Nyheder
Niels Erik Knudsen: Symbolismens skulpturer
178 sider, ISBN: 978-87-93272-48-4
Vejledende udsalgspris: 250,- kr.
Udkommer 19. november 2024
En guide til skulpturer i det offentlige rum – skulpturer fra den periode omkring år 1900 vi i dag kender som symbolismen, men som også har været kaldt art noveau, jugend-stil og skønvirke.
Her er skulpturer af Rudolph Tegner, J.F. Willumsen, Niels Hansen Jacobsen, Anne Marie Carl Nielsen, Anders Bundgaard og mange andre.
Bogen er i kvadratisk format med helsides fotografier af de enkelte skulpturer. Her er også korte biografier over de enkelte kunstnere og en indføring i den symbolistiske kunst.
Niels Erik Knudsen (f.1951) er uddannet boghandler og dekoratør og har det meste af sit arbejdsliv været beskæftiget med kulturformidling i et eller andet omfang. Han har været
journalist, redaktør, underviser, tryllekunstner og arbejdet med markedsføring.
Hele sit voksenliv har Niels Erik Knudsen været glødende interesseret i kunst og ind i mellem skrevet om det.
Siden 2015 har han skrevet Facebook-siden Ugens Skulptur – og det er delvis den der ligger til grund for bogen.
Niels Erik Knudsen kan kontaktes på telefon 22732742 og på mail kagebager@gmail.com.
ET SPØRGSMÅL OM EVOLUTION af Dan Schiødt
185 sider – 200 kr. ISBN: 978-87-94173-61-2 udkommer 19. november.
Dan Schiødt er født den 15. juni 1955
Studier ved Danmarks Journalisthøjskole.
Det Teologiske Fakultet, Aarhus Universitet.
Han debuterede med digtsamlingen
”Den forbudte mand”, Gyldendal 1981,
og han udgav Beatles bogen ” En hård dags nat”, forlaget Donna 1986, som han skrev med forfatterkollegaen Karsten Jørgensen.
De efterfulgte succesen med ”Let it be”, Beatles biografi, forlaget politisk revy 1995.
Dan Schiødt har siden skrevet flere bøger og deltaget i antologier, primært lyrik, samt skrevet en række artikler til aviser og blade.
Seneste bog digtsamlingen ”Efterglød”, forlaget Ravnerock 2023.
Noveller til eftertænksomhed
I Danmark gennemsyrer de kristne værdier samfundet, og de fleste af os er kristne/ kulturkristne.
Dan Schiødt har skrevet en række velskrevne og fantasirige noveller, som har en særlig almen interesse og dermed en høj almen nytte, da de sætter kristne værdier til debat. Dans noveller er dybt underfundige, i nogen grad spændingsfyldte og ofte ret foruroligende.
”Velskrevet, underfundigt, kritisk, og meget velformuleret.”
Michael Næsted Nielsen, forfatter.
”I hans historier er der tråde til både teologi, politik, science fiction og meget andet, og det enkelte menneskes valg har konsekvenser. Novellerne rækker langt ud, forfatteren tør noget og ved noget”.*Konsulent
Digtsamling om moderskab og natur Lytter og drypper, digte, Iben Indra Dons, 97 sider, 175 kr, ISBN: 978-87-94173-58-2, Udgivelsesdag: 1. november 2024. Der udfoldes i digtene cyklusser af årstider, fødsler og søvnløse nætter samt de derpå følgende endeløse dage i barsler med mentale strækmærker og glæden, der pludselig springer læk som et sprukkent sofabetræk. Dryppende dage medamning og vekslen mellem væsker og udtørring. Alt det der skal gå i stykker, før noget nyt opstår. Rejsende gennem såvel sorgens og moderskabets landskaber, med observationer af fugle, æg og træernes struktur og forudsigelighed, eller mangel på samme. Videre til de splittelser, der opstår i afstanden, når moderen igen ædes af arbejdsmarkedets monster, der tømmer husene i morgenerne og lader dem stå gabende tomme af savn.
Iben Indra Dons (tidl. Iben Fog Staal). Født 1985. Digter og psykolog. Jeg er optaget af det moderne menneskes livsvilkår og hvordan biologi, psykologi og teknologi væves sammen i et spind, der danner et både besnærende og rigt udfoldelsesrum for os. Udgav i 2021 digtsamlingen Tøj til fremtiden (forlaget Historia). Derudover har jeg tilknytning til Lyrikgruppen Fynsværk, der sammen udgav Trafik fra en Undren i 2015 og har bidraget til flere antologier sammen med Fynske forfattere, ofte i forbindelse med Verdens poesidag i Odense. Jeg har fået digte udgivet i flere tidsskrifter, bl.a. i Slagtryk, hvor to af mine tekster blev udvalgt som kvartalets digte i 2019 og fik følgende ord med på vejen af digteren Morten Søndergaard: ”Iben Fog Staals to tekster fra februarnummeret 2019 af Slagtryk fik mig til at lytte efter, for inde i dem syns jeg at høre en stemme som lader ordene gøre modstand, og som insisterer på at oplade sproget med en elektricitet, som jeg altid leder efter. Sætningernes korridorer ormer sig og vil ikke omstille sig, for de er som de er, gør som de gør, river sig løs som en livmor i en krop. Jeg holder af Signe Gjessings og Simon Grotrians digte fordi de har samme genstridighed, omveje man bliver nødt til følge, hvis man vil tættere på poesi. Iben Fog Staal’s digte har samme genstridighed(…) ”.
Flugten over Møn Celina Pomykala, Joris Carlsson, Malou Skov Nielsen, Omslag og illustrationer Bogdana Pirozhenko
24 sider – 75 kr. ISBN: 978-87-94173-64-3
Udkommer 25.10
Om FLUGTEN over Møn til Sverige
Bogen FLUGTEN over Møn til Sverige er vinderprojektet i en konkurrence, som blev udskrevet for skoleelever i Vordingborg kommune i forbindelse med åbningen af udstillingen Flugtrute Møn 1943 den 10. oktober 2023 på Møns Museum i Stege.
Konkurrencen blev vundet af elever fra 8 A (med klasselærer Sussi Gustavsen) i Stegeafdelingen på Møn. De havde valgt at skabe en børnebog.
Teksten er forfattet af Celina Pomykala, Joris Carlsson og Malou Skov Nielsen mens den er illustreret af ukrainske Bogdana Pirozhenko.
Ved præmieoverrækkelsen begrundede projektgruppen sit valg: Børnebogen er som multimodal besvarelse overbevisende i sin kobling af tegninger og tekst. Dens komposition afspejler dens informative og indlevelses-mættede beretning i jeg-form om drengens flugtrejse fra Sorø via Møn til Sverige. Børnebogen afspejler viden om og god forståelse for Flugtrute Møn. Både tekst og illustrationer giver overbevisende indlevelse i barnets oplevelse af at være på flugt. Børnebogens vellykkede formidling af Flugtrute Møn gør at arrangørgruppen har fundet den velegnet til udgivelse og udbredelse som inspiration, ikke blot for jævnaldrende skoleelever, men også for et større publikum.
Flugten over Møn til Sverige er baseret på bogen Flugtrute Møn 1943 og redningen af vores jødiske landsmænd, som blev udgivet ved åbningen af udstillingen med samme navn på Møns Museum i Stege.
Fugle ænser ikke glas
af Finn Jeppesen
130 sider 175 kr. ISBN: 978-87-94173-62-9
Bogen udkommer 01.10.2024
Fugle ænser ikke glas: En usædvanlig novellesamling af den fynske forfatter Finn Jeppesen
Ingen kan forudsige, hvordan menneskeslægtens fremtid vil tage sig ud, men Finn Jeppesen har alligevel gjort forsøget. Forudsigelserne baserer sig på fortidige samt samtidige samfundstendenser, hvilket gør hans seneste bog ydermere aktuel i mere end én essens.
“Fugle ænser ikke glas” er en usædvanlig novellesamling samt Finn Jeppesens første, men i hans alsidige forfatterskab har hans nysgerrighed budt til bevægelse indenfor flere genrer, det være sig filosofiske digtsamlinger – herunder også haiku – en børnebog, samt en socialrealistisk roman.
“Fugle ænser ikke glas” tager sin begyndelse i en nær – ikke specielt fremmedartet – fremtid, tæt på nutidig genkendelighed.
Læseren befinder sig dog snart i et fremtidsperspektiv så anderledes fra 2024. Det være sig i samfund i opløsningstilstande, præget af bestialsk vold, skin demokratier, despotier, atomare krige, miljøkatastrofer. Der er dog håb for vores efterkommere, da Fugl Fønix – nok engang – letter af asken.
Flere af novellerne foregår indenfor mytologiske rammer, men kendskab til mytologi er ikke en forudsætning for en god læseoplevelse. Kort beskrevet er novellesamlingen kampen mellem de universelle kræfter: Kaos kontra logos.
Kustode i eget liv – Benny Pedersen
78 sider – 160 kr. ISBN: 978-87-94173-63-6
Udkommer 7. September
Benny Pedersen skrev sine første digte i 1970, og i mange år derefter betragtede han sig selv som undergrundsdigter. Han udsendte en del hæfter og bøger på Legionærens Forlag, som han drev i længere årrække. En del af disse var i duplikeret form, datidens billigste mulighed for mangfoldiggørelse. I 1990-erne var han primus motor i Forlaget Østby Mejeri.
Siden 2008 har Benny Pedersen udsendt en god håndfuld digtsamlinger på Forlaget Ravnerock.
I forbindelse med hans 70 års fødselsdag den 7. september udkommer “Kustode i eget liv”, der indeholder 70 udvalgte digte fra alle årene.
kustode i eget liv
som en kustode i eget liv
bevæger jeg mig mellem lande
søger samhørighed
trodser adskillelser
vil skrive nye betydninger
ind i de spor
jeg følger
jeg krydser
snart fra én vinkel
snart fra en anden
min cirkel synes bestandigt
at ændre form
centrum forskyder sig
Denne bog udkommer onsdag d. 28. august 2024
og må tidligst anmeldes fra den dato.
ForlagetRavnerock
Set sådan! Et dansehistorisk vue: 1990-1994
En anmeldelsessamling af Majbrit Hjelmsbo ISBN: 978-87-94173-55-1
319 sider
Priskr.300,-(vejl.)
Udkommeronsdagd.28.august2024
Denne bog er det første bind ud af i alt seks i min anmeldelsessamling ”Set sådan! Et dansehistorisk vue”.
Hvert af de seks bind indeholder fem års danseanmeldelser. I et kronologisk forløb giver bogserien et bredt og omfattende overblik over scenedansens udvikling i Danmark igennem 30 år fra 1990 til 2020.
Dette bind indledes med en oversigtsartikel om mine første møder med dans, sådan som jeg har set og oplevet det. Som et historisk vue bagud til de sene 1960ere og frem til anmeldelsernes start i 1990 belyses det moderne gennembrud for dansen i Danmark; påvirkningerne fra udlandets nye fremstormende koreografer, der hurtigt viste, at scenedans i Danmark ikke kun var ensbetydende med Bournonville, men havde mange flere og vidt forskellige udtryk at byde på.
Et hjemligt alternativt dansemiljø spirede frem op gennem 1970erne og 1980erne, de fleste ledet af kvindelige, udenlandske koreografer med inspiration fra USA i bagagen. Desuden gav en strøm af udenlandske gæstespil og diverse festivaler et overdådigt udbud af dans fra det meste af verden, blandt andet Fools, Images of Africa og Dancin’ City.
Rigt illustreret. Fyldigt register.
Dette første bind indeholder mine anmeldelser fra Kristeligt Dagblad fra 1990-94 og tillige fra tidsskriftet Teater Et fra 1991-94.
MAJBRIT HJELMSBO (f. 1956). Uddannet bibliotekar og ballethistoriker fra Københavns Universitet, Dansens Æstetik og Historie. Balletanmelder ved Weekendavisen siden 1995, fra 1990-95 ved Kristeligt Dagblad. Danseredaktør ved tidsskriftet Teater Et 1991-97 og 1999-2000. Korrespondent for Dancing Times i London fra 2015-21. Har skrevet i danseantologierne ”Fools 25” (2004) og ”Dansen er en kunst” (2005). Har desuden udgivet digtsamlingerne ”Ovenfra og ned” (2012) og ”U-vending – og andre retningsskift over tid” (2019). Bidragsyder til antologien ”Et vigtigt brev” (2023). Har desuden skrevet digte, debatindlæg og kronikker til Hvedekorn, Tidsskriftet Lyrik, Ekstra Bladet, Politiken og Weekendavisen.
Verden er fuld af veje – Reza Farmand
74 sider – 150 kr. ISBN: 978-87-94173-59-9
Udkommer 24. august
”Verden er fuld af veje”, handler om vor flyvende tid. En tid, hvor den digitale verden og den hastige teknologiske udvikling konstant udfordrer vores vante og trygge grænser, og medfører en følelse af utilstrækkelighed, usikkerhed, angst og utryghed.
Digtene kan opfattes som en reaktion på denne tid.
Jeg’et i digtene forsøger at holde trit med tiden, ved at mobilisere sine psykiske kræfter som
håb, optimisme, glæde, og ved at finde sin bedste udgave af sig selv frem. Derudover kredser
digtene om poetik og om vor tids lysende emne: feminisme.
Reza Farmand (f. 1956, Iran), digter og kritiker har boet i Danmark siden 1985. Han har læst samfundsfag i Indien og engelsk på Københavns Universitet. Farmand har udgivet en lang række digtsamlinger på persisk, hvoraf følgende er oversat til dansk: Parisiske digte, Polardigte, Duas stening, Min mor blev ikke smuk og Det er blodet der elsker
Et gennemgående tema i Farmands forfatterskab er feminisme, hvilket blandt andet kan ses i digtsamlingerne “Duas stening“ og ”Min mor blev ikke smuk”. Sidstnævnte findes også som videodigt, og er oversat til adskillige sprog
Poesien og elskoven
Poesien er lettere end eufori!
Poesien er mere dragende end elskoven
Poesien bliver altid hængende bag låse.
Poesien bliver altid hængende bag umuligheder
Per Nielsen: Korshøjen. Et sted i Litauen
Rigt illustreret, 200 sider. Pris: 250,- kr. ISBN: 978-87-94173-53-7 Udkommer 1. juni.
Per Nielsen: Korshøjen. Et sted i Litauen
Korshøjen er med sine godt 200.000 kors, krucifikser, madonnafigurer og andre religiøse symboler et besynderligt sted, som man enten kan blive dybt fascineret af eller finde fuldstændig absurd; måske begge dele.
Kryžių Kalnas, som Korshøjen hedder på litauisk, er et af Litauens mest velbesøgte turistmål. For turister, der ikke er specielt religiøse eller ikke kender meget til Korshøjens eller Litauens historie, vil mødet med Korshøjen kun være en oplevelse blandt mange på en uges hurtig rundrejse i de tre baltiske lande. Nogle oplever ophobningen af kors som det rene kitsch, andre oplever de tusindvis af kors som en traurig kirkegårdsstemning, der bedst kan sammenlignes med de mange krigskirkegårde med endeløse rækker af kors for de faldne i 1. og 2. Verdenskrig, som man kan finde over det meste af Europa.
For litauerne er Korshøjen et markant nationalt symbol på landets kamp for frihed og selvstændighed, først under det russiske zarrige i 1800-tallet og herefter – efter en kort selvstændighedsperiode fra 1918 til 1940 – under sovjettiden i den sidste halvdel af 1900-tallet frem til Litauens genvundne selvstændighed i 1991. I dag er Korshøjen blevet et yndet mål for katolske pilgrimme, og det er skik, især blandt lokale troende, at man på højen efterlader kors eller andre religiøse symboler som bøn-, sone- eller takkeofre. Det kan f.eks. være i forbindelse med bryllup, barnedåb eller alvorlig sygdom. Andre kors er sat som mindesmærker over historiske begivenheder, som f.eks. markeringen af 1700-års jubilæet for kristendommens indførelse som statsreligion i Armenien eller som et mindesmærke for Holodomor-ofrene, de millioner af ukrainere, der døde af sult pga. af Stalin og Sovjetunionens politik i 1930’erne. Eller det kan være et Kilroy was here-kors, sat af en turist eller en motorcykelklub, der tilfældigvis kom forbi.
Per Nielsen er historiker, men også digter og billedkunstner. Han har gennemfotograferet Korshøjen og med egne fotos fortolket stedet som folkekunst og giver en grundig introduktion til stedets historie. Bogen kan bestilles hos forlaget Ravnerock www.ravnerockforlaget.dk eller via en boghandler.
Per Nielsen kan kontaktes på sprog-og-ide@mail.tele.dk eller tlf. 51 54 80 61.
Per Nielsen: Med tiden. Fortællinger i billeder Rigt illustreret,
200 sider. Pris: 250,- kr. ISBN: 978-87-94173-52-0 Udkommer 1. juni.
Kan man ikke hvile i sig selv, kan man altid falde i søvn oven på en anden. poul g exner.
Collage er en overset kunstart, omend genren har rødder et godt stykke tilbage i kunsthistorien. Slår man op i R. Broby-Johansens ”Kunstordbog”, definerer han collage som ”et billede, fremstillet af sammenklippet papir eller tøj”; mens en decoupage er ”… opklistret, udklippet kulørt papir”. Digteren H.C. Andersen (1805-1875) lavede flere collagebøger og -skærme. Pablo Picasso (1881-1973) og Georges Braque (1882-1963) begyndte i 1912 at lave kubistiske collager af avisudklip. Den tyske kunstner Kurt Schwitters (1887-1948) rendyrkede fra 1919 og frem collagen som kunstart.
Hvis man som Per Nielsen laver en collage eller to om dagen, bliver det med tiden til en hel del. Da han for noget tid siden gennemgik bunken af collager, lagde han mærke til, at rigtig mange af motiverne indeholdt et eller flere elementer af tid, f.eks. et ur. Urtid? Det gav ham ideen til dét, der med tiden er blevet til denne bog, fortællinger om tid i billeder – stort set uden ord. Hvis der forekommer ord, er det fordi de indgår som en del af motivet. Hvert billede rummer sin egen historie, som man kan digte videre på. Tid er en underlig størrelse. Den er der hele tiden og samtidig forsvinder den. Tiden går, siger man. Men hvor går den hen? Det er der ingen, der ved, for man kan rent faktisk slet ikke definere, hvad tiden er. Den kendte amerikanske fysikprofessor John Wheeler hævdede, at tid er naturens måde at undgå, at alting sker på én gang. Vi kan opfatte tid som lineær, uendelig og uafvendelig, fordi tiden kun synes at bevæge sig fremad. Eller vi kan opleve tiden som relativ og subjektiv, fordi vores opfattelse af tid varierer afhængigt af situationen og vores sindstilstand. De indfødte i Australien har et begreb, de kalder for drømmetid. En form for tid, som indeholder både fortid og nutid på samme tid. Giv dig god tid med denne bog! Bogen kan bestilles hos forlaget Ravnerock www.ravnerockforlaget.dk eller via en boghandler.
Per Nielsen kan kontaktes på sprog-og-ide@mail.tele.dk eller tlf. 51 54 80 61.
Døden på scenen og livet i graven –Roman af Anne Margrethe Dahl
Omslaget er skabt af kunstner: Christine Dahl Helweg-Larsen260 sider. – Pris 199 kr – ISBN: 978-87-94173-54-4
Udkommer 23.maj
’Døden på scenen og livet i graven’ er en fiktiv og grotesk fortælling om et operahus.
Et operahus som kommer i dyb krise under en produktion.
En opera er lige så kraftfuld i sit udtryk som en rockkoncert!
Når opera er god, er det den mest fantastiske oplevelse af musik, tekst og følelser, mens den er det mest rædselsfulde, når den er dårlig.
I bogen går alt, hvad der kan gå galt, galt.
Som et kig igennem nøglehullet oplever man de mange mennesker og afdelingers mere eller mindre desperate forsøg på at skabe en forestilling.
På nærmeste hold er du er vidne til deres ambitioner og drømme, du oplever deres fiaskoer og deres kærlighed, men døden banker også på.
Anne Margrethe Dahl fratræder den 23. maj som rektor for Nordens mest prestigefyldte uddannelse for unge, talentfulde operasangere, Operaakademiet, Det kgl. Teater. I august tiltræder hun en lignende stilling på operaen i Oslo.
