbunden med lokkemad.
Bogen beretter med tekst og mange fotos om mødet med svenske og norske tejnefiskere og deres erfaringer med fiskeriet. Desuden rummer bogen en kortfattet turdagbog samt mange bilag med relevante data, der understøtter teksten.
Bogen konkluderer, at tejnefiskeriet er skånsomt i forhold til havmiljøet. Desuden bringes levende jomfruhummer i land, som afregnes til priser, som er 15 til 20 procent højere en priserne på trawlhummer. Rentabiliteten ved tejnefiskeriet øges desuden ved det forhold, at bådene forbruger mindre end halvdelen af det brændstof som trawlerne må bruge for at fange det samme kvantum. Det betyder, at CO2 udledningen er mere end halveret.
Den danske regering har fremlagt planer for nye begrænsede områder i Kattegat, som kan lukkes for trawlfiskeri. Forfatteren og Levende Hav udtaler, at disse områder er alt for små og ikke lever op til en effektiv beskyttelse af havmiljøet i Kattegat.

En bog for alle med interesse for havmiljøet.DER VAR EN DAG, DER VAR EN TID af PIA SIGMUND
Historie og historier fra Iran
110 sider 175 kr ISBN:978-87-93272-28-6”Der var en dag, der var en tid. Historie og historier fra Iran” indeholder et udpluk af nogle af de bedste historier fra Iran og et udpluk af Irans mange tusind år gamle historie.
”Der var en dag, der var en tid” indeholder historier, sagn og myter fra Iran, fra de ældste tider op til vore dage. Hver historie følges op af afsnit med fakta om den kulturhistoriske og historiske baggrund.
Historierne i bogen egner sig til at blive læst og til at blive fortalt, for både børn og voksne. De er underholdende og tankevækkende. De fortæller os om den rige kulturskat, som vores iranske indvandrere har bragt med sig her til landet. Vi får et indblik i den iranske verden, der er rykket os nærmere i de seneste årtier.
Et folks historier fortæller om måden at leve på og tænke på. De fortæller om livsvilkår, om geografiske forhold og om magtforhold. De store grundfortællinger er vandret rundt, for fortællinger kender ingen grænser.
Bogen kan bruges i dansk-, historie- og samfundsfagsundervisning, i tværfaglig undervisning og i temauger om eventyr og om indvandring og kulturforståelse – på alle niveauer.

”Der var en dag, der var en tid” er fjerde bog i serien HISTORIEBAZAREN:
”Det dobbelte træ. Tyrkiske fortællinger og historie”,
”De tre gaver. Historie og historier fra Bosnien & Hercegovina” og
”En engel på hver skulder. Historie og historier fra fem arabiske lande. Irak, Jordan, Libanon, Palæstina og Syrien”.

Pia Sigmund er historiker og historiefortæller:
”Jeg har rejst i Iran, og jeg har lyttet til mange fortællere med iransk baggrund i Danmark. Jeg har fordybet mig i litteratur om Iran i mange år. Jo mere jeg har set og hørt og læst, jo mere ufattelig stor og rig forekommer den iranske historie og kultur mig at være, og jo vigtigere mener jeg, det er, at vi lærer Iran at kende og forstå og holde af.”
www.piasigmund.dk

BJØRNEDYRET – En billedpoetisk fortælling om Tardigrada en overlever.
46 sider 175,- kr.
ISBN: 978-87-93272-27-9
Kirsten Svenstrup:
BJØRNEDYRET – En billedpoetisk fortælling om Tardigrada – en overlever

Den 24. februar udkommer en ny bog af billedkunstneren Kirsten Svenstrup med korte tekster rigt illustreret med hendes egne værker i smukt farvetryk.

Bogen er en fortælling om bjørnedyret, et af verdens allermindste dyr, som i øjeblikket har forskernes store opmærksomhed, fordi det har helt særlige evner til at overleve de mest ekstreme forhold i verden.

Bjørnedyret er ekstremt sejlivet og i modsætning til mennesket næsten udødeligt.
Det får det mikroskopiske dyr til nærmest at ligne fiktionens superhelte.
Og dog er dyrets eksistens taget ud af den skinbarligste virkelighed.

Kirsten Svenstrup har ladet sig inspirere af forskernes beretninger om det lille dyr, som nærmest ligner en vingummibamse. Det er blevet til en eventyrlig fortælling om, hvordan mennesket forsøger at aflokke det lille dyr hemmeligheden bag dets enorme styrke og overlevelsesevne.
Det er også en fortælling om, at mennesket ikke ubetinget er den sejeste skabning på jorden, og at vi stadig har meget at lære.

Bogen er en billedmættet fortælling for børn og voksne om menneskets trang til at udforske alt i verden for blandt andet at opnå større indsigt i sig selv og sin egen natur.

Det er et lille kunstværk i ord og billeder og vil glæde alle, der har sans for både humor, hjertevarme og livets store linjer.