Anne Margrethe Dahl er arveligt belastet. Hendes mor var operasanger, og hendes far var oboist. Fra barnsben kom hun med sine forældre i operahuse og stiftede bekendtskab med denne passionerede kunst.
Senere fik hun selv en stor sangkarriere, hvor hun bl.a. har været fast solist på Det kgl. Teater/Operaen i København.
Anne Margrethe Dahl selv siger om sin bog:
· ”Min bog er også en beretning til unge om det vidunderlige operavanvid”
· ”Jeg har oplevet og set mangt og meget. Oplevet store kunstnere og skøre situationer, da jeg arbejdede som operasanger i ind- og udenlandske operahuse”
· ”Opera er en kommunikationsform i en højere potens”
I landet JA – Benny Pedersen
34 sider – 75 kr. ISBN: 978-87-94173-57–5 Udkommer 1. maj
Benny Pedersen har skrevet digte siden 1970, som oftest uden den store bevågenhed fra anmelderne, da han med egne ord er “Danmarks kedeligste digter”. Der er med andre ord ikke nogen spektakulær historie om forfatteren som person.
Benny Pedersen har udsendt en lang række digtsamlinger på eget forlag og siden 2008 en håndfuld på Forlaget Ravnerock.
Nu har han udvalgt 25 kærlighedsdigte, skrevet til hustruen gennem lige så mange år. “I landet JA” er en livsbekræftende lille bog, hvor “den varige kærlighed skrives ind i hverdagen”.
Flere Blade fra min KrigsDigtDagbog af Bjarne Kim Pedersen
142 sider – 170 kr. ISBN: 978-87-94173-51-3 udkommer 24. februar.
”I krig er ord ikke nok” Mette Frederiksen i Tyskland ved åbningen af en ny afdeling af ammunitionsfabrik.
Det er fuldstændig korrekt, Fru Statsminister, derfor skal vi også opruste og omstille noget af produktionen til Krigsproduktion.
Videre, når Bjarne Kim Pedersen tænker på alle de år, hvor Putin har hærget, og russernes reaktion mod ord, så er ord også vigtige.
Det var derfor han skrev om krigen på Balkan, samtidig med at han stod for nordfynsk tøjindsamling. Hans digte og essays omkring krigen dernede findes i bogen Den hængte ørn.
Det var derfor han skrev Aktindsigt i 2002 dansk/russisk om krigen i Tjetjenien
En del år senere kom Magomed Toriev som fribyforfatter til Odense, Magomed blev ven med familien og det var Magomed, der blev Bjarnes vej ind til Ukraine.
Magomed havde være tjetjensk soldat i Grosnijj mens Bjarne skrev Aktindsigt.
I hele perioden med Euromaidan oversatte Magomed de russiske links til Bjarne. De sad i dagevis og så på livestream fra Maidan.
Engagementet i Ukraine blev først til Min Maidan Affære, der blev præsenteret i Kyiv i 2016, hvor Bjarne også var det danske islæt til fejringen af Bulgakovs 125 års fødselsdag.
I 2017 deltog han i en lyrikfestival i Kyiv.
Der er Helte, som udkom i 2018, var et forsøg på at skabe opmærksomhed på krigen i Ukraine mens der blev afholdt fodbold VM i Rusland. Den krig Putin startede i 2014 med invasionen af Krim og etableringen af russiske republikker i Donbas. Bogen blev ignoreret af danske journalister, der havde travlt med at dække VM uden kritik af Rusland.
Efter 8 års russisk krig mod Ukraine kom storangrebet den 24. februar 2022.
Samme dag startede Bjarne på en KrigsDigtDagbog, der bliver delt på Bjarnes blog og på sociale medier.
Et digt hver dag om krigen set fra Nordfyn.
Planen er, som Bjarne kækt sagde til en DR journalist, at fortsætte til russerne er drevet ud af Ukraine. Et vanvittigt skriveprojekt mod en vanvittig invasion!
24. feb. 2023 kom Blade fra min Krigsdigtdagbog
Denne bog er digte udvalgt fra KrigsdigtDagbogen år 2. Husk lige at krigen startede med russisk invasion i 2014. Tænk lige hvis vi havde reageret allerede dengang.
20 kr. fra hver bog bliver delt mellem Biler til Ukraine mobilepay 669994 og Bevar Ukraine mobilepay 245001
Længslen er sin egen vampyr – Viggo Madsen, illustrationer Bodil Høirup Madsen, forord Asger Schnack
56 sider – 150 kr. ISBN: 978-87-94173-50-6
Udkommer 30. januar og præsenteres samme dag på Galleri Rasmus Ny Vestergade 9, 5000 Odense kl. 19.00
Viggo Madsen (f. 1943) debuterede i 1966 med collageromanen Brandmand på to hjul.
Siden følger et sprudlende, alsidigt forfatterskab der omfatter romaner, noveller, essays og lyrik.
Viggo fik et folkeligt gennembrud med børnebogsserien Detektivklubben i otte bind der udkom 1971-80. Sideløbende udkom en række digtsamlinger, bl.a. Længslen er sin egen vampyr.
Viggo Madsens Åbenbaring (2003) redigeret af Lars Bukdahl, giver en fin introduktion til de første 40 år af forfatterskabet.
I de seneste år har Viggo især skrevet haiku. F.eks. Haiku for enhver og Original, vedkommende – og nu med vrinsk. I den seneste udgivelse Sure tæer i saftevand er haikudigtene skrevet sammen alfabetisk og fortættes til prosa.
Viggo Madsen blev tildelt Emil Aarestrup Medaljen i 2000, på Aarestrups 200-års fødselsdag.
Bodil Høirup Madsen (f. 1967)
Uddannet bibliotekar fra Danmarks Biblioteksskole i København i 1995. Efter 8 år som bibliotekar på Als, vendte hun tilbage til hovedstaden og gik på Billedskolen på Jagtvej.
Herefter fulgte fire år i Holland på kunstakademiet AKI i Enschede. Bodil gik på skulpturlinjen og blev bachelor i 2009 med et afgangsprojekt bestående af 33 keramiske kamæleoner, der tog farve efter forhallen i AKI, hvor de blev udstillet.
Bodil Høirup Madsen er Viggos datter, og lavede også illustrationer til dennes Malebog for voksne (2013).
”Her står vi over for noget særligt, lad os slå det fast. Også inden for rammerne af Viggo Madsens forfatterskab. Der er tale om en digtsamling, udgivet i 1976, 10 år efter forfatterens debut, klassisk bygget op i fire afsnit af seks digte. Allerede titlen fortæller, hvad det nærmere går ud på, det biden-sig-selv-i-halen-trick, den svæveflyver-ophævelse af logikken, der udspiller sig i digtene. Længslen er sin egen vampyr: Længslen opæder sig selv, det udadrettede mødes af det indadrettede midtvejs, hvor to trin op ad trappen er to trin ned ad trappen, og udsigten fordobles, løber væk og kommer nærmere som en flitsbue, der sigter mod sig selv: pilen er hjertet!”
Fra forordet af Asger Schnack.
Lige om hjørnet af Jørn Falk
177 sider, ISBN: 978-87-94173-47-6
175 kr. udkommer 20. december
Nye digte fra Jørn Falk.
Vi sætter som mennesker vores moral, velbefindende, psyke og i yderste tilfælde livet ind på, kabalerne i tilværelsen kan gå op. Den virkelige verden er bare ikke et objektivt sted, hvor vi kan få en præcis forklaring på, hvad det er, vi er midt i. Der er fremmede verdener lige om hjørnet, og ser vi efter, kan livet nemt skifte karakter
”Verden er mangesidet, og selv indenfor et overskueligt areal, er forskellene markante. Jeg har selv bevæget mig i flere forskellige miljøer,
og det har slået mig, hvor stor forskellene er blandt mennesker, der bor og lever i samme lad og har samme modersmål.
Der er ham, der mest af alt har travlt med at benægte tingenes tilstand, og der er ham, der har negativ holdning til miljøet.
Kort afstand, og alligevel en verden til forskel Lige Om Hjørnet.” Jørn Falk
Stier i tiden Nedslag af Mogens Fjord Christensen
81 sider, 150 kr. ISBN: 978-87-94173-49-0
Udkommer 20. decemberEfter en karriere som børnelæge foretog Mogens Fjord Christensen et
markant sporskifte og etablerede sig som skønlitterær forfatter. Han har
siden debuten i 2011 udgivet velomtalte romaner, noveller og
kortprosatekster.
I 2019 udgav Mogens Fjord Christensen en række korte prosastykker hentet fra grænselandet mellem digt og erindring, nedslag i et liv fra den første tid til de sene år. ‘Verdens Vigtigste Person’. Omtalt som en helt ny måde at skrive erindring på.
I 2021 ’I det mindste’En ny samling lyriske prosastykker, nedslag i det sene livs oplevelser, stemningsbilleder, refleksioner i vekselvirkning mellem realitet og fiktion.
Nu følger ’Stier i tiden’
I tætte lyriske kortprosatekster, nedslag, søger forfatteren at indfange det væsentlige i en række erindringer, refleksioner og oplevelser.
’En morgen i marts har iskulde lagt sig over landet. Og luften er fin som krystal. På hvert tag på hvert træ og hvert strå hænger polarkolde prismer der udspalter lyset i vifter af klare tanker. Solskæret vokser i rummet. En blåmejse øver to toner igen og igen. Dagen tager farve af lyden og lyset. Fortid og nutid er tæt på hinanden. En afklarethed gror frem og giver grund til fortrøstning.’
Uægte datter af Soldater Expedition – Anna Marie Andersen
283 sider – 225 kr. ISBN: 978-87-94173-48–3
Udkommer 19. december
”Det er min mors øjne, der kigger tilbage på mig fra spejlet, lige ind i mine. De er på samme tid bedende og bebrejdende. Jeg har levet i 68 år. Det var netop det antal år, mor fik lov at leve. Jeg har så meget, der ligger mig på hjerte. Det trænger sig på. Jeg føler – nej, jeg ved, at jeg skylder mor denne bog.”
Sådan begynder Anna Marie Andersens 3. og sidste bind i erindringstriologien.
Anna Marie blev født i landsbyen Dramstrup på Midtsjælland sidst på året i 1954 i et lille rødt landarbejderhus som den næstældste i en søskendeflok på 6 piger. Hendes mor var grønlandsk Inuit, født og opvokset i Grønland. Hendes far var en af de mange danske arbejdere, der rejste til Grønland i begyndelsen af 1950’erne for at hjælpe med daniseringen af den ”tidligere” danske koloni.
I dag bor Anna Marie på 31. år i Sydengland, kun et stenkast fra Stonehenge, midt på den vidtstrakte Salisbury Plain, hvor korncirkler, usynlige energier og militærforlægninger dominerer landskabet.
Det 3. bind begynder i sommeren 1993, hvor Anna Marie, hendes danske mand og deres dengang 7 måneder gamle datter forlader Danmark. De siger farvel til økonomisk tryghed, gode stillinger og nærhed til familie og venner, men de siger også farvel til den grønlænderracisme, der dengang lå og stadig ligger og ulmer lige under overfladen i Danmark.
Hun og hendes mand, som er uddannet brygmester, har købt et lille mikrobryggeri, som hendes mand er faldet pladask for. Han ser frem til drømmen om at brygge godt øl efter egne opskrifter. Det er ikke med jubel, at Anna Marie flytter væk fra alt det forholdsvis trygge og kendte, for det er endelig lykkedes hende at blive mor ved hjælp af IVF.
I den engelske landsby møder den lille familie udfordringer, som de aldrig i livet havde forudset. De må sande, at det er alt andet end nemt at flytte til et fremmed land og opbygge et nyt liv og drive selvstændig virksomhed.
Efter 5 års studier, får Anna Marie i 2011 en kunstuddannelse fra Winchester School of Art, Southampton University. Det er i løbet af studietiden, Anna Marie får åbnet sine øjne og sit hjerte for sin grønlandske identitet. Hun lærer at respektere den fortrængte grønlænder, hun i alt for mange år har holdt skjult. Anna Marie begynder at kæmpe for oprejsning og ligeværd, ikke mindst for sin grønlandske mor.
Anna Maries interesse for den omgivende natur og det mystiske og magiske bliver ligeledes vækket af studierne. Hvad hun gennemlever i løbet af de mange år på Salisbury Plain i Wiltshire, får hende til at erkende, at der er meget mere mellem himmel og jord, end det vi kan opfatte med vores basale sanser.
I 2013 fik Anna Marie udgivet sin 1. erindringsbog ”Hende grønlænderen” på det grønlandske forlag Atuagkat. Bogen omhandler hendes barndom og ungdom i et hjem, som ofte var præget af ufred på grund de misforståelser, som kultur- og sprogforskelle forårsager. Dog var der også oaser, hvor kærligheden, som forældrene trods alt følte for hinanden, gjorde livet lettere at leve.
I 2017 udkom Anna Maries 2. erindringsbog ”Den fortrængte grønlænder” ligeledes på det grønlandske forlag Atuagkat. Bogen omhandler hendes ungdomsår, hvor hun trods sin vanskelige barndom kæmper sig frem i verden, men helt fortrænger grønlænderen indeni. Efter et 15 år langt parforhold på godt og ondt, møder hun sin nuværende mand, forunderligt nok på den engelske pub i København. Det er kærlighed ved første blik. Den december-aften i 1987 blev kimen lagt til det liv, de sammen skal leve i England.
Flugtrute Møn og redningen af vores jødiske landsmænd– Johannes Lundstrøm
147 sider – 150 kr. ISBN: 978-87-94173-45-2Udkommer 10.10 med udstilling på Møns Museum
Mere end 300 flygtninge søgte til Sverige via Møn, og alle kom sikkert over.
Sikkert, ja, men ikke altid uden dramatik, hvilket du kan læse om i denne bogs mange autentiske beretninger.
Flere af dem er aldrig tidligere blevet offentliggjort, som f.eks Kurt Nachmanns beretning. Han, der var østrigsk jøde, var sammen med sin hustru flygtet fra nazistisk forfølgelse til Danmark 1940.
Nu måtte de flygte igen, og kom denne gang via Bispebjerg Hospital og Hårbølle til den sydsvenske by Trelleborg sammen med næsten 180 andre.
Det samme gælder et helt nyt interview med den 99 årige Martha Madsen, der fortæller, hvordan hun oplevede razziaen i Borre den 10. oktober 1943.
Her skulle en gruppe på 32 jødiske flygtninge være arresteret, men gruppen blev standset af Martha og Leo Købmann før Kalvehave og reddet i sikkerhed på Petersgaard ved Langebæk.
Forfatteren Johannes Lundstrøm, der tilbragte sine første år i Ulvshale på Møn, er ældste søn af modstandsmanden Ejner Lundstrøm (Nielsen), som var ansat ved kystpolitiet i Stege, indtil han måtte gå under jorden, da politiet blev arresteret af tyskerne.
Johannes kendte Martha og Leo Købmann fra Kalvehave, idet hans far gennem sit modstandsarbejde var blevet gode venner med Leo Købmann – et venskab, som varede hele livet.
Bogen udkommer i forbindelse med Møns Museum udstilling. Et samarbejde mellem forfatteren Johannes Lundstrøm og Forlaget Ravnerock skal gøre den tilgængelig for boglæsere i resten af landet.
https://youtu.be/t3Z0oGQsVJY?si=0Q7kKvOleTP195A1
Tigeren der kunne tale af Erik Ehmsen illustrationer Poul Vestergård Rasmussen
32 sider indbundet – 150 kr. ISBN: 978-87-94173-44-5
Udkommer 17. oktober
Overalt giver vi dyrene stemmer, fjernsyn, tegneserier, fabler m.fl. Nu får tigeren også sin stemme, og bruger den meget kløgtigt. Men hvad skal man med en menneskestemme blandt vilde tigre?
Erik Ehmsen:
Pensioneret naturvejleder og lærer.
Erik har gennem 20 år formidlet natur for børn i børnehave- og skolealderen. Fundet de gode historier om naturen for at fange børnenes interesse.
I 2009 udgav Gyldendal ”Havørnens Danmark” med Erik som forfatter.
I 2020 udgav han selv i regi af forlaget Historia ”Arreskov Sø, natur i 40 år”.
Erik har ønsket at bevise over for ham selv og andre, at han ud over at kunne fange børn med hans fortællinger, også var i stand til at fange dem med det skrevne ord. Han håber, at I vil give ham ret i, at det er lykkedes.
Poul Vestergaard Rasmussen, en af Eriks gode fuglevenner har lavet illustrationer til bogen.
SPROGENSE FESTIVAL FREDAG DEN 15 kl. 10 – 17 LØRDAG DEN 16 kl 10 – 16kl. hel digtoplæsning 11, 12, 13, 14, 15, (16 om fredagen)15 minutter over hel åbent digtværksted i boden (for publikum børn og eller voksne.De skrevne digte tænkes hængt op i loftet af boden lidt a la Nislevgaard sidste år (hvis forfatterne ønsker det)Salg af Sprogense-antologien 100 kr under festivalenSalg af tidligere Fynske antologier. 50 kr stykketSalg af de fremmødte digteres sidste bog mens de er tilstede.Dagens digt til uddeling. De fremmødte forfattere opfordres til at medbringe et nyskrevet digt eller deres digt fra antologien som kan uddeles på gaden.
Shakespeares Tragedierog Renæssancefilosofi af Kitter Krebs
174 sider 175 kr ISBN: 978-87-94173-41–4
Udkommer 06.09.
Shakespeares dragende og skræmmende tragedieunivers præsenteres i den både klare og dybe fortolkningsstil, som er kendetegnende for Kitter Krebs.
Som optakt til renæssancen gennemgås væsentlige træk af antikkens filosofi enkelt og tilgængeligt. Hermed skulle læseren være tilstrækkelig indviet til at følge denne odysse ind i den menneskelige ondskabs og afmagts katastrofer.
Kitter Krebs, mag.art. & cand.mag. i teater- og litteraturvidenskab, har arbejdet som dramaturg og instruktør på teatre i København og Odense.
Hun har desuden undervist i dramaturgi og teaterhistorie på flere danske universiteter samt på Den danske Scenekunstskole.
Kitter Krebs har tidligere fået udgivet:
Dramaturgi 2018
Komedier og dødssynder 2019
Lille håndbog fror dramatiklærere 2020
Shakespeares Romancer 2021
Shakespeares kommedier og dødssynderne 2021
Shakespeares Sonetter Elsker – Elsker ikke 2022
Sprogense-antologien Fynske Forfattere
88 sider – 150 kr. ISBN: 978-87-94173-43-8 udkommer 15 september til
Sprogense Festivalen.
Forpremiere den 22. og 23. til H.C. Andersen Festivals i Kunstgaden.
Fynske Forfattere, der er en undergruppe af Dansk Forfatterforening,
har gennem de senere år markeret Verdens Poesidag på forskellig vis,
bl.a. ved at udgive antologier med fynske forfattere.
Igen i år udgiver Fynske Forfattere en antologi med fynskedigtere. Men
denne gang sker udgivelsen i forbindelse med Sprogensefestivalen – en
festival for sproget, som er skabt, efter at Dansk Sprognævn er flyttet til
Bogense.
Hvad er mere naturligt, end at Fynske Forfattere er med til at fejre sproget.
Derfor denne antologi –Sprogense-antologien.
23 forfattere har taget imod udfordringen og skrevet digte med hver deres
poetiske stemme. Tag det som et billede på, hvor den fynske lyrik er netop
nu, måske mere en lyrisk collage, der stritter i 23 retninger.
Emnet har været frit. Vi har indsamlet det poetiske materiale blandt de fynske
digtere. Men der bor ikke kun fynboer på Fyn, derfor vil man også støde på
bidrag både på tysk og engelsk.
Som illustrationer har vi fået lov at bruge et udvalg af bogensekunstneren
Frank Hammershøjs tegninger – det kan ikke passe bedre til en Sprogense-antologi.
Det er faktisk syvende gang, at Fynske Forfattere udgiver en fælles antologi, og
disse antologier kan godt gå hen og blive et eftertragtet samlerobjekt i de litterære
kredse.
Et trist ps. Den tyske digter Andreas Greve der boede i Faaborg døde pludselig i
juli efter han havde sendt sit bidrag til antologien, ære være hans minde.
Et vigtigt brev 21 forfattere fortæller – Dansk Forfatterforenings Seniorgruppe
227 sider – 240 kr. ISBN: 978-87-94173-36-0 udkommer 30.08.
For ikke så mange år siden var et brev en håndskrevet meddelelse, foldet og lagt i en kuvert med et frimærke.
Sådanne breve findes stadig, men i dag er langt de fleste elektroniske – og kaldes e-mails. Men det er stadig breve, hvad enten de er personlige eller f.eks. Skal downloades fra e-boks som meddelelser fra diverse myndigheder.
Uanset om der er tale om kærestebreve, vennebreve, julehilsner, trusselsbreve eller meddelelser fra skattevæsenet (med eller uden trusler!), er nogle breve vigtigere end andre. Nogle breve kan for modtageren få voldsomme konsekvenser, ligesom de kan have store personlige omkostninger for afsenderen.
Ideen til denne antologi var, at folk med mange år bag sig må have haft berøring med breve, der var særlig vigtige. Og at emnet kan behandles fra mange vinkler: som novelle, fiktion, personlig oplevelse eller som refleksion over breve fra skønlitteratur, biografier eller historiske korrespondancer.
Derfor inviterede bestyrelsen i Forfatterforeningens Seniorgruppe gruppens medlemmer til at bidrage til denne antologi – Et vigtigt Brev.
De 21 bidrag illustrerer, hvor forskellige breve kan være, både med hensyn til indhold og form.
Poul G. Exner & Per Nielsen: Mørkt Stof
digte og collager100 sider. Pris: 150,- kr. ISBN: 978-87-94173-42–1
Udkommer 24.08.2023 til H.C. Andersen Festivals
Poul G. Exner & Per Nielsen ”Mørkt stof”
Mørkt stof er det mystiske stof i universet, der får galakser og galaksehobe til at hænge. Og længe før vor tidsregning skrev en kinesisk filosof, at de ord, der siger det rigtige, lyder forkert. Poul G. Exners poesi har velformulerede elementer af mørke og sandhed i sig. Derfor inviterede Per Nielsen, som foruden meget andet også er billedkunstner, Poul G. Exner til at skrive digte til sine collager. Sammen har de skabt dette fælles bogværk, hvor Poul G. Exners poetiske tekster og Per Nielsens collager har fået en troldsplint af universets mystiske mørke stof i sig.
Pigen med de røde tænder – brudstykker af en søsters liv af Ingeborg Ellegaard
164 sider – 180 kr. ISBN: 9-788794-173391 udkommer 21.07.
Ingeborg Ellegaard er vokset op i en stor søskendeflok på 7, hvoraf den ene, Erna, havde særlige behov.
Hun fik en hjernetumor i 5-årsalderen, da Ingeborg var omkring 3 år.
Til trods for lægernes prognose, at Erna ville leve til konfirmationsalderen, levede hun til hun var 38 og overlevede begge forældre.
Ingeborg skriver om de traumer der har fulgt hende i ungdoms- og voksenlivet, hvor de fleste har rod i søsterens sygdom.
Det er også en beretning om, hvordan det er lykkedes at arbejde sig igennem sorgen og bitterheden og komme stærk ud på den anden side.
Ingeborg Ellegaard beskriver selv hendes motivation til at skrive bogen sådan:
”Idéen med at skrive bogen, kom fra helt uventet kant.
Jeg arbejdede som mellemleder i det specialiserede handicapområde i Region Midt, og var til et møde med andre mellemledere i regionen.
I en pause fortalte en yngre mand om hans bror som var autist. Han fortalte hvordan hele familiens liv altid havde skulle dreje sig om denne bror og hvordan det havde påvirket ham og hans andre søskende. Hvilke blandede og ofte forbudte følelser han altid havde haft mod denne bror, og hvordan forældrene ikke kunne snakke om det og ikke ville erkende de andre børns ret til at have disse følelser.
Jeg følte at denne kollega talte ind i mit liv og da jeg indenfor den samme måned hørte om endnu en søster til en handicappet, berette næsten den samme historie, tænkte jeg, at her var et emne som ikke var, eller er, beskrevet.
Mærkeligt nok havde jeg aldrig snakket med andre om disse ting – jeg var over 60 år gammel – selvom jeg godt vidste at mine opvækstvilkår havde sat sig dybe spor. Jeg havde arbejdet med det hos terapeuter og psykologer, men aldrig snakket med andre, som havde samme barndomsvilkår. Hvorfor?
Jeg tænker det er fordi der er så mange forbudte følelser forbundet med det. Irritation, misundelse indimellem endda dødsønsker. Det måtte man ikke føle overfor en søster som var syg. Hun kunne jo ikke gøre for hun var syg.
Når jeg hører unge mennesker i dag, beskrive de samme følelser og den samme skam over at have de følelser, så tænker jeg at vi må skrive om det. Få dem til at forstå at det er i orden at have de følelser, det er ikke forkert og det er ikke noget at skamme sig over.
Samtidig har det været vigtig for mig at det er en historie fyldt med forståelse for mine forældre og søskende. Jeg har været bitter, men jeg har arbejdet mig ud på den anden side, hvor der kun er kærlighed tilbage.
Jeg håber jeg, med denne bog har givet et lille bidrag som andre kan spejle sig i og hente mod og håb.”
Anne Grete Hvirvelkær: ”Kvinder i Tiden”
100 sider. Pris: 150,- kr. ISBN: 978-87-94173-34-6
Udkommer 24.06.2023
Anne Grete Hvirvelkær er en interessant kunstner, der i en moden alder er begyndt at arbejde med collager. Hendes senest inspiration er især kommet fra billeder, som hun finder i blade fra 1950’erne, 1960’erne og 1970’erne, fortrinsvis bladet Tidens Kvinder, hvor der i annoncer for bladet f.eks. stod “Bed Deres mand forære Dem et abonnement på TIDENS KVINDER, så får De det regelmæssigt ind ad døren hver eneste tirsdag.”
Det var egentlig billederne, hun skulle bruge, men da hun begyndte at læse i bladene, blev også teksterne interessante. Det gav hende ideen til at lave denne bog med hendes collager, suppleret med udvalgte underfundige tekster fra bladene. Det er en samling af collager, inspireret af en tid, der hørte hendes barn- og ungdom til. Denne bog vil vække minder og blive til glæde for mange.
Anne Grete Hvirvelkær debuterede i bogform i 2020 med ’Man Burde’
Den blå hylde af Ib Ivar Dahl, Tekst Ib Ivar Dahl. Node og musik: Morten Winter Johansen. Akvareller og layout: Niels Knudsen.
76 sider – 175 kr. ISBN: 978-87-94173-38-4
Indbundet. Udkommer til folkemødet 15 – 17 juni.
Den Blå Hylde indeholder korte prosatekster, haiku-digte, akvareller og noder til små musikstykker.
Sæt det ud på den blå hylde er et udtryk brugt af søfolk og fiskere om det affald, man kaster i havet. Denne bog handler om vores brug af havet som skraldespand. Havet omkring Danmark er døende. I oceanerne ændres havstrømme og vandstand på grund af klimaforandringer, og der sker uhyrligheder, som vi helst ikke vil se på.
Vi taler meget om den grønne omstilling, men glemmer den blå.
Bogen præsenteres første gang på folkemødet på Bornholm, 2023, hvor den vises som lydbilledbog på skærm under bakken på Landsforeningen Levende Havs kutter M/S Anton.
Man kan se bogens billeder og høre den læst op samt de små musikstykker ved at scanne QR-koden bag i bogen.
Kan også købes på M/S Anton og hos forfatteren
Mobilpay: 23 80 23 73 mrk. Blå.
Ib Ivar Dahl (kan træffes på: 23802373)
Om lyrik – Åndedragets politik og poetik af Thorvald Berthelsen
ISBN: 978-87-94173-40–7268 sider, 200 kr.
Den 4. juni fejrer Sakskøbing digteren Thorvald Berthelsens sine 75 år med udgivelsen af Om lyrik – Åndedragets politik og poetik. Der er bogfernisering kl. 14 samme dag i Salon Svupsak, Vestergade 19A i Sakskøbing.
Om lyrik er en samling artikler og essay om digte, digtsamlinger og digtere gennem de seneste 20 år, udgivet af forlaget Ravnerock. Den spænder lige fra et essay om det ældste nedskrevne nordiske digt, Karlevi stenens runekvad, til det om prisbelønnede, jubilerende Marianne Larsens ”lallende” modsprog. De beskæftiger sig alle i en eller anden forstand med det digteriske sprog som modsprog til magthaveres herredømme og sproglige undertrykkelse. Modsproget er den måde digtere som led i deres vidt forskellige personlige projekter i virkelig kommunikation med fællesskabet gør modstand mod dette og lukker op for det frie ord og åndedrag.
Thorvald Berthelsen er forfatter, oversætter og billedmager og indehaver af Salon Svupsak i Sakskøbing. Har udgivet 8 digtsamlinger samt essays og oversættelser, senest Sensommer Remix, Om lyrik og Ny kurdisk lyrik. Er oversat til 14 sprog, senest kurdisk og polsk
Thorvald Berthelsen har redigeret flere antologier. Bl.a. StORDstrømmen Antologi 2015 og Ny lyrik fra Bosnien-Hercegovina, 2018. Den blev på Sarajevo bogmessen i 2019 tildelt prisen for bedste redaktion. Han er også hovedredaktør på de efterfølgende antologier i samme serie, Ny kurdisk lyrik og Ny ukrainsk lyrik.
Har fra 2012 – 2015 været formand for Sydsjællands og Lolland-Falsters lokale forfatterforening StORDstrømmen. Og blev derfor i 2014 som den første og hidtil eneste udnævnt til Årets kulturelle ildsjæl af Kulturministeren på Folkemødet på Bornholm. Er i dag medlem af styrelserne for Dansk Forfatterforenings Lyrikergruppe og Åbne atelierdøre Guldborgsund.
I 2022 arrangerede han den verdensberømte ukrainske digter Halyna Kruks oplæsning og møde med Kulturministeren i København. Han arrangerede også danske haikudigteres fælles oplæsning med tidligere EU præsident Hermann van Rompuy i 2012. Siden da har han redigeret en engelsk dansk præsentation af danske haiku digtere. Senest præsenteredes 43 danske haikudigtere i Danish Haiku Today 2019.
”De vigtigste egenskaber ved hans Po Etik er et koncist og stramt poetisk udtryk med utrolig enkelhed kombineret med ekstrem fordybelse i metaforerne.” Senahid Neziroviz, Riječ, om Haiku Mjesavina. ”Der er blevet lidt mere elastik og ordfylde i haiku-sproget, men dybsindighederne og de skarpe synspunkter er der stadig, ligesom der er masser af substral til eftertanken. Og de skæve vinkler ikke at forglemme.” K. E. Watz i Folketidende om Mørkeleg. ”Et forsøg på at udgrunde det gådefulde ved at dykke ind i det at være til uden fodfæste … Idet han så kompromisløst blotter sin undren, holder han banaliteter fra livet. I stedet fremkaldes det væsentlige, som umiddelbar erfaring i hans digte.” Peter Pitsch i forordet til Zeitsprünge und andere Spuren. ”Disse digteriske fastholdelser i en tid af emotionelt og fysisk fangenskab hjælper til at fæstne, ikke blot dem i erindringen, men også de øjeblikke, da de blev erindring. Og så kan de siden genbesøges. Ligesom læseren uvægerligt vil gøre med Thorvald Berthelsens digtsamling” Jakob Brønnum i Den smalle bog
Esther Langsted: Tag tråden op.100 sider. Pris: 150,- kr. ISBN: 978-87-94173–37–7
Udkommer 30.05
At tage tråden op er at fortsætte samtalen, samværet, emnet eller aktiviteten på et senere tidspunkt. Der behøver ikke at være en tidshorisont. Det kan være alt fra et øjeblik til flere år.
” ”Vi fortsætter, hvor vi slap”.
Således tog jeg tråden op, da jeg begyndte min proces igennem et broderi-eventyr i eftersommeren 2022.
Jeg begyndte at brodere for mange år siden, da jeg som knapt 12-årig blev anbragt på børnehjemmet Møllebakken i Sdr. Højrup i nærheden af Ringe.
I frk. Jensens systue, som var en slags udestue, opbevaredes linned af alle slags, rent tøj til os børn, og også strikkegarn og sysager. Her duftede altid dejligt rent, og jeg husker det som et lyst og spændende sted.
Vi store piger fik udleveret garn af frk. Jensen, så vi kunne strikke dukketøj til vores babydukke – en gave fra børnehjemmet. Jeg lagde mærke til, at nogle af de andre piger sad med broderier. Det fangede min interesse, og da jeg bad om det, fik også jeg en ”klud”, broderigarn og et enkelt korsstingsmønster at brodere efter.
Meget hurtigt opdagede jeg glæden og ”friheden” ved at fordybe mig i sytøjet. Jeg havde mit eget kreative frirum, hvor der ikke fandtes triste tanker, savn eller længsel. Ved at fokusere på mønster, sting, tælling af tråde, og alt hvad der hører til, fandt jeg sikkerhed og tryghed. Her følte jeg mig ”fredet”. Jeg skabte min egen verden med struktur og forudsigelighed – og glæde.
At det også virkede som en slags terapi, var jeg ikke klar over dengang.”
Alle broderierne er udført med genbrugsmaterialer.
100 sider med broderier og ideteksterne.
Affotograferet og indbundet.
Broderibillederne kan også købes hos forfatteren og ses i Kunstbygningen Filosoffen Odense fra 30. maj til 11. juni
EFTERGLØD af Dan Schiødt
150 sider – 175 kr. ISBN: 978-87-94173-33-9 udkommer 21. marts (verdens poesidag).
Poesi om verden
i både jordhøjde og verdensperspektiv
Poesi/lyrik/digte – uanset barnets navn – er nok ikke verdens mest læste genre, men Dan Schiødt, forfatter fra Nykøbing Falster, har skrevet digte i mange år, og udfordrer nu læserne med sin nye digtsamling “Efterglød”, som udkommer på forlaget Ravnerock 21. marts (udnævnt af UNESCO til Verdens Poesidag). Og netop på denne dag sættes der særlig fokus på poesiens betydning og som en del af vores kulturarv.
Digtsamlingen vil berige enhver læser, hvad enten læseren er en modvillig skoleelev, den interesserede voksne læser eller den dedikerede lyriklæser.
“Efterglød” er på 152 sider. Og hvis man ikke er vant til at læse digte, kan det måske virke lidt overvældende, men samlingen er udformet, så den er indbydende i både udtryk og form. Som forfatteren selv formulerer det:
“Mine digte skal ikke bladres i som i en avis – heller ikke som en på tv! Hvert digt er en separat historie, komprimeret i sit individuelle udtryk. Så læs dem som et kapitel ad gangen – og giv plads til selv at tænke efter – med både hjerne og følelser”.
Dan Schiødt (f. 1955) har adskillige udgivelser bag sig.
Han debuterede i 1981 med digtsamlingen “Den forbudte mand”, i 2016 efterfulgt af “Naturens små mirakler” og denne digtsamling er hans femte og betragtes af flere som hans bedste siden hans debut på Gyldendal. Han har desuden i samarbejde med Karsten Jørgensen skrevet the Beatles bøgerne “En hård dags nat, 1986, og “Let it be”, 1995, samt flere andre.
“Efterglød” samler en række nye og tidligere digte i 6 under-titler, som favner forfatterens passion for at udtrykke sig om væsentlige, menneskelige temaer i både den smukke og den barske udgave: Utopi, kærlighed, natur, døden, kamp og krig, samt det ukendte land.
Mange af temaerne afspejler Dan Schiødts egne store passioner og glæder, f.eks. musik, både klassisk, jazz og rock, men forholder sig også kritisk til tidens megatrends, hvilket ses tydeligt i digtet, Fæcesbook. Digtsamlingen rummer i høj grad også alvorlige toner, hvor f.eks. emner som sygdom og død behandles på en barsk, men særdeles ærlig facon.
Vær forberedt på at i denne samling går den udtalte grimhed hånd i hånd med det allersmukkeste, det grusomme og forfærdelse over ondskabens mange ansigter!
Dan Schiødts poetiske sprog er ikke desto mindre en fryd for øjet og en stor nydelse.
Blade fra min KrigsDigtDagbog af Bjarne Kim Pedersen
119 sider – 170 kr. ISBN: 978-87-94173-32-2 udkommer 24. februar.
Kort efter Bjarne Kim Pedersens debut i 1982 rejste han ½ år rundt i Europa sammen med Birgitte Bjerregaard. 1 måned i Bosnien. I 1989 da muren faldt, var parret med deres to ældste hos tyske venner på vej hjem fra Balkan og Tyrkiet.
Deres besøg og kendskab til Balkan førte til engagementet i krigen, dengang serberne forsøgte at skabe et Storserbien.
Hans digte og essays omkring krigen dernede findes i bogen Den hængte ørn.
Omkring årtusindeskiftet spurgte en bosniak Bjarne om, hvad han mente om Putins krig mod Tjetjenien.
Det blev til bogen Aktindsigt dansk/russisk, i 2002.
En del år senere kom Magomed Toriev som fribyforfatter til Odense, Magomed blev ven med familien og det var Magomed, der blev Bjarnes vej ind til Ukraine.
Magomed havde være tjetjensk soldat i Grosnijj mens Bjarne skrev Aktindsigt.
I hele perioden med Euromaidan oversatte Magomed de russiske links til Bjarne. De sad i dagevis og så på livestream fra Maidan.
Engagementet i Ukraine blev først til Min Maidan Affære, der blev præsenteret i Kyiv i 2016, hvor Bjarne også var det danske islæt til fejringen af Bulgakovs 125 års fødselsdag.
I 2017 deltog han i lyrikfestival i Kyiv.
Der er Helte, som udkom i 2018, var et forsøg på at skabe opmærksomhed på krigen i Ukraine mens der blev afholdt fodbold VM i Rusland. Den krig Putin startede i 2014 med invasionen af Krim og etableringen af russiske republikker i Donbas. Bogen blev ignoreret af danske journalister, der havde travlt med at dække VM uden kritik af Rusland.
Efter 8 års russisk krig mod Ukraine kom storangrebet den 24. februar 2022.
Samme dag startede Bjarne på en KrigsDigtDagbog, der bliver delt på Bjarnes blog og på sociale medier.
Et digt hver dag om krigen set fra Nordfyn.
Planen er, som Bjarne kækt sagde til en DR journalist, at fortsætte til russerne er drevet ud af Ukraine. Et vanvittigt skriveprojekt mod en vanvittig invasion!
Denne bog er digte udvalgt fra KrigsdigtDagbogen. Arbejdet er støttet med et legat fra Autorkontoen.
Nogle af digtene er oversat til Ukrainsk af Svitlana Colding og skulle efter planen komme med i en antologi udgivet i Kharkiv. Nogle af digtene er også oversat til engelsk og tysk.
20 kr. fra hver bog bliver delt mellem Biler til Ukraine mobilpay 669994 og Bevar Ukraine www.bevarukraine.dk
Er
af Finn Jeppesen
104 sider 160 kr ISBN: 978-87-94173–31–5
Bogen udkommer 23.02.2023
Finn Jeppesen aktuel med ny digtsamling
Digtsamlingen ”Er” udkommer den 23.02. 2023 på forlaget Ravnerock, den er forfatterens ottende digtsamling.
Øvrige titler:
Evigt digte 2003.
Nyt lys digte 2004.
Solsortens bad Haiku digte 2007.
Historien om de to skovmus Oswald og Henry børnebog 2009.
Geddesvinget roman 2012.
Seneste udgivelser:
Det frigjorte menneske digte 2016.
Det bevidstløse menneske digte 2018.
Det anonyme menneske digte 2019.
Hviler i haiku – hvis det ikke var for fluerne Haiku digte 2020.
Apoteket i Omsk Antoinette Marie Rosenplänters erindringer fra apoteket i Omsk i tiden omkring 1880 til 1894 af Per Nielsen & Aleksandr Kiseljov102 sider. Pris. 150, – kr. ISBN: 978-87-94173-28-5 udkommer 30. januar
Fortællingen om Antoinette Marie, apotekerdatteren fra Omsk, er historien om en familie, der gennem generationer har krydset grænser og med tiden er blevet spredt for alle vinde.
Antoinette Marie Rosenplänter – i familien kaldet Toni – blev født den 30. juli 1876 i Omsk. Ad skæbnens uransalige veje endte hun i København, hvor hun døde i 1953.