Bogen foreligger i et smukt udstyr med fast bind, bedste papirkvalitet og kunstnerens egne værker som illustration.

GEDDEDRÆBERNE af BJARNE KIM PEDERSEN

175 sider – 170 kr.
ISBN: 978-87-93272-30-9


Vi taler så meget om banderne. Deres tro og ære.
Hassan er en af de slemme drenge fra ghettoen. Smidt ud af flere skoler, har truet og slået en lærer.
Han er bedst til at køre fra politiet på stisystemet. Ære er vigtigt for ham
Jon er rockersupporter, hans far fusker med motorcykler. Jons fætter er med i Bandidos. Jon er bedst til at fuske scootere. Smidt ud af flere skoler. Ære er vigtigt for ham.
Sammen tager de til Sverige, en slags flugt med en fyret pædagog og Hassans hund.
Enhver lighed med virkelige udtalelser og normer er tilsigtet. Men de unge og alle de andre personer er forfatterens fantasi.
Bjarne Kim Pedersens mange klubår og nuværende undervisning i tæt kontakt med unge, deres glæder og problemer har været en grundig research i, hvad unge mennesker tænker og gør.
Alle de emner, der tages op, har forfatteren siddet og talt om med de unge. Fra arbejdet har det været en almindelig udtalelse, at det kunne være morsomt at gå rundt med et GoPro på skulderen og filme hverdagen, og så vise for skiftende undervisningsministre for at høre den øverste chefs bud på, hvad man skal gøre.
Virkeligheden overgår ofte fantasien.
Unge læsere har haft fingre i bogen, inden den udkommer, som en blanding af testlæsere og konsulenter med lov til at sætte ‘røde streger.’

Hans seneste ungdomsbøger trilogien, Bøllevinger, Uden for festen og Køllesvingerne har solgt over 1200 eks. og fik følgende ord med på vejen:
Hvis du ikke kender forfatteren, så læs Bøllevinger. Der er ikke mange ungdomsbøger, som både er spændende og lette at læse...’ Lektør Lars Larsen om Køllesvingerne.
bjarne kim pedersen beretter om de unges liv og familie med lige dele nøgternt syn og indlevelsesevne… bogen er spændende, skidegod og favner sine unge på smukkeste måde, ingen
lades i stikken i beretningens meget flot afbalancerede neutralt betonede omsorg.” Poul G. Exner om Bøllevinger.
Bøllevinger blev i 2013 anbefalet som ferielæsning af Dansklærerforeningen, NOTA og Nationalt Videncenter for Læsning.
Forældre, lærere, pædagoger og piger må også gerne læse bogen. mod nord af lise andersen
digte
illustreret med fotos
120 sider, 155 kr. ISBN: 978-87-93272-25-5

Lise Andersen debuterede i 1991 med to digtsamlinger: ”Over snegrænsen” og ”Solpletter”.
”mod nord” er hendes 6. digtsamling.
Lidt fra lektørudtalelsen om hendes sidste digtsamling ”Så vi kan skilles”.
’Kærlighedsdigte af denne kaliber vil man altid kunne finde læsere til…. Et eksempel på hvor meget en lille digtsamling kan fortælle.’

Lise Andersen skriver desuden skønlitteratur for både børn og voksne og har over 20 udgivelser bag sig.
Uummat – fortællinger fra hjertet ” er hendes sidste udgivelse, fra 2016. I bogen fortæller ti tidligere beboere på Børnehjemmet Uummannaq om deres svære liv og opvækst og om, hvordan de har det i dag. Bogen er på både dansk og grønlandsk.

Hun har boet og arbejdet som sundhedsplejerske i flere lande, bl.a. Yemen, som to af hendes børnebøger handler om. I det hele taget afspejler hendes forfatterskab viden om og interesse for andre lande og kulturer, herunder også den nuværende digtsamling ’mod nord’.

Nogle af digtene er inspireret af rejser og ophold nordpå – andre fra Mellemøsten og Afrika. Men der er også digte om hverdagens liv med dens skiftende lys og stemninger.Sorgdigte af Inga Mollerup
74 sider 150 kr. ISBN: 978-87-93272-26-2

 

”det er ikke det
at du ikke er her –
det er det
at du ikke kommer
mere”

de få enkle ord rummer kernen i den lille bog:
at forstå det definitive i den elskedes bortgang og slutte fred med den

de korte tekster er snart barske:
”droppet drypper salte dråber
ansigt dækker/lige netop/kranium”

snart nænsomme:
”stemmen, gangen, det blå blink i øjet,
særligheden indlagt som en sølvtråd
i almindeligheden”

digtene oplyser punktvis stadier i en proces
der med tiden skal blive til den historie,
de efterladte vil fortælle:
historien om et langt og virksomt liv
der mundede ud i det uundgåelige
– naturligt set i større perspektiv,
men hårdt at bære for den nærmeste:

”man kan ikke slå smut med en smertesten”