I årene før sin død nedskrev Antoinette Marie sine erindringer om sin sibiriske opvækst i Omsk fra tiden omkring 1880 til 1894. Hendes håndskrevne memoirer er i familiens eje og har ikke tidligere være publiceret.
Antoinette Maries barnebarn, Mogens Porsvig, som velvilligt har stillet hendes memoirer til rådighed for denne udgivelse, skriver følgende:
Som barn af den yngste datter (Ellen Elisabeth Agnes Vosbein) har jeg kendt og været sammen med min mormor i årene inden hun døde i 1953. Min egen familie boede i København så tæt på mormor, at jeg som ca. 10-årig dreng en gang imellem blev sendt hen til hende med sporvogn for at aflevere noget til hende. I hendes lille stue fandtes ting, porcelæn og billeder med tilknytning til både Rusland og andre steder i Europa, hvor hun havde været. Jeg opfattede hende som en fin, gammel dame, der kunne fortælle både sjove og lidt uhyggelige historier fra sin barndom i Sibirien. Især at hun kunne fortælle om ulve gjorde indtryk.
Historikeren Per Nielsen har i samarbejde med den russiske historiker Aleksandr Kiseljov kommenteret og suppleret teksten med yderligere information og billedmateriale.
De to historikere har tidligere samarbejdet omkring bogen ”Plovmanden. Søren Revsgaard Randrup – en dansk forretningsmand i Sibirien i begyndelsen af det 20. århundrede”, en biografi om danskeren, Søren Revsgaard Randrup (1876-1935, der er ’verdensberømt’ i Sibirien og stort set ukendt i Danmark. Bogen, udkom på russisk i 2019 og på dansk i 2020.
Per Nielsen kan kontaktes på sprog-og-ide@mail.tele.dk eller tlf. 66 11 99 48.
Den surrealistiske barber af Carsten Svendsen
116 sider 160 kr. ISBN: 978-87-94173-27–8
Udkommer 18.november
Carsten Svendsens 4. digtsamling er ude nu.
Titlen er opkaldt efter et af de mere skæve digte i bogen.
Er man til humor og vild energi i sproget, anbefales
disse fabulerende digte.
Digtene tager udgangspunkt i glæde og undren over “Skaberværket”.
Værket er delt i fire dele: Naturseancer: Hverdagsvisioner om det store i det små.
Eksistens: om menneskets grundvilkår, også det mere alvorlige.
hvorfor er vi her?
det umulige, kærligheden og døden.
Afsnittet Samvær(d) handler om det pudsige og barokke i vores ageren.
Personlige notater er lune betragtninger og erindringer af den morsomme slags.
Carsten Svendsen er opvokset ved Roskilde.
Studerede i København. Musikvidenskabeligt Institut.
Det Kgl. Danske Musikkonservatorium.
Han har været lærer i 40 år. Sideløbende har han dyrket lyrikken.
IGEN PÅ BOGMARKEDET
I en periode har to af Per Nielsens bøger om Letland været udsolgt; men nu kan de købes igen.
Den ene er hans bog om den hemmelige protokol og de baltiske landes skæbne. Bogen fik i en anmeldelse i Jyllandsposten følgende ord med på vejen af historikeren Bent Jensen, da den udkom første gang i 2010:
”Det er en virkelig saglig, sober og grundig gennemgang af de baltiske nationers indlemmelse i Sovjetunionen i 1940, efter at Sovjetunionen og Nazityskland året før havde underskrevet en hemmelig protokol, der delte Østeuropa mellem de to totalitære banditstater.
…
Konsekvenserne af den sovjetisk-tyske pagt var forfærdelige for de tre små baltiske nationer, som nu blev indlemmet i Sovjetunionen under foregivende af, at der var tale om en frivillig tilslutning med overvældende støtte af Estlands, Letlands og Litauens befolkninger.
Arrestationer, beslaglæggelser af ejendom, henrettelser af folkefjender og tvangsdeportationer af socialt skadelige elementer plus masseindvandring af russisktalende fra Sovjetunionen blev den nye virkelighed. Et stort antal baltere flygtede for at søge lykken i de vestlige demokratier.
Men trods national åreladning og fremmed indvandring bevarede de tre små nationer deres identitet og kunne efter den virkeliggjorte socialismes sammenbrud for 20 år siden tage fat på genopbygningen af deres nationer. Et kort afsnit i denne glimrende lille bog fortæller om, hvor svært det officielle Rusland har det med at komme overens med sovjettidens forbrydelser mod andre nationer.”
Per Nielsen: Den hemmelige protokol og de baltiske landes skæbne
84 sider, ill., 150 kr. Forlaget Ravnerock
Den anden bog, som nu er genoptrykt, er Nathalie og Per Nielsens oversættelse af Carlo Nicolodis erinderinger fra sin barndom i Letland. Da bogen udkom første gang i 2011 skrev Kristeligt Dagblads boganmelder Mads Rosendahl Thomsen følgende under overskriften Italien-Letland tur-retur. Fine erindringer om en barndom i Letland under Anden Verdenskrig: ”Bogen gengiver på fin vis barnets nogle gange troskyldige blik på de dramatiske begivenheder, krigen førte med sig, men som også sætter mørke spor i personligheden. Fly, der bomber, tyskere, der truer, og folk, der dør ved miner efter krigen: “Man kan sige, at døden var blevet en naturlig del af dagligdagen, nærmest ligesom gøgens kukken i skoven. Der skulle gå mange år, før folk igen vænnede sig til freden og en tilværelse, hvor en mere human opfattelse af livet var normen.”
Carlo Nicolodi: Fra Karlis til Carlo. Erindringernes tid. Oversat af Nathalie og Per Nielsen. 96 sider. 150 kr. Forlaget Ravnerock.
Begge bøger er sørgeligt aktuelle set i lyset af situationen i Ukraine lige nu.
Som et kuriosum kan nævnes, at Carlo Nicolodis erinderinger, der oprindelig er skrevet på italiensk, i mellemtiden også er blevet oversat til tysk og udgivet på Forlaget Ravnerock: Carlo Nicolodi: Vom Kārlis zum Carlo. Zeit der Erinnerung. Oversat til tysk af Katharina Förs. 96 sider. 150 kr. Forlaget Ravnerock.
Bøgerne kan bestilles på forlaget Ravnerock www.ravnerockforlaget.dk
Sensommerremix af Thorvald Berthelsen
ISBN: 978-87-94173-26-1 101 sider, 175 kr.
- Bog- og billedfernisering i Salon Svupsak og på Bogforum
Lørdag den 29. oktober kl. 13 offentliggør Thorvald Berthelsen sin 8. digtsamling, Sensommer Remix, i Salon Svupsak, Vestergade 19 A i Sakskøbing. Det er en samling digte og kortdigte, der er skrevet og omskrevet under coronaen efter hans kones død. De handler derfor om coronaen, afskeden, hvor ’smerten zoomer/kærligt vrede/ stadigt fjernere sorte pupiller/ud før the Big Bang’, om sorg, fravær og savn, men også om digtning, ’sorte stjerneskud/og et insekt i rav’, der holder os oppe og nærværende. Berthelsen har også lavet collagen på omslaget.
Bogen bliver også præsenteret på Bogforum lørdag den 5. november kl. 13.50 på Dansk Forfatterforenings Stand C4-005.
Samtidig er der fernisering på en udstilling af Poul Estings illustrationer til bogen, der med sine kaotiske assosiationsskabende figurer og tegn i billedfladen supplerer digtene så fremragende, selvom de oprindeligt er lavet til det samtidige kurdiske udvalg af Berthelsens digte, فریشتە (Englestøv). Den kendte Stubbekøbing maler udstiller bl.a. på Lys over Lolland og Art Nordfalster, er formand for kunstnersammenslutningen Det Blå Tårn i Nysted og har netop fået opkaldt en Vinbar i Aalborg efter sig, som han har udsmykket fra yderst til inderst.
- Englestøv
Hverdagens engle
ved som humlebien ikke
de ikke kan flyve
Udstillingen med Lollands store maler Stig Weye og maleren Lis Zwick fra Drakabygget i Halland fortsætter også med ny keramik af fantastiske Lene Regius hver søndag-mandag kl. 13-17 eller efter aftale frem til 14. november.
Den sidste af Ib Ivar Dahl
236 sider – 300 kr. ISBN: 978-87-94173–24–4Indbundet
Bogen bliver præsenteret fredag d.2. sept. kl. 16 i Levende Havs telt på kajen i Middelfart .
Romanen DEN SIDSTE af Ib Ivar Dahl er en højaktuel samtidsfortælling om en kystfiskerfisker og hans liv et sted ved de indre danske farvande. Han fisker, som han havde lært det af sin far og farfar, dels med bundgarn i efterårsmånederne, når blankålene trækker, og dels med sin garnbåd fra jul og resten af året efter konsumfisk.
Den tiltagende forringelse af øhavets miljøtilstand, beskæring af torskekvoten på 88 procent i farvandet og lukning af ålefiskeri fra den første november 2022 tvinger ham til at omlægge sit på alle måder naturskånsomme fiskeri.
I samme periode, i skyggen af krigen i Ukraine og forstærket af fiskerens problemer knager ægteskabet.
Tynget af problemerne, der hober sig op, skriver han sin fortælling og sine dagbogsnotater.
Med ophobet bitterhed over tingenes tilstand protesterer han på en anderledes og helt personlig måde.
Ib Ivar Dahl (kan træffes på: 23802373)
VISE ORD I BILLEDER af Billedkunstner Kirsten Svenstrup
Ordsprog og citater fortolket i billeder
72 sider, 30 farveillustrationer, Indbundet, 175 kr. ISBN: 978-87-94173-23-0
Udkommer 19. August
VISE ORD I BILLEDER
Billedkunstner Kirsten Svenstrup udgiver d. 19. august 2022 bogen ”Vise ord i Billeder”.
Når en billedkunstner samler sine yndlingscitater og fortolker dem i billeder, opstår der en smuk og meget unik bog, hvor billeder og ord side om side får lov at udfolde sig. Det bliver andet og mere end en citatsamling. Kunstneren åbner med sine billeder ordene op til en nuanceret fortælling og fortolkning af livets store spørgsmål.
Kirsten Svenstrup har gennem årene samlet på ”vise ord”, ordsprog og citater, som har haft en særlig afgørende betydning for hende i forskellige livssituationer. Teksterne er således inspirationskilden, men billederne bliver det centrale. Gennem et sprudlende og fantasifuldt billedsprog fortælles om livets store spørgsmål og dilemmaer, og filosofiske spørgsmål bliver sanseligt jordnære.
Bogen er et overdådigt billedværk, hvor Kirsten Svenstrup i sit kendte naivistiske billedsprog fortolker hvert af de 30 korte tekster og omformer ordene til billeder. Det er formidling af livsvigtige spørgsmål og svære tekster på en fortællende, inspirerede og humoristisk måde.
Værket er en hyldest til menneskets forbundethed med naturen og hinanden, og bliver dermed en filosofisk og billedpoetisk kommentar til vigtige livssituationer.
Det er en bog, som er godt at have ved hånden til trøst, opbyggelse og opmuntring i mange situationer.
Der er bogudgivelse i Bog og Idé, Østergade 38, 5610 Assens, fredag d. 19. august kl. 15 – 17, hvor Kirsten Svenstrup vil være til stede og signere bøger. Alle er velkomne!
Måske bliver det bedre i morgen af Mogens Fjord Christensen
340 sider, 275 kr. ISBN: 978-87-94173-22-3
Udkommer 11. Juli
En aktuel og fængslende fortælling om, hvor problematisk det er at ville det gode.
Romanen beretter om et samfund i en ikke så fjern fremtid: En gennemgribende samfundsomvæltning, der skulle rette op på et skred mod tiltagende individualisme, overforbrug, forurening, har fundet sted seks år, før handlingen begynder. En hærget mand dukker op på den ø, hvor han tidligere har boet. I begyndelsen gemmer han sig, men i takt med at han får det bedre, giver han sig til kende og glider ind i sine gamle sammenhænge. Statsapparatets stræben mod genoprettelse fører til, at grebet om samfundet strammes løbende. Borgernes færden reguleres i tiltagende grad, og en tæt overvågning lægges ned over enhver. Håbet om et Utopia erstattes af reelt dystopiske forhold. Udviklingen ansporer manden til modstand, og sammen med andre fra øen planlægger han en risikabel demonstration mod forholdene.
Pensioneret børnelæge Mogens Fjord Christensen debuterede som forfatter som 72-årig med at vinde en novellekonkurrence. Siden har han udgivet seks romaner, et par novellesamlinger samt kortprosatekster. Den tiende udgivelse forelå i 2021. Det drejer sig om en samling lyriske kortprosastykker fulde af erindringer med vægt på den sene alders liv og længsel. Værkerne har generelt fået gode og rigtig gode anmeldelser.
Shakespeares Sonetter Elsker – elsker ikke af Kitter Krebs
187 sider 175 kr ISBN: 978-87-94173-24-7
Udkommer 09.06., men kan allerede nu købes.
Sonetter udkom 1609 i London.
De har givet anledning til mange spekulationer: Hvem var den smukke unge lyse mand? Hvem var den mørke, sensuelle dame? Har disse personer historiske forbilleder? Og er sonetterne overhovedet autofiktionelle?
I sin tekstnære fortolkning lader Kitter Krebs sonetterne tale for sig selv, hun viser, hvordan digtenes tematiske perspektiv, tidens ubønhørlige gang, som medfører den elskedes ælde og forfald, afspejles i det metaforiske perspektiv, naturens gang og altings visnen og død. Men digtene besynger også den evige natur i forårets genkomst, og den længselsfulde kærligheds evige liv i poesien.
Kitter Krebs, mag.art. & cand.mag. i teater- og litteraturvidenskab, har arbejdet som dramaturg og instruktør på teatre i København og Odense.
Hun har desuden undervist i dramaturgi og teaterhistorie på flere danske universiteter samt på Den danske Scenekunstskole.
Kitter Krebs har tidligere fået udgivet:
Dramaturgi 2018
Komedier og dødssynder 2019
Lille håndbog fror dramatiklærere 2020
Shakespeares Romancer 2021
Shakespeares kommedier og dødssynderne 2021
Kvinden og manden af Hanne Hansen
ISBN: 978-87-94173-21-6, 14ark i mappe koster 120 kr.
Udkommer den 27.05
Kvinden og manden
Haiku mappen har den fordel fremfor en bog, at ved at læse den erfarer man tydeligt, at hvert digt er en helhed i sig selv, selvom der er et gennemgående tema.
Endviderer kan bladene et for et hænges op i en ramme.
De dækker en måneds tid hver.
En anderledes Haikuudgivelse.
14 ark i en mappe, nummereret.
Hanne Hansen var medstifter af Dansk Forfatterforenings Haikugruppe og var i en lang årrække forkvinde for foreningen. Hanne sidder stadig i Haikugruppens styrelse.
INTERCITY af Jørn Falk
177 sider, ISBN: 978-87-94173-17-9
175 kr. udkommer 9. maj
52 årig nordjysk digter med en baggrund i både nogle af landets fineste skoler, men samtidigt også på samfundets sidelinjer.
Jørn Falk filosoferer, undrer sig på den ene side over, hvordan livet leves, og er samtidigt realistisk om, hvordan verden er skruet sammen, og hvordan et forløb kan ende, på godt og ondt.
Samtidigt har han også en mening om, hvilken vej det samfund, han lever i, går, og hvad man bør være opmærksom på.
InterCity fortsætter Jørn Falks tradition med digte skrevet af en forfatter, der selv lever eller har levet, i det vores behandlersamfund kalder, et liv på kanten.
Det er måske derfor, der er brug for en digtsamling som denne.
Jørn Falk bor i Gistrup
…
Vi må ligeledes
stole på
eget instinkt for
noget er galt.
Virkeligheden
bag store systemer
lever nemlig ikke altid
op til vores
forestillinger om
orden og logik.
Et system
af den slags
kan sagtens være
mere kaotisk,
tilfældig
og rodet,
end vi tror,
både i BaneDanmark
og et skræmmende antal
andre steder.
Bænkebiderblues – en antologi med fynske digtereIllustreret af Anne Grete Hvirvelkær
100 sider. Pris: 150, – kr.
ISBN: 978-87-94173-20-9
Udkommer 21. marts i forbindelse med fejringen af Verdens Poesidag.
Mandag den 21. marts klokken 18.30-21.00 fejres Verdens Poesidag på Odense Hovedbibliotek i Odense med oplæsning af antologien Bænkebiderblues.
Aftenens oplæsere er Sonja Kjærgaard Christiansen, Lena Krogh Bertram, Cindy Lynn Brown, Anders Vægter Nielsen, Finn Wiedemann, Ib Ivar Dahl, Iben Indra Dons, Holger Klintholm, Astrid Bjerregaard, Bjarne Kim Pedersen og Per Nielsen.
Pianist Palle Krabbe binder aftenen sammen med musikalske indslag.
Det er Fynske Forfattere, en undergruppe under Dansk Forfatterforening, som sammen med Odense Bibliotekerne står for dagen.
Den 21. marts har UNESCO udråbt til poesiens dag og dagens fejres over hele verden. Fynske Forfattere – som er en undergruppe under Dansk Forfatterforening – har ved flere lejligheder markeret dagen med udgivelse af en antologi med øens digtere. Det gør vi igen i 2022.
Ofte har der været et emne, man som digter skulle forholde sig til. En gang var det ost, en anden gang var det krimidigte, senest har det handlet om bæredygtige digte. I 2022 handler det om dét, der er nyt under solen. For det kan simpelthen ikke passe, at der intet nyt er at skrive digte om!
I dagens anledning udgiver Fynske Forfattere antologien ”Bænkebiderblues”. Udfordringen til deltagerne var, at de skulle skrive poesi om emner, der ikke er skrevet om tidligere – om muligt på en måde, som ikke er set før. Kort sagt – glemme alt om livet, døden og kærligheden. Drop det introverte navlebeskuende digterego og se på verden med spejlvendte briller. Slå et slag i bolledejen! Gå ud af det gode digterskind og giv den fuld gas i frit fald. Digterne blev kort og godt bedt om at skyde ved siden af skiven og alligevel ramme plet!
Emnet var frit – bare det var nyt.
I alt har 25 fynske digtere vredet hjernen for at fejre Verdens Poesidag med ny poesi!
Næsgode Et økokulturelt livssyn af Ib Ivar Dahl
Helbind, Mange illustrationer
64 sider, 175 kr. ISBN: 978-87-94173-18–6
Udkommer 12. marts
Forfatteren Ib Ivar Dahl fra Helnæs har et stort maritimt forfatterskab bag sig. Den 12. marts udkommer en ny bog, som beretter om det livssyn, der ligger til baggrund for forfatterskabet.
Med udgangspunkt i oldnordiske runetekster om den verdslige og religiøse høvding, Roulv Næsgode fortælles om en vej til et nutidigt livssyn, som forholder sig til naturen, den trængte biodiversitet og andre tunge emner, vi må tage stilling til i hverdagene. Fortællestemmen er godens, fordi der berettes om både politiske og religiøse emner samt forskellen mellem tro og videnskab. Med hjertets forståelse bygges en bro mellem de to begreber, der forenes i et økokulturelt livssyn.
Flere oplysninger om forfatterskabet findes på www.ibivardahl.dk
MUSIKBOGEN – Krop, Rum, Sanser, Essens, Teori
af Amanda Skouboe Brandenhoff
Lærervejledning – 184 sider 249,- kr ISBN 978-87-93272-93-4
Elevbog – 53 sider 169,- kr ISBN 978-87-93272-92-7 ISMN 979-0-9001856-0-0
Udkommer den 22.02.2022
Amanda Skouboe Brandenhoff har undervist i musik og hørelære på Skuespillerskolen i Odense, nu Den Danske Scenekunstskole (DDSKS Odense) fra 1968 til 2015.
Ved siden af har hun skrevet en række undervisningsbøger, hvor denne, MUSIKBOGEN, er den seneste i rækken.
MUSIKBOGEN er en lærebog i hørelære og almen musikteori, og er skabt ud fra hendes undervisning af landets kommende skuespillere på Skuespillerskolen i Odense.
Den er henvendt til musikskoler, konservatorier, MGK og skuespilleruddannelser og dens særpræg ligger i at krop, stemme, rum og sanser inddrages som grundlæggende elementer i undervisningen.
Bogen er baseret på de erfaringer Amanda Skouboe Brandenhoff har tilegnet sig gennem 50 års undervisning – og er især inspireret af de skuespillerstuderendes teaterarbejde.
Med MUSIKBOGEN skabes en helhedsoplevelse for eleven, hvor indlæringen af musikteori sker ved at erfare og opleve musikken med krop, øre og stemme, førend de faglige musikalske betegnelser indlæres. Det styrker indlæringen at arbejde fysisk, da kroppen husker det, man arbejder med. Dermed underbygges den mere intellektuelle forståelse af musikteorien.
Undervisningsmaterialet er udformet, så det tager udgangspunkt i essensen af stoffet og understøtter undervisningsmetoden. Alle sider i bogen er håndtegnet og håndskrevet, og udfyldes af eleven undervejs i undervisningen.
Amanda Skouboe Brandenhoff har også undervist på MGK, Det Fynske Musikkonservatorium og Odense Musikskole samt har stiftet og været formand for Dansk Hørelæreforening.
Hendes forfatterskab tæller tre andre titler i hørelæreundervisning for både børn og voksne.
MUSIKBOGEN er illustreret af Amandas datter, Nanna Skouboe Brandenhoff.
Ved køb af undervisningssæt kontakt forlaget.
Min covid 19 dagbog af Jette Slaaen
92 sider, 160 kr. ISBN: 978-87-94173-19-3
Netop nu hvor, det ser ud til at covid 19 er ved at slippe sit tag i det danske samfund er Jette Slaaens Min Covid 19 dagbog færdig
Digtene er et billede på en tid vi aldrig før har oplevet
De er et udsagn om forfatterens møde med naturen, mennesker, medier og sig selv under en krise, coronakrisen.
Og sagt med Erik Henriques Bings ord:
”Det er en usædvanlig dagbog, poetisk med væsentlige iagttagelser og emner, og dertil aktuel.
Jeg tror ikke, jeg tidligere har læst en lignende poetisk dagbog med prosa i fast form og ramme – den første og sidste linje. Hvad det vil sige at have engle i sit hår, er poesiens tale og vil blive forstået af læseren.”
Forsidebilledet er det billede der mødte Jette Slaaen, da hun:
”med MIN COVID 19 DAGBOG deltog i projektet om en Dekameron 2021 udgivelse netop med mine dagbogsdigte.”
Shakespeares Komedier og Dødssynderne af Kitter Krebs
108 sider 150 kr ISBN: 978-87-94173-13-1
I sin nye bog, SHAKESPEARES KOMEDIER OG DØDSSYNDERNE, fortolker Shakespeareeksperten, Kitter Krebs, syv af Shakespeares komedier i lyset af de syv dødssynder.
Efter en kort redegørelse for dødssyndernes historie og en overbevisende argumentation for begrebet ”latterens katharsis” undersøges hver af komedierne i lyset af hver sin dødssynd.
I kraft af forfatterens dybe indsigt i og smittende begejstring for stoffet fyldes bogen af interessante og vægtige fortolkninger.
En berigende ny vinkel!
”Kitter Krebs trækker i sin bog interessante paralleller mellem nogle af Shakespeares kendte og mindre kendte komedier og de gamle forestillinger om ”de syv dødssynder”. Selvbedrag og diverse dårskab har altid lokket mennesker på gale veje, og her finder man klassiske behandlinger af dem forbundet med endnu mere klassiske begreber. Der er intet nyt under solen, siger man, men det, der ikke er nyt, finder alligevel hele tiden nye gevandter at klæde sig i, og læseren kan selv trække parallellerne videre fra Shakespeare til vores egen tid.” Niels Brunse.
Kitter Krebs er mag.art. & cand.mag. I hhv teatervidenskab og litteraturvidenskab.
Hun har arbejdet som instruktør og dramaturg og desuden undervist på Den danske Scenekunstskole samt Aarhus Universitet, Københavns Universitet og Syddansk Universitet.
Oldedigte af Lena Krogh Bertram
foto Lennart Bertram
67 sider, 150 kr. ISBN: 978-87-94173–07–0
Lena Krogh Bertram er født i 1943
Hun er uddannet socialrådgiver, og var i 1982-88 forkvinde for forlaget og foreningen Kvindetryk.
I 1980 startede hun lyrik cafe på Badstuen i Odense.
Oversat ca. 70 bøger fra engelsk, norsk og svensk.
Lena debuterede i 1981 med Baglæns ind i drømmen på Klitrose.
Oldedigte er delt i afsnittene.
Fuglene
Væksterne
Med alderen
Oldedigte
Lena sætter her flere af sine digte fri.
Ærligt, direkte, sanseligt om alderen, om livet, om verden, hun er jo en olde, der skriver digte. Og det har hun gjort siden før hendes første digtsamling udkom i 1981.
Illustreret med fotos af Lennart Bertram
Denne morgen
er en forvandling
jeg har åbnet et nyt kapitel
kender ikke indhold og rammer
men ved, jeg vil frem
frem i lyset
så alle kan se
hvem jeg er her
hvad jeg vil her
hvor jeg skal gå hen
og hvornår jeg går
fra dette punkt.
Et mellemspil af Benny Pedersen
177 sider, 175 kr. ISBN: 978-87-94173-14-8
At træde ind i “Et mellemspil” er som at gå ind i en mareridtsagtig drøm, hvor krig, forurening og følgerne af klimaforandringer udfoldes for læseren.
Benny Pedersens 42 digte udkommer nu i en gennemillustreret udgave på dansk, lettisk og tysk. De tre sprog understreger, at digtene ikke er bundet til Danmark, men kunne være opstået på andre sprog, det være sig det lille lettiske eller det langt større tyske.
Stine Reintoft har illustreret, Guna Grimberga oversat til lettisk og Ulla Conrad til tysk.
Lekāpšana “Starpspēlē” ir kā ieiešana murgam līdzīgā sapnī, kurā lasītājam atklājas karš, piesārņojums, un klimata pārmaiņu sekas. Benija Pedersena (Benny Pedersen) 42 dzejoļi ir izdoti bagātīgi ilustrētā krājumā dāņu, latviešu un vācu valodās. Lietojot šīs trīs valodas, rakstiekam bija vēlme uzsvērt, ka dzejoļi nav tikai saistīti ar Dāniju, bet varēja rasties arī citās valodās, vai tā būtu mazā latviešu valoda vai daudz lielākā vācu valoda. Stīne Reintofta (Stine Reintoft) ir veidojusi grāmatas ilustrācijas, Guna Grīnberga tulkojusi latviešu valodā, savukārt Ulla Kondrāte (Ulla Conrad) vācu valodā.
Das Eintreten in “Ein Zwischenspiel” ist wie das Erleben eines alptraumartigen Traums, in dem sich für den Leser Krieg, Umweltverschmutzung und die Folgen des Klimawandels entfalten.
Die 42 Gedichte von Benny Pedersen sind jetzt in einer ausführlich illustrierten Ausgabe auf Dänisch, Lettisch und Deutsch erschienen. Die drei Sprachen betonen, dass die Gedichte nicht an Dänemark gebunden sind, sondern aus anderen Sprachen stammen könnten, sei es das kleinere Lettisch oder das umfangreichere Deutsch.
Stine Reintoft hat illustriert, Guna Grimberga ins Lettische und Ulla Conrad ins Deutsche übersetzt.
Spredt Samlet af Helge Krarup
Digte og prosadigte 1981-2021
ISBN: 978-87-94173-16-2, 172 sider koster 175 kr.
SPREDT SAMLET rummer digte af Helge Krarup, som igennem 40 år, fra 1981 til i år, har været bragt i aviser, tidsskrifter, kunstkataloger, i antologier, på udstillinger, på video, på lydbånd, på udstillinger på nettet, på facebook og lignende. Nogle af dem er siden blevet indlemmet i hans digtsamlinger.
Helge Krarup, f. 1949 i Odense. Student Holstebro Gymnasium, 1968. Cand.mag. fra Københavns Universitet i filmhistorie, 1970, dansk 1980, spansk 1993. Undervisningsassistent i Dansk Lyrik siden 1960 på Nordisk Filologi, Kbh. Univ. 1981-1983 og 1985. Gymnasielærer 1986 til pensioneringen, 2018.
Kulturredaktør, Politisk Revy, 1984-87.
Formand for Dansk-Svensk Fofatterselskab/Danskt-Svenskt Författarsällskap siden 2010.
I bestyrelsen af Dansk Forfatterforenings Haiku-gruppe, siden 2014.
Bogdebut i 1983 med digtsamlingen, Skæv gang gennem byer og en bog om digteren Peter Laugesen. Siden da: lyrik, skoleteaterstykker, bøger om eksperimentalfilm (sammen med Carl Nørrested), lyskunst, kunstnere; (med)redaktør af en lang række bøger.
Bogoversættelser af prosa fra tysk, engelsk og spansk, bl.a. af Wim Wenders, Pedro Almodóvar, Vicente Huidobro, Gunter Silva Passuni, Fernando Iwasaki, Azriel Bibliowicz, Fernanda Melchor, og af lyrik: Vicente Huidobro, Nicanor Parra, Sergio Laignelet, Diego Valverde Villena.
Helge Krarup kan kontaktes på helgekrarup@gmail.com.
Flamingotræet af Carsten Svendsen
93 sider 160 kr. ISBN: 978-87-94173–12–4
Carsten Svendsens tredje digtsamling er ude nu.
Titlen “Flamingotræet” er opkaldt efter et af digtene i bogen.
Denne gang er det enkle luftige digte. Stemningen er humoristisk og en hyldest
til livets mangfoldighed. Samtidig er det en strøm af associationer
sammenligneligt med beatnikforfatterne fra tressernes USA.
Efter halvandet år med pandemi er livsglade digte lige hvad vi behøver.
Carsten Svendsen har selv illustreret “Flamingotræet”. Illustrationerne er
udført i tegneseriestil, med kærlighed til bl.a. Robert Crumb.
citat fra digtet: flamingotræet
så indånder vi maj
så sanser vi luftens blå æter
knopperne springer ud uden sikkerhedsnet
en pelsklædt humlebi summer om kap
med et propelfly fra halvtredserne
røde flag – nogle med kors i midten
blafrer i vinden
bellis bukker ærbødigt for mælkebøtter
der lyser som et tivoli
pæontræet – med de krumme næb
leder tanken mod flamingoer
er det et biologisk mirakel?
føder træet afrikanske vadefugle?
jeg må straks lægge net over fiskedammen
første sted flamingoer søger føde
Dansk Haiku og Modernisme af Thorvald Berthelsen
ISBN: 978-87-94173-15-5 321 sider, 200 kr.
Det er 60 år siden Hans-Jørgen Nielsen første gang introducerede de japanske haiku på dansk i Hvedekorn – og 20 år siden Dansk Forfatterforenings Haikunetværk blev stiftet. Derfor præsenterer forlaget Ravnerock jubilæumsantologien Fandens Mælkebøtter og dansk haikus litteraturhistorie DANSK HAIKU OG MODERNISME af Thorvald Berthelsen på dagen for festlighederne, d. 10. oktober kl. 13.30 i Dansk Forfatterforenings lokaler, Strandgade 6, København.
Antologien præsenterer 28 haikudigtere med 8 haiku hver. 9 af disse er nye. Den er redigeret af Helge Krarup, Benny Pedersen og Bjarne Kim Pedersen med en bred tilgang: ”Et haiku er et følelsesmæssigt nu, der forbinder den indre natur med den ydre… et mikrokosmos, der afspejler verdensaltet”.
Dansk haikus litteraturhistorie er tæt forbundet med moderne vestlig og dansk lyriks. Og der er utroligt mange opfattelser af haiku, som denne bog indkredser og indsætter i sammenhængen med dansk og europæisk modernisme. Undervejs behandles adskillige haiku forfatterskabers personlige vinkel.
Den afslører bl.a. at Johannes V Jensen skrev det første danske haiku i 1910 og har afsnit om haiku og vestlig modernisme fra slut 1800 tallet til efter Anden verdenskrig – dadaisme, surrealisme, ultraismo, beatpoeterne og de latinamerikanske ‘konkretister’. Efter krigen præsenterer jazzkritikeren og tennisstjernen Torben Ulrich i Bazar præsenterer japanske haiku på dansk i 1958 før Hans Jørgen Nielsen i 1961. Og efter dannelsen af Haikunetværket bringer dagbladet Information i 2006 Digtergaven på et dagligt haiku i over et år. I 2012 læser danske haikudigtere op sammen med EU-præsident van Rompuy på Topmødet i København. Undervejs behandles forfatterskaber som f.eks. Jack Kerouacs, Dan Turélls, Niels Kjærs, Helge Krarups, Henrik Nordbrandts, Viggo Madsens og Johannes S. H. Bjergs, Charlotte Strandgaards, Susanne Brøggers, Hanne Hansens, Pia Valentin Sørensens, Mona Larsens, Ulla Conrads og Pia Tafdrups. Samt mere
Bogen kan forudbestilles hos Forlaget Ravnerock:
Thorvald Berthelsenu udgav sin første digtsamling, Utidig i tide, i 2009 og har herefter udgivet 6 digtsamlinger, senest Huds tektoniske plader i 2018 og Sakskøbing Blanding II i 2021. Han laver også collager og illustrerer selv sine bøger. Hans digte er oversat til 13 sprog senest farsi, italiensk og fransk. Han anmelder lyrik i Den smalle bog og pov.international og skriver også faglitteratur og essay om bl.a. litteratur, historie, politik og EDB, senest Haikuens danske litteraturhistorie, pov.international 2019. Han har redigeret flere antologier heriblandt StORDstrømmen Antologi 2015, Danish Haiku Today og i 2018 Ny lyrik fra Bosnien-Hercegovina.
Fandens Mælkebøtter af Dansk Forfatterforenings haikugruppe mfl.
ISBN: 978-87-94173-11-7, 97 sider koster 160 kr.
Der er nu gået 20 år, siden Dansk Forfatterforenings Haikugruppe/netværk opstod. Denne antologi skal ses som en markering af dette jubilæum.
Haiku er en ældgammel japansk digtform, klassisk og traditionsrig. Den er også en kultur i sig selv, en del af et dannelsesmønster, som samuraierne og de høje klasser skulle tilegne sig. Det betyder i praksis, at den er svær at omplante til andre kulturområder. Det gælder naturligvis også Danmark.
Selve genren haiku har været udsat for utallige definitionsforsøg gennem tiderne, nogle mere vellykkede end andre. De strammeste definitioner stiller relativt hårde krav til både form og indhold, mens de løseste nøjes med at forlange, at stavelsestallet som hovedregel overholdes.
Almindeligvis opfattes haiku som ”en japansk digtform uden rim bestående af sytten stavelser, der er organiseret i tre linier med hhv. fem, syv og fem stavelser. Formen skal udtrykke eller antyde så meget som muligt – fx en ide eller følelse – med så få ord som muligt ….” (Gads Litteratur-leksikon).
Et godt klassisk haiku bør være beskrivende og vil oftest være en fastfrysning af et flygtigt øjeblik – det fungerer altså omtrent som en slags litterært foto. Man kan tale om, at det er et følelsesmæssigt nu, der forbinder den indre natur (den menneskelige) med den ydre (naturen). Et godt eksempel på denne flygtighed ville være ringe i vandet, der både rammer den konkrete flygtige situation og uvilkårligt leder tanken hen på vores egne vilkår i et liv, der begyndte i går og kan slutte i morgen.
Men i praksis er det klassiske ”japanske” haiku i Danmark kun én undergenre blandt andre til overbegrebet haiku. Danske haiku behandler i praksis alle mulige emner, og de indeholder ofte både rim, metaforer og andre poetiske virkemidler.
I redaktionen har vi valgt at holde os til en bred definition af begrebet, eftersom der allerede nu skrives mange haiku, som bryder de klassiske normer, og hvad skulle vi kalde dem, hvis de pludselig ikke længere var haiku?
Vi mener, at et godt haiku på en eller anden måde bør være et mikrokosmos, en verden i en nøddeskal, en lille kerne, der afspejler verdensaltet.
I haikukredse diskuteres det ivrigt, om det skal være tilladt at give digtene overskrifter. Vi har valgt at lade den enkelte digter selv afgøre dette spørgsmål.
En tak til alle medlemmer og bidragydere.
Redaktionen: Helge Krarup, Benny Pedersen og Bjarne Kim Pedersen
Med Haiku af:
Hugo F. Alrøe
Thorvald Berthelsen
Ulla Bruun
Ole Bundgaard
Lars Hougaard Clausen
Ulla Conrad
Nete Krøll Eriksen
Ida Hamre
Hanne Hansen
Finn Jeppesen
Kirsten Hyllested Jørgensen
Niels Kjær
Helge Krarup
Kate Larsen
Bo Lille
Viggo Madsen
Inga Mollerup
Per Nielsen
Charlotte Olden-Jørgensen
Benny Pedersen
Bjarne Kim Pedersen
Lone Penstoft
Jørgen Rasmussen
Christopher Charles Rumble
Kim Skotte
Jette Slåen
Pia Valentin Sørensen
Ann Mari Urwald
Signe Bjerregaard Pedersen foto
Er udgivet som non-profit udgivelse hos Forlaget Ravnerock
God læselyst.
Redaktionen
Opløst af Nickolaj Kroghly
70 sider 160 kr
ISBN: 978-87-94173–04–
Morgenmørke maler græsset sort
Tungsindet er vægtløst
men sparker til et mønster
som var lykkeligt glemt
i læ af de lyse sommernætter
Nickolaj Kroghly skriver på sin nyeste udgivelse ’Opløst’ til tider mørkt og dystert om altings opløsning og forfald, men også lyst og livsbekræftende om den mulighed det giver for forandring og plads til at noget nyt og levende kan opstå og blomstre.
Digtene i ’Opløst’ beskriver følelsen af, at alting er ved at falde fra hinanden – det gælder både den indre og ydre verden. Når kaos overtager og alting går i stykker og nedbrydes til ukendelighed. Det gælder både det ydre og det indre. Når sygdom og konflikter hærger og truer med at ødelægge verdensordenen, de nære relationer eller dit eget selvbillede, dine drømme og håb. Og ikke mindst de frustrationer og den enorme afmagt, som kommer med følelsen af, at du også selv er ved at gå i opløsning.
Samtidig er er altings opløsning også en naturlig og ofte nødvendig del af livet. Som tiden går, forsvinder minderne om barndom og ungdom, og med årets cyklus må træernes nedfaldne blade gå til grunde, så nyt liv kan spire. På samme måde må vi gennemgå nødvendige transformationer gennem livet, så fastgroede forestillinger og idealer kan opløses og give plads til nye erkendelser. Det er den spirituelle kunst at forvandle lidelse til bevidsthed.
Det danske Hard-Rock band SKARNET har på deres anmelderroste debutalbum ’Vinger til salg’, der udkom i efteråret 2020, fundet inspiration til titler og tekster i Nickolaj Kroghlys to tidligere digtsamlinger: ’Drømmedværg’ fra 2009 og ’De Skabsgale’ fra 2015.
Under Harjas Fane red. Per Nielsen, Peter Birch og Eigil Nikolajsen
285 sider, ISBN: 978-87-94173-00-1 illustreret, indbundet 250 kr.
Under Harjas fane Arkæologi af hjertens lyst Den arkæologiske forening Harja fylder 50 år i 2021.
Den fynske forening for amatørarkæologer Harja har taget navn efter en kam, der blev fundet i en våbennedlæggelse fra jernalderen i Vimosen ikke langt fra Næsbyhoved Broby på Fyn. Arkæologen Conrad Engelhardt foretog i 1865 en udgravning på lokaliteten. Det var ved den lejlighed – nærmere betegnet onsdag den 20. juni – ifølge Engelhardts dagbog – at benkammen med runeindsriften Harja igen så dagens lys. Kammen er fra ca. 160 e.Kr. og bærer den ældste kendte runeindskrift i verden. Betydningen af ordet Harja er omdiskuteret. Traditionelt opfattes det som navnet på kammens ejermand, men det kan også have noget med hår at gøre, som f.eks. kam.
Harja, forening for amatørarkæologer, er for alle med interesse for arkæologi. Foreningens formål er, kort fortalt, at samle amatørarkæologer, samarbejde med fagarkæologer, fremme interessen for arkæologi og gennem foredrag, undervisning, sammenkomster, ekskursioner og lignende at udvide kendskabet til den arkæologiske forskning. Yderligere oplysninger findes på foreningens hjemmeside: http://harja.dk/
Foreningens jubilæum markeres bl.a. med udgivelse af denne jubilæumsbog, hvor temaet er glæden ved arkæologi. Hjerneforskeren Åsa Fex Henningsen beskriver, hvad det egentlig er, der sker i hjernen, når man f.eks. finder en stenøkse og bliver vildt begejstret. En række fag- og amatørarkælologer skriver om særlige oplevelser i deres arbejde med/interesse for arkæologien – øjeblikke med stor glæde.
Bogudgivelsen er støttet af: Dronning Margrethe II’s Arkæologiske Fond Dronning Margrethe og prins Henriks Fond Aage og Johanne Louis-Hansens Fond
Under Harjas fane. Arkæologi af hjertens lyst Bogen indeholder artikler om arkæologiske emner skrevet af Åsa Fex Henningsen, Eigil Nikolajsen, Lone C. Nørgaard, Per Nielsen, Lucy Bergström, Trine Hedegaard Jensen, Erik Ehmsen, Svend Amlund, Steen Agersø, Mogens Bo Henriksen, Glenn Abramsson, Herik Thrane, Søren H. Andersen og Jørgen Holm – samt korte bidrag fra Eva Therkelsen, Anders Rask, Agnete Hvidt, Jette Pagh Bjerre, Peter Tang Mortensen, Birthe Højmark Jensen, Inge Svensmark, Mia Clement Pedersen og Lucy Bergström.
Redaktion: Eigil Nikolajsen, Peter Birch og Per Nielsen.
DER I LANDET af Poul Høllund Jensen
60 sider, 150 kr. ISBN: 978-87-94173-05-6
Poul Høllund Jensens femte digtsamling “Der i landet” udkommer torsdag den 19. august.
Bogen rummer ca 50 tekster, der bl.a. foregår i samfund, hvor alle ord skal indeholde mindst tre stavelser, hvor folk får løn en gang i timen og dør i alfabetisk orden.
I disse bizarre samfund kan læseren også møde bortcensurering af farven rød, søgen efter grænsen mellem lys og mørke samt forbud mod at bolle, når det ikke er torsdag.
Det grundlæggende tema er proportionsforvrængning. At samfund der lader en bestemt ide eller handling vær konstituerende, ender som vrængbilleder: Når alle skal ha hund, sover folk i kurve.
Påbudt børnevask fire gange om dagen gir sæbevand i gaderne og diskvalificerede forældre.
Poul Høllund Jensen er 85 år og født i Skjern.
Han har lærereksamen og er Cand Mag i engelsk og kristendomskundskab. Han debuterede i Hvedekorn 1992 og har siden udgivet 5 digtsamlinger.
Konsulent Ejler Nyhavn.
Forside, linoleumssnit af Amanda Høllund Hjeds, layout Niels Erik Knudsen.
Bogen er støttet af Veluxfonden.
Hvalbåde, hvalfangst og hvaler af Ib Ivar Dahl
112 sider, ISBN: 978-87-94173-09–4 illustreret, indbundet
250 kr.
Mange kender fortællingen om de store hvalfangerskibe, som f.eks. blev bemandet af hvalfangere fra Rømø og de øvrige vadehavsøer. Her fortælles detaljeret om selve hvalbådene, hvorfra den til tider farlige fangst af de store havpattedyr foregik. Desuden berettes om andre små, åbne fartøjers brug ved fangst af grind på Færøerne, grønlandshval i arktiske egne og marsvinjægerlaugets fangster i Lillebælt ved Middelfart.
Over tid udviklede hvalfangsten sig til en mere industriel fangst af hvaler, som næsten udryddede flere bestande.
Hvalfangst på Grønland, Færøerne og i Norge er imidlertid fastholdt bæredygtigt, som en traditionsrig vej til at forsyne lokalbefolkningen.
Fortællingens ramme er forfatterens egne erfaringer med en gammel hvalbåd og oplevelser med hvaler.
Udgivelsen fejres ved en lille reception på Tønnisgaard, Rømø den 17.08. kl 14.
Alle er velkomne.
Det er aldrig for sent af JETTE SLÅEN
72 sider 150 kr. ISBN 978-87-94173-06-3
Et af digtene har været bragt og debatteret i Sara og Monopolet på DR4 og fik tildelt en Sara og Monopolet T shirt.
…..
jeg var bange
og jeg var svag
til sidst måtte jeg prøve
Ingen måtte se mig
ingen måtte tro det
jeg ikke selv troede på
men jeg gik derned
ned i åen
…..
…..
jeg kravlede langt ned under dynen og græd
og jeg vidste
jeg aldrig ville kunne gøre de igen
(side 38 – 39)
Det er aldrig for sent at blive klogere
Indeholder både almindelige digte og korte haikudigte og Jette Slaaen vil gerne føre læseren gennem et langt, levet liv med indblik i, hvordan hun har håndteret personlige tab og svigt og giver udtryk for lysten til at komme videre.
Jette Slåen har tidligere skrevet:
Hvor alfer har danset – digte 2005
Smagen af jordbær – Haikudigte 2011
med i Små silhuetter 2005, Blade i vinden 2011, Danish Haiku Today 2012, Der er et herligt land – det kaldes poesien 2013
Jette Slåen kan kontaktes på mail: jette@slaaen.dk og tlf. 6160 3248
I det mindste Nedslag af Mogens Fjord Christensen
64 sider, 125 kr. ISBN: 978-87-94173-01-8
I 2019 udgav Mogens Fjord Christensen en række korte prosastykker hentet fra grænselandet mellem digt og erindring, nedslag i et liv fra den første tid til de sene år. ‘Verdens Vigtigste Person’. Omtalt som en helt ny måde at skrive erindring på.
Nu følger ‘I det mindste’. En ny samling lyriske prosastykker, nedslag i det sene livs oplevelser, stemningsbilleder, refleksioner i vekselvirkning mellem realitet og fiktion.
‘En rå og rolig regn driver gennem skoven. Et præludium i mol. Bøgestammer står uflyttelige med en dæmpet lugt af røg. Vissenbrune blade falder vuggende mod jorden. Sorte krager skratter. Jeg går med åbne hænder. Dråber samler sig i deres hulning og bliver til verdens mindste hav. Jeg lægger tanken om den korte tid til side.’
Efter pensionering fra stillingen som administrerende overlæge ved børneafdelingen, Herning Sygehus begyndte Mogens Fjord Christensen at skrive skønlitteratur. Udgivelseslisten består af romaner, noveller og kortprosa. Særligt Mortens Besættelse, Ravnens Dag og Et Fald er velanmeldte med fire og fem stjerner/hjerter.
Min Kræft …kolbøtten i mit liv af Susanne Strunk
69 sider 150 kr. ISBN: 978-87-93272-98-9
Kræft!
Hvad er det? Hvordan får man det? Dør man af det? Kan man forebygge? Skal jeg have kemoterapi?
De fleste har nok haft disse tanker, uden at få svar på spørgsmålene. Jeg havde aldrig selv drømt om, at spørgsmålene skulle blive til den barske virkelighed. En virkelighed, som man ikke har nogen indflydelse på, uanset hvor sundt man lever, går i økologisk undertøj eller spiser mere salat end kaninerne!
Indflydelse eller ej, man har altid håbet!
Jeg fortæller om alle aspekter igennem mit forløb, følelser og reaktioner fra nære og bekendte. Kort sagt, alt hvad der følger med sådan en sygdom. Da sort humor og ironi har været en del af min overlevelse og selvterapi, vil det også forekomme i bogen her.
Susanne Strunk, 42 år
Født og opvokset i Odense
Uddannet salgsassistent, med en “overbygning” som dyrepasserassistent
13 år som butikschef/dyrehandler
Tidligere turnerings-bowler
Nu førtidspensionist
Aktiv linedancer
Bruger al fritiden på fotografering af dyr og natur
Vildfarelsen af Poul G. Exner
124 sider 150 kr. ISBN: 978-87-94173–02–5
VILDFARELSEN
Vildfarelsen er ét stort digt – eller nærmere en hybridform mellem digt og prosa – med en strofe på hver side. Teksten starter på bogens forside og slutter på bagsiden, enkelte steder afbrudt af tomme sider, der fungerer som pauser i den symfoniske poesi. Netop de tomme sider giver bogen et åndedræt, der gør værket så glimrende egnet til højtlæsning, ikke mindst af digteren selv.
Digtet starter på omslaget med sætningen “denne mur er et familieklenodie”. Men digtet er mere en et familieklenodie. Det indeholder i al sin enkelhed en livsindsigt, der gør, at bogen burde være fast pensum på ethvert psykologistudium. I det hele taget enhver uddannelse, hvor man berører det moderne menneskes ensomhed. Sagt på en anden måde: Hvis du savner ord, når du ser på maleriet ”Skriget” af den norske maler Edvard Munch, så læs Vildfarelsen. Hér er et værk, der ærligt viser et åbent og sårbart menneske. Teksten rammer med en lige højre i livets solar plexus.
En vildfarelse kan ifølge ordbogen betyde forblindelse, indbildning, illusion, vrangforestilling eller misforståelse. Kort sagt: Livet forstås baglæns, men må leves forlæns – og en vildfarelse åbenbares i kølvandet på begivenhederne – når man er blevet, eller begynder at blive, klogere. Her et par linjer fra bogen:
livet skulle blive så meget bedre
hvis man har overlevet noget
deri ligger måske hele forandringen af hjertet
som en luftspejling
Vildfarelsen rummer det, som kendetegner god poesi – en mulighed for indsigt, hvis man tager ordene til sig.
Vildfarelsen er en genudgivelse af digteren Poul G. Exners første bog fra 2005 selvudgivet på hedengangne FLY. I 2008 blev bogen udgivet på Forlaget Frother og digteren fik samme år Dansk Forfatterforeningens lyrikgruppes rejsestipendiat til et debutkursus for forfattere fra hele norden på Biskops Arnö, Sverige.
Forfatteren har siden sin debut bidraget med digte til forskellige tidsskrifter og antologier, samt på Det Poetiske Bureau i 2020 fået udgivet ”Jeg er ikke interesseret i at vide hvorfor du skriger…” en samling med udvalgte digte, redigeret af Martin K. Thomsen og i samarbejde med Martine Camille Lilith Dupont, som har illustreret bogen.
Fem kvinder Digtere på DVD 2021
62 sider incl. DVD 150 kr. ISBN: 978-87-93272-99-6
I 2018 redigerede jeg “Fem veteraner, DIGTERE PÅ DVD”. Bogen med indlagt DVD udkom samme år på Forlaget Ravnerock, der nu velvilligt lader også denne bog udkomme.
Såvel optagelserne med de fem kvindelige digtere som redigeringen af samme har været ramt af nogle tekniske problemer, der har forsinket udgivelsen betydeligt; men nu er den her altså.
Udgivelsen markerer dog også et endeligt punktum for DIGTERE PÅ DVD, da mobiltelefonoptagelser efterhånden har overtaget “markedet” med at formidle digte og digtere via videooptagelser. Derudover gør enkelte lokale TV-stationer en stor indsats for at vise optagelser af digtoplæsninger.
Benny Pedersen januar 2021
Lena Krogh Bertram (født 1943)
Alle digte fra “Opskyllet” mellemgaard 2018
og “Den lille rødhårede med fregner” mellemgaard 2018
Birte Kont (født 1948)
Digtene er ikke tidligere udgivet
FrK. Marthedal (født 1984 )
Digte/tekster tidligere publiceret i “Og det hele begynder et andet sted”, Det Poetiske Bureaus forlag 2012, samt endnu ikke publicerede digte.
Majbrit Hjelmsbo (født 1956)
Digte fra “Ovenfra og ned” Forlaget Danaiden 2012 og fra “U-VENDING og andre retningsskift over tid” Forlaget Ravnerock 2019
Bodil Weyde (født 1943)
Digt fra “Ømhedens gangart” Attika 2000, fra Gotfred Andersens “Hjertets rede” Rhodos 1989 og fra “Hvem Hvad Hvor” Politikens Forlag 1982
Shakespeares Romancer og Folkeeventyret af Kitter Krebs 88 sider
150 kr ISBN: 978-87-93272-96–5
Kitter Krebs demonstrerer i sin nye bog det nære slægtskab mellem Shakespeares poetiske romancer og eventyrets folkelige fortælletradition.
Begge genrer griber fat i familiens dybe afgrunde og svimlende fryd. Det er her, mennesket oplever det største og det værste.
Denne bog giver en systematisk indføring i romancernes handling, komposition og tematik og fører gennem sammenligningen med folkeeventyret til en dyb forståelse af romancernes budskab.
I sin udforskning af Shakespeares dramatik dykker Kitter Krebs denne gang ned i romancerne og påviser deres store fællesskab med folkeeventyret.
Både Shakespeare og folkeeventyrets ældgamle fortælletradition afdækker i et billedrigt, poetisk sprog en dyb indsigt i familiens magtspil, kærlighed, sorg og mulige forsoning.
Bogen rummer en grundig indføring i romancernes handling, komposition og tematik og rundes af med et håb om, at vi kan bringe noget af Shakespeares visdom ind i vores levevis i dag.
Kitter Krebs, mag.art. & cand.mag. i teater- og litteraturvidenskab, har arbejdet som dramaturg og instruktør på teatre i København og Odense.
Hun har desuden undervist i dramaturgi og teaterhistorie på flere danske universiteter samt på Den danske Scenekunstskole.
Kitter Krebs har tidligere skrevet: Dramaturgi 2018, Komedier og Dødssynder 2019, Lille Håndbog for Dramatiklærere 2020
Bådfolk, skippere og fiskere fra Helnæs af Ib Ivar Dahl
86 sider – 200 kr. ISBN: 978-87-93272-97-2
Mange farveillustrationer, indbundet hardback.
Bogen beretter kort om forfatterens vej til Helnæs, flere tusind års bådfart fra næsset, helnæsskippere og nogle fiskerfamiliers liv i og ved Fiskerhusene på Helnæs Strand.
Der fortælles om en levende fiskerkultur og om, hvorledes den stadig holdes i hævd.
Vi kender dansk fiskeri med en problematik om fiskerkvoter til store fiskeskibe, der fisker langt til havs med avancerede redskaber støttet af moderne teknologi. I denne bog handler det om et kystnært og bæredygtigt fiskeri med naturskånsomme redskaber. De indre danske farvande er plaget af iltsvind og vigende fiskebestande, som har forårsaget, at det traditionelle kystfiskeri stort set er udfaset og forsvundet.
Ved Helnæs Bugt er det lykkes at bevare især Nørre Fjord som et relativt sundt farvand. Det skyldes især en indsats fra fritidsfiskere støttet af forskere fra DTUaqua.
Begrænset oplag
Bogen kan købes hos forfatteren, Strandbakken 45, Helnæs ved forudbestilling 23802373
Forlaget Ravnerock
Schreiners Boghandel, Assens
og andre boghandlere
Nogen ved besked Elisabeth Uldall
ISBN: 978-87-93272-94–1 150 sider. Pris 175,-
Elisabeth Uldall måtte i 2018 afbryde sit arbejde med et kulturhistorisk værk om vand, da svigersønnen Kristian Rørbæk Madsen valgte livet fra i en alvorlig depression.
Kristian var overlæge ved Odense Universitetshospital.
Han var utrættelig frontfigur i #detkuhaværetmig-bevægelsen, som udsprang af den meget omtalte Svendborg-sag. Afholdt og yderst respekteret af kolleger på landsplan.
Sorgen gjorde det tvingende nødvendigt for forfatteren at koncentrere sig om nærvær og nærhed.
Hun betragter digtsamlingen som sin egentlige debut som lyriker.
Bogen fremstår som en bearbejdelse af selvmord i familien. Den handler om forfatterens forsøg på at blive ”sat fri” med sig selv i behold. Den stiller spørgsmål snarere end at give svar.
Om Elisabeth Uldall:
Studentereksamen fra Sorø Akademi.
Cand. theol. fra Københavns Universitet .
Kontroversiel sognepræst i Skovshoved og Holte.
I en årrække anmelder og debattør i Kr. Dagblad og Berlingske Tidende.
En stor produktion af faglitteratur, fortrinsvis kulturhistorie.
Har skrevet undervisningsmateriale og oversat (fra tysk).
Skole – og studieophold i USA.
Flyttet til Svendborg for 10 år siden for at være tæt på familien.
Bor på kanten af Svendborg Sund og føler sig ”tæt knyttet til Svendborg”.
Er helårsbader – kalder sig ”havafhængig”.
Ulla Conrad Puder af Mos – japanske meditationer gennem det danske årISBN: 978-87-93272-95-8 184 sider. Pris 175,-
Efter en del år med zen meditation og mindfulness rejste forfatteren til Japan for at praktisere zen og studere den japanske te-ceremoni. Hun blev fascineret af japanernes måde at fejre naturen og årstiderne på: ikke kun kirsebærblomstringen og de røde blade om efteråret, men hver årstid med sine små betydeligheder, de første spirende græsstrå, ankomsten af de første fugle, sommerens irisblomster og guldsmede, efterårsstemningen, iskrystaller. Hjemme i Danmark igen, begyndte hun at iagttage den nordiske, danske natur og dens årstider med nye øjne, inspireret af zen, mindfulness, og japansk æstetik. Måned for måned henter hun nu inspiration fra Japan, blander begge kulturer, observerer, mærker efter i naturen, skriver haiku, og drikker matcha te. I små korte tekster, eller årstidstanker, her i bogen tager hun os med og formidler nye måder at være opmærksom på vores egen natur, integrere den i en travl hverdag, og skabe små oaser af stilhed og skønhed.
Bøgerne fra Ravnerock kan bestilles fra alle boghandlere, fra www.saxo.com og andre netboghandlere, og direkte fra forlaget på post@ravnerockforlaget.dk.
Ulla Conrad, f. 1973, er grafisk designer, illustrator og mindfulness instruktør. Hun har tidligere udgivet fire digtsamlinger og en vandrebog om Gendarmstien.
BLOMSTERNE OG BIERNE af BJARNE KIM PEDERSEN
120 sider – 165 kr. ISBN: 978-87-93272-89-7
Udkommer 18. november
Forfatteren skriver om bogen:
”De første ord til Blomsterne og Bierne blev skrevet som et læserindlæg i Fyens Stiftstidende. Jeg havde set, hvordan bierne havde fundet en oase i vores snebær.
Det her er ikke en bog fyldt med kritiske mini essay eller haibuninspirerede tekster om vores grønne ørken.
I stedet har jeg skrevet om de oaser, jeg finder blandt andet i vores egen have, der er ret vild med vilje.
Jeg er født på Gauerslund Mark, vokset op i Ungersbjerge midt i de store skove, og bor nu på Egense Mark på Nordfyn.
Men har også boet 10 år i byer.
Min far stoppede som frilandsgartner, da det ikke mere kunne svare sig.
Jeg har altså en stor del af mit liv levet i det nogle kalder udkants Danmark, det er også herude, at størstedelen af vores landbrugsvarer bliver produceret.
Jeg bevæger mig hver dag rundt i den grønne ørken, her til morgen fulgt af 5 ravne som fløj og drillede vores to fårehunde.
Bogen her kigger på de oaser, jeg finder i vores vild med vilje have, vi har også et stykke velklippet plæne. Plus alle de andre steder, og ideer til, hvor andre kan finde og skabe oaser.
Og et håb om at vi sammen kan finde og skabe flere vilde oaser i vores natur.
Det er miniessay med et twit eller haikudigt (eller haibun haikudigt plus tekst). De små digte er så gode til at formidle stemninger.”
De små essay er bundet sammen af, eller skilt af foto. Bagerst i bogen en liste over hvilke billeder der af taget af forskellige fotografer.
Forfatteren har skrevet andre bøger om natur: Odden & Fjorden, Rundt om Enebærodde, Inddæmningerne ved Odense Fjord, Hr. Længste Ben, Piratfiskerne, Geddedræberne.
Han er guide/fortæller på hestevognsture på Enebærodde og gåture langs inddæmningerne ved Odense Fjord.
Lettiske bøger fra Ravnerock, køb dem hos din boghandler, netboghandler eller bestil på post@ravnerockforlaget.dk
Imants Ziedonis ”Farvede eventyr”
”Farvede eventyr” er gendigtet på dansk af Per Nielsen i samarbejde med Kristīne Skarbinika Pedersen.
60 sider, illustreret ISBN: 978-87-93272-90-3
Pris: 100 kr.
Bogen udkommer 18.11.2020 på Letlands Nationaldag
Imants Ziedonis ”Farvede eventyr”
Imants Ziedonis (1933-2013) var en lettisk digter, forfatter, oversætter og politiker. Han var én af Letlands mest populære eventyrforfattere i nyere tid.
Imants Ziedonis nåede at skrive godt tyve digtsamlinger samt adskillige samlinger af eventyr og essays.
Da Imants Ziedonis fik udgivet sine ”Farvede eventyr” i 1973, var Letland en del af Sovjetunionen. Umiddelbart kan de farvede eventyr virke som traditionel sovjetisk børnelitteratur, men de er mere end det. Imants Ziedonis beskrev ved hjælp af farverne, ofte ret kritisk, den verden, der omgav ham. Eventyrsamlingen hedder ”Farvede eventyr”, fordi eventyrene ikke handler om farverne som sådan, men fordi de er farvet af digteren. Der var streng censur, dengang han skrev sine eventyr, man kunne ikke frit kritisere det politiske system. Man kan derfor læse meget mellem linjerne.
Imants Ziedonis skabte sig en strålende karriere som forfatter i Sovjetletland. Da den lettiske folkefront blev dannet i 1988, gik han ind i politik og blev en markant forkæmper for genindførelse af lettisk selvstændighed. Ved Sovjetunionens kollaps i august 1991 genvandt Letland sin status som uafhængig stat.
”Farvede eventyr” er den dag i dag populær læsning blandt børn i Letland.
Imants Ziedonis har modtaget flere internationale litteraturpriser, og eventyrsamlingen ”Farvede eventyr” er oversat til en lang række forskellige sprog, bl.a. tysk, engelsk, fransk, russisk, bulgarsk – og nu også til dansk.
Hviler i Haiku – hvis det ikke var for fluerne
af Finn Jeppesen
89 sider 160 kr
ISBN: 978-87-93272-91-0
Bogen udkommer 12.11.2020
I 2007 udgav Finn Jeppesen Haikudigtsamlingen ”Solsortens bad”, forfatterens forkærlighed for denne helt specielle digtform – som opstod i 1600 tallets Japan – gør at haiku indgår i alle Finn Jeppesens seneste digtsamlinger således også i den digttriade, den fynske forfatter kompletterede i 2019 med digtsamlingen ”Det anonyme menneske”.
Nu er han aktuel med digtsamlingen ”Hviler i haiku” på forlaget Ravnerock. Digtsamlingens gennemgående tema, er forfatterens anspændte forhold til fluerne, som sætter hans tålmodighed på en prøve. Desuden indeholder ”Hviler i haiku” også haiku på engelsk.
Udover digtsamlinger har Finn Jeppesen udgivet en børnebog i 2009 ”Historien om de to skovmus Oswald og Henry” og den Socialrealistiske roman ”Geddesvinget” i 2012.
Seneste udgivelser:
Det frigjorte menneske 2016
Det bevidstløse menneske 2018
Det anonyme menneske 2019
Fluer i min vin
hvis det er bananfluer
hvad gør de så der
Thomas Hovaldt og Benny Pedersen:
’Nødvendigheden Kultur’
Udkommer 06.11.2020
ISBN: 978-87-93272-87-3 140 sider. Pris 169,-
Er den klassiske (danske) kultur død og borte?
”Gør vi nok for dansk kultur? Eller er den blevet glemt af ”økonomismen”, som ser på bundlinjen? Og hvad er den økonomiske bundlinje værd, hvis den danske kultur går tabt undervejs?”
Sådan spørger Per Stig Møller i bagsideteksten på Thomas Hovaldts og Benny Pedersens nye bog ”Nødvendighedens kultur”. Bogen er den tredje i deres samtale-serie, og i den giver en halv snes danskere, som alle beskæftiger sig professionelt med kultur på forskellige planer, deres bud på, hvad kultur, arv og formidling er. Fælles for dem er, at de er nydere, udøvere, formidlere, igangsættere, arbejdsgivere og tilskuere.
Velfærdssamfundet har gennemlevet nogle dybtgående ændringer og oplevet internationale kriser de sidste 15-20 år: Den globale finanskrise, den europæiske folkevandringsbølge og corona-pandemikrisen, for ikke at tale om de store energi- og klimaspørgsmål. Vi har set et USA i forandring i forhold til Europa og et EU i krise. Storbritannien har forladt skuden, og der rasles kraftigt med den højrepopulistiske sabel flere steder omkring os. Kriser, der har givet anledning til store bekymringer for den enkelte som for regeringer. Hvordan imødegår vi kriserne? Kan vi tale om, hvorvidt mennesket som art er truet af mikroskopiske organismer i samspil med kraftige natur- og klimaomvæltninger i en ny og meget digitaliseret foranderlig hverdag?
Og kaster alle disse kriser og iveren efter at løse dem med bundlinjen i behold så store skygger over den klassiske danske kultur, at den sygner hen og dør ud?
Per Stig Møller er ikke i tvivl og skriver videre i bagsideteksten: ”Det er os alle sammen, der er ansvarlige for den klassiske danske kultur. Det er os, der afgør, om den skal leve videre.”
Som en slags konklusion foreslår bogens forfattere, at kulturministeren rykker væk fra sidstepladsen i Statsrådsrækkefølgen og langt op i geledderne, fordi kulturen er så afgørende for vort samfund, hvor de økonomiske ministre ellers har haft det store ord at skulle have sagt.
gvis også vigtigt, hvem kulturministeren er. Det er velsagtens også derfor, at tidligere socialdemokratiske kulturikoner som Julius Bomholt og Niels Mathiesen satte sig så tydelige spor.
I bogen medvirker blandt andre Anne Margrethe Dahl, Kasper Holten, Thure Lindhardt og Peter Lodahl. Kunstmaleren Henrik Godsk har med sine kvindeportrætter og firkantede ‘passager’ illustreret ’Nødvendighedens Kultur’, og lige her omkring udgivelsesdatoen udstilles hans værker i Sydney.
Livets ubærlige lykke af Carsten Svendsen
66 sider 160 kr
ISBN: 978-87-93272-88-0
Udkommer 23. oktober
“Livets ubærlige lykke” af Carsten Svendsen
Carsten Svendsens anden digtsamling er ude nu.
Titlen, “Livets ubærlige lykke”, er opkaldt efter et af digtene i bogen. Titlen er i første omgang ironisk. Graver man videre er den lykke, forbrugeren lokkes ind i og den lykke samfundets normer tilbyder, ikke optimal.
Carsten Svendsen har fine pointer. Digtene er friske og overraskende. De tager udgangspunkt i det sociale rum, tanker om eksistens og magiske natursyn.
Carsten Svendsen fortæller: “Jeg prøver, at afkode perspektivet i hvad der sker mellem mennesker, og beskrive humoren i det alvorlige. Digtene er denne gang mere åbne for fortolkning.”
Lars Christensen har, i tæt samarbejde med forfatteren, tryllet nogle fabelagtige små mesterværker frem. Elleve illustrationer er det blevet til, denne gang i farver.
Citat fra digtet Livets ubærlige lykke:
Du kommer med tusmørket på skuldrene, med dit lille smil under armene.
Dine løbende øjne, store som fodboldbaner. Mundens varmepumpe skælver i en skov af rynker. Dine mænd elskede ikke dig, men rusens glemsomhed…
vågn op! Jorden er gået under. Tag nederlagene for det de ikke er.
Lille håndbog for dramatiklærere af Kitter Krebs
74 sider 150 kr ISBN: 978-87-93272-82-8
udkommer 23.09.2020
Med denne håndbog får alle dramatiklærere god inspiration til den fremtidige undervisning på teaterskoler, højskoler eller gymnasier.
Bogen rummer lege og øvelser, som er ideelle til målrettet opvarmning, hvad enten det gælder naturalistisk, fysisk baseret eller mere ekspressionistisk teater. Desuden har bogen gode råd om improvisation og ideudvikling, om samarbejde og fællesskaben.
Når ideerne og visionerne er udviklet og delt, skal de realiseres, også her har den lille håndbog mange gode tips, som er baseret på Kitter Krebses mangeårige professionelle teaterarbejde.
Denne bog er en vigtig sparringspartner til den nyuddannede teaterlærer, og den mere erfarne underviser kan her hente ny motivation og inspiration til dramatiktimerne.
Kitter Krebs, mag.art. & cand.mag. I teater- og litteraturvidenskab, har arbejdet som dramaturg og instruktør på teatre i København, London, Berlin og Odense.
Hun har desuden undervist på flere danske universiteter og højskoler samt på Den danske Scenekunstskole.
Kitter Krebs har tidligere skrevet: Dramaturgi 2018, Komedier og Dødssynder 2019.
Stilheden brænder af René Rasmussen
Digtsamling
71 sider, ISBN: 978-87-93272-83-5
150 kr. udkommer 19. september
Støttet af Statens kunstfond ”Dansk litteratur i Danmark”
Stilheden brænder er en digtsamling, der bevæger sig mellem tekster om flygtninge, asylansøgere, skæve portrætter af selvbiografisk art, kvinders flagrende fascination, sprogets galskab og musik. Selvom digtene spænder over forskellige temaer, er de holdt sammen af en særlig sproglig finurlighed og grundtone.
Rasmussens lyriske univers er i øvrigt inspireret af bl.a. Bob Dylan, Peter Laugesen og Arthur Rimbaud.
De røde roser er blå
det hvide sprog er sort
det frie er tvunget
fisk svømmer i min hjerne
deres farver taler til mine sår
ord er babyer
der ikke vil ud
jeg lægger mig under en skov
venter på himlens stige
eller de vilde dyr slikker mig op
Tidligere udgivelser:
Lettet. Det poetiske bureau, 2009.
Sprogets knogle. Det poetiske bureau. 2010.
Blackeman / Galovre. Det poetiske bureaus forlag, 2011.
Lysord. Det poetiske bureaus forlag, 2014.
Øgleskrig. Forlaget spring, 2015.
MØRKEKAMMER af Jørn Falk
71 sider, ISBN: 978-87-93272-84–2
150 kr. udkommer 31. august
Når talen falder på sindslidende, tænker man ikke først digte, tænksomhed, eftertænksomhed og refleksion over såvel fortid som nutid og fremtid. Ikke desto mindre er det, hvad denne digtsamling tilbyder, netop fra en sindslidende.
Digte, der bygger på forfatterens erindring om livet og de mennesker han har mødt.
Erindringer er så mange ting, og den kan ikke koges ned til blot en enkelt bog, men Jørn Falk har forsøgt at samle pejlemærker for, hvordan han er nået derhen, hvor han er, spejlet gennem et sind, der tilfældigvis er hans.
Jørn Falks digte blev oprindelig skrevet som historier, men en udfordring fra forlagets konsulent, genstartede Jørns digtskrivning, der er mere nerve i de her digte fra et liv på kanten, end i historierne, hvis man tør kaste sig ud i digtlæsningen.
Det er måske derfor, der er brug for en digtsamling som denne.
Mørkekammer fortsætter en fin dansk tradition med digte skrevet af forfattere, der selv lever eller har levet, i det vores behandlersamfund kalder, et liv på kanten.
Jørn Falk bor i Gistrup
stak hånden i lommen
midt om natten
fandt sine nøgler
der swkaffede ham
ind og ud af lejligheden.
Han elskede
gåtur efter midnat.
Natten var hans egen.
Esther Langsted: Tag angsten i hånden og byd den op til dans.
64 sider. Pris: 170,- kr. ISBN: 978-87-93272-85–9
Jane Vigsø skriver i forordet: ”En bog vi alle kan blive klogere af.”
Det er også en nødvendig bog, som Esther Langsted ikke kunne lade være med at skrive. Hun havde brug for at skrive forløbet ned, for at få fortiden lagt på plads.
Forstå og erkende hvad det er hun har haft med som ballast igennem sit liv, helt fra sin barndom.
Hvis læserne vil forstå Esthers barndom og ungdom anbefales hendes bøger ’Alle gode gaver’ og ’Stellas Stemme’.
Tag angsten i hånden og byd den op til dans er nutid, historien om hvordan Esther har gennemlevet en tid, hvor angsten tvang hende til en dans.
Det er også en bog om angst og kærlighedskraft, om hvordan Esther har brugt sine egne ressourcer, taget imod hjælp fra professionelle og familien.
Så det ender med, at hun med en tangoholdning kan byde angsten op til dans, og ’danse’ sig igennem de kriser, som hun bærer med sig i hendes ’livsrygsæk’.
Læs den for at forstå et forløb med angst.
Læs den for at kigge på din egen angst, og få lidt inspiration, ikke alle behøver at danse, angsten kan bydes op til mange andre ting, aktiviteter.
Det vigtigste er, at du gør noget, du finder glæde ved, at du derfra kan se angsten i øjnene på samme måde, som du gør i dansen.
Tag angsten i hånden og byd den op til dans bliver præsenteret lørdag den 08.08.2020 på Danmarks Forsorgsmuseum Grubbemøllevej 13, 5700 Svendborg kl. 13 – 15
Bogen kan købes på Danmarks Forsorgsmuseum, hos din boghandler eller bestilles hos forlaget.
Anne Grete Hvirvelkær: Man burde
Rigt illustreret, 60 sider. Pris: 100,- kr. ISBN: 978-87-93272-86-6
”Man burde hver dag høre lidt musik, læse et godt digt, betragte et smukt maleri og, hvis det er muligt, sige et par fornuftige ord.”
Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832)
Anne Grete Hvirvelkær er amatørkunstner i ordets bedste betydning. Hun har mod – og, ikke mindst, et beundringsværdigt talent.
Men Anne Grete Hvirvelkær vil helst ikke kalde sig selv for kunstner. Hun drømmer heller ikke om at blive kendt og feteret. Den professionelle kunstner – forstået som en, der ønsker at leve af sin metier – arbejder ofte under urimelige vilkår for at skaffe sig et levebrød, og får man succes, mødes man med en voksende forventning om fornyelse. På mange måder er amatørkunstnerens vilkår at foretrække for den kunstner, der ønsker sig fuld kunstneriske frihed. Der er næsten ingen forventninger, for der er ikke mange, der interesserer sig for, hvad en amatør laver. Man står alene med sin kærlighed til kunsten. Men man har til gengæld en fuldkommen frihed til at lave hvad som helst. Det lyder besnærende. Men det er en stor udfordring, og det kræver mod og vilje at overvinde sig selv, og ikke mindst – blive ved. Det ligger i ordet, at amatører gør det af kærlighed. Udtrykket ”amatør” kommer af det latinske ord ”amare”, som betyder ”at elske”. En amatør er én, der elsker det, som han/hun er meget optaget af.
NB: Anne Grete Hvirvelkær, der bor i Odense, udstiller sammen med skuptøren Dorthe Lysemose i Galleri KIK i Kertminde fra tirsdag den 28. juli til og med søndag den 9. august.
Åbningstider i Galleri KIK:
Hverdage 13-17 / Lørdag-søndag 11-17
Bogen præsenteres i Galleri KIK tirsdag den 28. juli fra kl. 13 til 17 og kan herefter købes i galleriet i udstillingsperioden. Bogen kan også bestilles hos forlaget Ravnerock eller via en boghandler.
Den yderste ring i vandet af Mathilde Grundtvig Christensen
225 sider, ISBN: 978-87-93272-77-4
225 kr. udkommer 15. maj
”Den yderste ring i vandet’ er en slags ’roadnovel’. En snurrende rejseroman om det at flygte ud af sit hverdagsfængsel med brændende udlængsel som energi i både krop og sjæl. Lige meget hvordan og hvorledes, gælder det om at komme videre. Med Paris for enden af regnbuen, den romantiske stad svøbt i søde drømme om karriere og kærlighed”.
Bo Tao Michaëlis
Elvira er på vej til Paris på forretningsrejse. Hun er succesfuld og brutal overfor sine leverandører og kolleger. Nu har hun nogle vigtige forretningsmøder i byernes by. I lufthavnen møder hun Hanibal. Han er charmerende og mystisk. Der er noget over Hanibal, som er både genkendeligt og underligt. De aftaler at mødes i Paris, hvor Hanibal vil guide og underholde Elvira. I Paris træffer Elvira derudover forskellige skikkelser, som giver hende gode og mindre gode råd blandt andet en politimand, som er ved at løse en rækker forbrydelser i byen og hans venlige kone. Samtidig afsløres en familietragedie fra Elviras barndom og ungdom, som har bestemt hendes tankemønstre, men som samtidig låser hende mere og mere fast i dem.
Jeg får et nummer, tror jeg, for jeg kan mærke det krøllede papir imod min håndflade og senere som en kradsende følelse imod benet, gennem lommens stof. Et nummer, som jeg kan ringe til, i Paris, hvis jeg vil.
Forfatteren er debutanten, Mathilde Grundtvig Christensen, som har læst dansk og historie på Københavns Universitet. Hun underviser på Birkerød Gymnasium og bor i Allerød med sin mand og tre børn. Bogen er skrevet over otte år, men har kørt som en film på nethinden hos forfatteren i endnu flere. ”Med bogen ønsker jeg at ramme en fundamental ensomhedsfølelse og fremmedgørelse. Selve bogen er fiktion, mens ønsket om at forsøge at smelte noget af tomheden ved at være menneske er meget virkelig. Samtidig er jeg interesseret i, hvad sker der, når mennesker bliver presset til det yderste? Ændrer man sin form, eller går det fuldstædig galt? Jeg har hentet inspiration fra nogle af mine idoler som: Astrid Lindgren, der hylder fantasien og det frie menneske. Med Den yderste ring i vandet ønsker jeg at finde ud af, hvad der sker, når det frie menneske fanges af egne tanker. Haruki Murakami, der har skabt en magisk verden, som virker mere logisk end den virkelige, hvilket jeg gerne vil arbejde med i bogen, men med en mere psykologisk og masochistisk vinkel. Per Olov Enquist, som skriver om mennesker på kant af deres egen eksistens og har gjort galskaben naturlig. Emnet har interesseret mig i bogens tilblivelse med Elvira som forsøgsperson, men med krimiens supplement. For mig er litteratur samtaler på tværs af ord”.
Bæredygtige Digte – Fynske forfattere
Illustreret af Ole Fick
100 sider. Pris: 150, – kr ISBN: 978-87-93272-81-1
Udkommer 21. marts
Lørdag den 21 marts klokken 15.00-17.00 fejres Poesiens dag i Storms pakhus i Odense med oplæsning af Bæredygtige Digte
Lena Krogh Bertram, Poul G. X, John Mason, Pernille Nederland, Kirsten Hyllested,
Sven-Erik Svehag, Holger Klintholm, Astrid Bjerregaard, Bjarne Kim Pedersen, Per Nielsen
PRÆSENTATION ER UDSAT PÅ UBESTEMT TID
Storms Pakhus Lerchesgade 4, 5000 Odense.
For alle
Gratis u. tilmelding
Det er Fynske Forfattere, en undergruppe under Dansk Forfatterforening, som sammen med Odense Bibliotekerne og Storms Pakhus står for dagen.
Om Poesiens Dag
I 1999 indstiftede UNESCO World Poetry Day – Verdens Poesidag. Datoen er den 21. marts. Formålet med dagen er at udbrede kendskabet til lokale og internationale digtere samt sætte fokus på poesien som genre. Poesiens dag blev afholdt for første gang i 1999, og hvert år siden da, er dagen blevet markeret på verdensplan af mange forskellige organisationer og institutioner.
Gennem de senere år har Fynske Forfattere sammen med Odense Bibliotekerne markeret Poesiens dag på forskellig vis. I år udgiver de fynske forfattere en antologi, hvor 31 lokale digtere har skrevet digte med en bæredygtig vinkel. Forordet er klippet fra Greta Thunbergs tale ved det økonomiske forum i Davos. Bogen er illustreret af Ole Fick.
Digtene gør måske ikke den store forskel, – ord gør det ikke, ifølge Thunberg. Men ord kan måske sætte tanker i gang. Vores indbydelse til de fynske digtere, har i hvert fald sat tanker i gang hos 31 digtere. Vi er ikke klimaaktivister, men vi bor alle på denne klode hvor vejret hele tiden sætter rekorder, siger de tre fynske digtere fa redaktionsgruppen: Bjarne Kim Pedersen, Cindy Lynn Brown og Per Nielsen.
Det er femte gang, at forfatterne udgiver en fynsk digtantologi. På selve dagen vil der være oplæsning fra bogen. Det sker bl.a. med musikalske nedslag af Palle Krabbe. Og så vil der selvfølgelig være mulighed for at gå på opdagelse i alle de mange madboder i Storms Pakhus.
Støtte
Bogen er også støttet af Galleri Rasmus.
https://faa.dk/artikel/verdens-poesidag-er-aflyst-p%C3%A5-fyn-men-digterne-l%C3%A6ser-op-alligevel?fbclid=IwAR11bThpxgiZQkoYf018lFDs_7JWFXYSbsvy7xFsq2VlHf3xGYSaQiTt3mE
https://www.facebook.com/VerdensPoesiDagFyn/
”Plovmanden Søren Revsgaard Randrup – en dansk forretningsmand i Sibirien i begyndelsen af den 20. århundrede.” af Per Nielsen & Aleksandr Kiseljov
234 sider. Pris. 275, – kr. ISBN: 978-87-93272-70-5
Fra midt i 1800-tallet til midt i 1900-tallet var Danmark et udvandringsland. 400.000 danskere forlod i denne periode landet for at slå sig varigt ned i fremmede verdensdele. Det var en tid, hvor udvandring – og ikke indvandring – ofte var samtaleemnet blandt danskere.
En lang række danske firmaer og forretningsfolk etablerede sig sidst i 1800-tallet, begyndelsen af 1900-tallet i Vestsibirien. Hovedparten af de danske firmaer beskæftigede sig med opkøb af sibirisk smør, som de eksporterede videre til det europæiske marked. En på det tidspunkt særdeles profitabel forretning. Cirka 2.000 danskere udvandrede i denne periode til Sibirien. Et erhvervseventyr, der fik stor betydning for den danske økonomi.
Denne bog er en biografi om Søren Revsgaard Randrup (1876-1935), en dansk forretningsmand, der i slutningen af 1800-tallet rejste til Sibirien og grundlagde en plovfabrik i Omsk. Til forskel fra de mange andre danske virksomheder, som i begyndelsen af 1900-tallet drev forretning i Sibirien, havde Søren Randrups virksomhed sit hovedsæde i Omsk, og han boede der selv permanent. I 1919, da den russiske revolution nåede Sibirien og forretningen bart blev stoppet, havde Randrup 400 ansatte og hans fabrik producerede 25.000 plove om året. Søren Randrup tog aktivt del i det sibiriske erhvervsliv, og hans fabrik var ikke en filial af en virksomhed i Danmark. Måske er det derfor, at han i dag er en berømthed i Sibirien, men stort set ukendt herhjemme.
”Plovmanden” er resultatet af et unikt samarbejde på tværs af landegrænser mellem to historikere, en russisk, Aleksandr Kiseljov, der bor i Khanty-Mansiysk, Sibirien – og en dansk, Per Nielsen, der bor i Odense. Forfatterne har søgt oplysninger i danske, russiske, lettiske og engelske arkiver; ja sågar i et arkiv i Kazakhstan. Det lykkedes også for forfatterne at komme i kontakt med direkte efterkommere af Søren Revsgaard Randrup i henholdsvis England og Canada, og derved fik de adgang til en række ellers ukendte dokumenter og fotografier, som stadig er i familiens eje. Alt i alt har de to forfattere haft held til at samle materiale fra så mange forskellige kilder, at der tegner sig et billede af ikke kun forretningsmanden, men også mennesket Søren Revsgaard Randrup – en succesfuld dansk forretningsmand i Sibirien i begyndelsen af 1900-tallet. ”Plovmanden” er i handlen fra den 9. marts.
Per Nielsen kan kontaktes på sprog-og-ide@mail.tele.dk eller tlf. 66 11 99 48.
http://dkrus.dk/nydkrus/anmeldelser/anmeldelser_index_per-nielsen.htm?fbclid=IwAR1xw1UCxHjJvkFWXYd4PePp0kd6vOq01UoVSwmkUm7jIx2ARN3VX7cZxXo
TID SPRÆLLER SOM FISK af ANN MARI URWALD
Digte og Pariserhaiku ill. Med tusch-tegn af forfatteren
76 sider, 150 kr
ISBN: 978-87-93272-76-7
Hun var med i kvindeoprøret i 70’erne. Som digter og forfatter har hun gennem hele sit liv skrevet meget personligt om det sansede levede liv, om seksuel frigørelse for både mænd og kvinder og om stilhed og pausens vigtighed.
Nu udkommer Ann Mari Urwalds nye digtsamling TID SPRÆLLER SOM FISK.
Ann Mari Urwald er og har altid været dybt engageret i menneskets ve og vel: ”Livet skal leves, mens vi har det,” siger hun. ”Der er så meget vidunderligt i tilværelsen, som vi ikke ser eller sanser, fordi vi ikke når det i farten.”
TID SPRÆLLER SOM FISK indeholder nyskrevne digte og evigt gyldige digte tidligere trykt i det hæderkronede digttidsskrift Hvedekorn.
Digtene er meget sansende og vågne. Fulde af hverdagsiagttagelser som andre ofte ville spole hurtigt overfladisk henover, dem ser hun – og giver ny betydning. F.eks:
Solens lysstribe/har smidt sig/på gulvet/tværs over stuen/og lyser/som det sand/der sad under/gummistøvlen/fra stranden/og morgendukkert/i kølig luft/Den er listet efter/i fodspor/har lagt sig der og/tilsmiler verden.
Eller som her: Barnets ansigt/fotografen snupper det/ klik.
TID SPRÆLLER SOM FISK er som at rejse gennem Ann Mari Urwalds liv, der er digte, som man fornemmer betyder noget stort og alvorligt og uforglemmeligt. Hendes måde at bruge konkrete billeder og oplevelser i naturen til at beskrive følelser griber én om hjertet.
Sidste del af bogen hedder Paris – haiku, senryu og oneliners. Her vil mange Pariserfarende kunne spejle deres minder og nyde et gensyn i ånden, og bogen slutter med en appetitvækker til næste bog: et haibun om Svigermors ko i Guinea.
Digtsamlingen fortsætter, hvad forfatteren startede i 1973, da hun debuterede i Gyldendals lyrikantologi, Lyrik 73, og senere fortsatte gennem 70erne og 80erne, hvor hun jævnligt bidrog i Gyldendals Lyrik-serie, andre digt-tidskrifter foruden i egne digtsamlinger, nemlig. Hun har også udgivet historier og romaner for børn og unge. Som Bowler Bedste fortalte hun i en periode på 12 år historier for de langtidssyge børn på Rigshospitalet, og hun har været med til at danne Nordkystfortællerne, som har holdt til i Gribskov Kommune de seneste 15 år.
I 2012 udkom I mørket hviler lyset, en samling haiku, som blev godt modtaget af læserne.
Ann Mari Urwald (f.1939 på Frederiksberg) er forfatter og historiefortæller og medlem af Dansk Forfatterforening siden 1975.
Kontakt: amurwald@gmail.com
Ved siden af er også at ramme af Benny Pedersen
51 sider, 150 kr. ISBN: 978-87-93272-80-4
D. 30. januar udsender Forlaget Ravnerock en ny digtsamling af Benny Pedersen, der har en lang række udgivelser bag sig.
På Ravnerock har han tidligere udgivet “FEMTIFIRE DIGTE” (2008) og “digtbrikker til et portræt” (2014).
Det er således mere end fem år siden, Benny Pedersen har udsendt en ny digtsamling, når man ser bort fra en lille samling på eget forlag “Zwischen Ländern / Mellem lande” (2016). Samlingen bestod af et lille udvalg af digte på tysk og dansk, heriblandt tre, der også er medtaget i den nye udgivelse. De tysk-danske digte fik ros i lektørudtalelsen.
I de seneste fem år har Benny Pedersen ikke været involveret i voldsepisoder, ikke været i besiddelse af våben og følgelig heller ikke været i fængsel. Han har heller ikke noget misbrug eller for den sags skyld været indlagt på grund af psykiske lidelser.
Benny Pedersen er kort sagt kedelig, formentlig den kedeligste i Danmark.
I DUR OG MOL af Merete Næsted
113 sider, 150 kr. ISBN: 978-87-93272-79-8
I DUR OG MOL og andre historier
af Merete Næsted
I Dur og mol indeholder 14 forskellige historier, nogle lange og andre meget korte, nogle realistiske og andre fabelagtige, nogle nutidige, andre foregår i en fjern fortid.
De handler om ganske almindelige mennesker, deres hverdag, om begivenheder i deres liv, der vender op og ned på deres tilværelse.
Merete Næsted har tidligere skrevet. Afgang 2013, Erindringens Labyrint 2015, Alfred Thomsen historier 2017.
Vi bærer hinanden som frakker af Poul Lynggaard Damgaard
187 sider, 195 kr. ISBN: 978-87-93272-78-1
Digtsamlingen ” Vi bærer hinanden som frakker” består af to dele. 1. del ” Tung trafik”/2. Del ”Gadens pupil”.
Digtene er byens og sindets drømmebilleder. Stemninger ud fra øjeblikke i en jordnær bevægelse. Maleriske billedspor. Omgivelser, miljø og steder har en stor betydning i forhold til umiddelbar skrift. Poesi der vil verden.
Selvom træerne er fældet
I dit løb mellem lygtepæle på en sti
opsøgte jeg dig, og det var ikke tale
du gav mig, men friheden til at ligge
på en mark og kigge på bjergene
bag mine hullede sko.
Om forfatteren
Poul Lynggaard Damgaard. Født 24.12.1977 i Randers. Opvækst i Odder, student ved Odder Gymnasium 1997 og i dag bosat i Aarhus.
Digtsamlinger BOKS SEPIA ( 2013), DISK HABITAT ( 2014), STEDETS OMVENDTE BEKLÆDNING ( 2015). FIGURATIV UNIFORM (2016)
Internationale optrædener International Poetry Festival ” Ditët e Naimit”, Edition XXI, 2017, Tetovë, Macedonia.
”Orpheus”, International Festival of Poetry of Orpheus, Plovdiv, Bulgaria, Edition I, 2018 Intenational Poetry Festival, 5th edition, 2019 in Rahovec, Kosovo.
//Anmeldelse: Det naturlige menneske i en urbaniseret verden //
Poetiske drømmebilleder
Den Ømskindede Stuntman af Carsten Svendsen
50 sider 150 kr
ISBN: 978-87-93272-75-0
Guitaristen bytter plektret ud med en pen
“Den Ømskindede Stuntman” er Carsten Svendsens debut.
Du kender måske Carsten Svendsen fra koncerter rundt i Danmark, med bands som Troldmandens Lærling, Willie & the Tics samt De Kåde Kustoder.
Men nu har har Carsten Svendsen helliget sig poesien.
Han udgiver nu sin første digtsamling. Titlen, “Den Ømskindede Stuntman”, er opkaldt efter et af digtene i bogen. Titlen kan tolkes som, at man på trods af skrøbelighed kaster sig ud i noget nyt og ikke lader frygten holde en tilbage.
Carsten Svendsen fortæller: “Jeg skriver non stop. Jeg holder øjne og ører åbne, når jeg færdes i naturen og på på gaden. Jeg prøver, at afkode perspektivet i tingene, og den barokke humor.”
Stilen er varm og personlig, men indenunder lurer ofte noget farligt. Digtene tager udgangspunkt i erindringer fra et langt liv, naturens luner og tanker om eksistens.
Citater fra digtet Bryllupsfoto: ”….Ølgrønt værelse med stribet tapet. Solsortens blues gennem det åbne vindue; Kærester holder i hånd. Den unge fyr vil gå hele vejen.
Pigen vil ikke, pigen holder igen. Med trusler om at slå op får han til sidst sin vilje…”
Digtsamlingen kan købes online på post@ravnerockforlaget.dk, og bestilles hos din lokale boghandler.
Lidt stemningsbilleder fra Bogforum, tak for fremmøde #Ravnerockforfattere #Haikugruppen
BOGFORUM
Vi er på Bogforum Søndag den 17.11. B3-001 kl. 10 – 18
og kl. 16.00 på Skriv & Udgiv Scenen
Haiku: Hvorfor og hvordan med Dansk Forfatterforenings Haikugruppe.
På Standen: Om forlagets aktuelle udgivelser.
Mød bl.a. Kitter Krebs kl. 11 – 12; Bjarne Kim Pedersen 13 – 14.; Majbritt Hjelmsbo 15 – 16
Haiku- folk fra kl. 15 Ulla Conrad & Thorvald Berthelsen
Lygtemænd af Sven-Erik Svehag
47 sider, indbundet, 150 kr. ISBN: 978-87-93272-69-9
“Digtene i LYGTEMÆND handler om de mange farver på livets palet. Man kan filosofere over livet, glædes over det, forundres over det eller ironisere over dets rutiner og kamp med tiden. Vi er her bare et kosmisk sekund.
Selvglade autoriteter trives i dag, og vækst er blevet en religion som ikke må drages i tvivl.”
Sven-Erik Svehag (f. 1932) er professor emeritus i mikrobiologi. Svehag er født i Sverige og studerede i Sverige og USA før han flyttede til Danmark. Svehag fik sin doktorgrad i Stockholm og har i Danmark haft ansættelse som professor i medicinsk mikrobiologi ved Syddansk Universitet i Odense. Svehag har forsket i polio, influenza, bindevævssygdomme og Alzheimers sygdom. Svehags tidligere omfattende forfatterskab har været i videnskabelige og populærvidenskabelige tidsskrifter. Udgav i 2019 FIENDEN UTAN ANSIKTE, FARSOTER OG KRIG (Carlssons forlag, Stockholm) om det tusindårige sammenhæng mellem epidemier af smitsomme sygdomme og krig.
Lygtemænd er oversat fra svensk (Irrbloss svensk 2013). Forfatteren og Birgit Jensen har oversat.
Verdens Vigtigste Person af Mogens Fjord Christensen
77 sider, 150 kr. ISBN: 978-87-93272-73-6
Verdens Vigtigste Person består af en række korte prosastykker i grænselandet mellem digt og erindring, nedslag i et liv fra den første tid til de sene år – hændelser, portrætter, refleksioner, stemningsbilleder.
Mogens Fjord Christensen er født i 1937, opvokset i Struer, medicinsk embedseksamen fra Aarhus Universitet 1965, ansat ved Børneafdelingen, Herning Sygehus 1974.
Efter pensionering fra stillingen som administrerende overlæge samme sted 2002 sporskifte til skønlitterær forfatter med udgivelse indtil videre af fem romaner og to novellesamlinger.
De sidste tre romaner, Mortens besættelse, Manden hvis kone blev ramt af demens og Ravnens dag er vel anmeldte, især Mortens Besættelse og Ravnens dag med fire og fem stjerner/hjerter.
Forfatteren præsenterer med bogen en helt ny måde at skrive erindring på.
Ikke før nu af Lena Krogh Bertram
illustrationer Teresa Larsen
72 sider, 150 kr. ISBN: 978-87-93272-66-8
Lena Krogh Bertram er født i 1943
Hun er uddannet socialrådgiver, og var i 1982-88 forkvinde for forlaget og foreningen Kvindetryk.
I 1980 startede hun lyrik cafe på Badstuen i Odense.
Oversat ca. 70 bøger fra engelsk, norsk og svensk.
Lena debuterede i 1981 med Baglæns ind i drømmen på Klitrose.
Lena beskriver selv sine digte i Ikke før nu
”at se det smukke i forfaldet og døden, at ville livet på trods af alder og sorger, mine digte er det modsatte af ”smalltalk” mine digte er fugle, jeg sætter fri.
Da jeg så Teresa Larsens fine illustrationer, vidste jeg straks, at her ville mine digte passe ind, det var fuglene, vingerne, næbbene, æggene, det at være en skal og det at komme ud af skallen og det at kunne flyve…”
25.
Ikke før nu
brænder modermærket
i min pande
de kærlighedsløses tegn
selvlysende
så alle kan se det
forkrøble.
DEN LANGE VEJ Hussain en flygtning i Danmark af BJARNE KIM PEDERSEN
86 sider – 150 kr. ISBN: 978-87-93272-71-2
Vi taler så meget om flygtninge.
”Peter, har du lige tid til at komme forbi kontoret efter pausen. Vi skal måske have en ny elev, og jeg tænkte på dig,” sagde Lars, forstanderen på Damstrup Højskole.
Sådan startede Peter med Hussain, en afghansk flygtning som havde svært ved at lære dansk.
I hans papirer havde en tidligere lærer på en anden skole skrevet, at Hussain var doven.
Peter fik hurtigt en god kontakt med Hussain.
Men meget var svært.
Det her er historien om en afghansk flygtning og hans danske lærer.
Selve historien er fiktion, men dialogerne har fundet sted mellem en dansk lærer og forskellige flygtninge.
I foråret 2019 tilbragte forfatteren en del tid omkring Balkanruten i Kroatien og Bosnien.
Bihac i Bosnien er en dejlig by, men den præges af de ca. 5000 migranter eller flygtninge, der er strandet her i forsøget på at nå ind i Schengen-lande, som de tror vil ’flyde med mælk og honning.’
Balkanruten og flygtninge i Italien er også med i bogen.
Hussains rute var inde bag i en kølevogn fra Grækenland til Italien.
Arbejdet med bogen er støttet af et arbejdslegat fra Autorkontoen.
Hans ungdomsbøger i trilogien, Bøllevinger, Uden for festen og Køllesvingerne har solgt over 1200 eks. og fik følgende ord med på vejen:
‘Hvis du ikke kender forfatteren, så læs Bøllevinger. Der er ikke mange ungdomsbøger, som både er spændende og lette at læse...’ Lektør Lars Larsen om Køllesvingerne.
”bjarne kim pedersen beretter om de unges liv og familie med lige dele nøgternt syn og indlevelsesevne… bogen er spændende, skidegod og favner sine unge på smukkeste måde, ingen
lades i stikken i beretningens meget flot afbalancerede neutralt betonede omsorg.” Poul G. Exner om Bøllevinger.
Bøllevinger blev i 2013 anbefalet som ferielæsning af Dansklærerforeningen, NOTA og Nationalt Videncenter for Læsning.
Bjarne Kim Pedersen (kan træffes på: 41424939)
Komedier og Dødssynder af Kitter Krebs
78 sider 150 kr
ISBN: 978-87-93272-64-4
I sin nye bog, KOMEDIER OG DØDSSYNDER, fortolker Shakespeareeksperten, Kitter Krebs, syv af Shakespeares komedier i lyset af de syv dødssynder.
Efter en kort redegørelse for dødssyndernes historie og en overbevisende argumentation for begrebet ”latterens katharsis” undersøges hver af komedierne i lyset af hver sin dødssynd.
I kraft af forfatterens dybe indsigt i og smittende begejstring for stoffet fyldes bogen af interessante og vægtige fortolkninger.
En berigende ny vinkel!
”Kitter Krebs trækker i sin bog interessante paralleller mellem nogle af Shakespeares kendte og mindre kendte komedier og de gamle forestillinger om ”de syv dødssynder”. Selvbedrag og diverse dårskab har altid lokket mennesker på gale veje, og her finder man klassiske behandlinger af dem forbundet med endnu mere klassiske begreber. Der er intet nyt under solen, siger man, men det, der ikke er nyt, finder alligevel hele tiden nye gevandter at klæde sig i, og læseren kan selv trække parallellerne videre fra Shakespeare til vores egen tid.” Niels Brunse.
Kitter Krebs er mag.art. & cand.mag. I hhv teatervidenskab og litteraturvidenskab.
Hun har arbejdet som instruktør og dramaturg og desuden undervist på Den danske Scenekunstskole samt Aarhus Universitet, Københavns Universitet og Syddansk Universitet.
Bladværk af Ulla Conrad256 sider, 195 kr. ISBN: 978-87-93272-67-5
Kold fugtig morgen
mine cykelhjul begravet
i gule blade
Haiku og tanka digtene i denne bog er inddelt efter årstiderne, derunder de tolv måneder, og er opstået under zen-retræter, japanske te-ceremonier, i naturen, under gåture, på rejser, og i København.
Haiku er en gammel japansk digtform, med hvert digt bestående af tre linier med hver især 5-7-5 stavelser. Det udtrykker en umiddelbar oplevelse, et indtryk lige nu og her, tit fra naturen, og gerne med et ”årstidsord.”
Digtformen tanka består til gengæld af fem linier med hver især 5-7-5-7-7 stavelser. Den bruges blandt andet til at skrive om indtryk efter sociale sammenkomster, som her efter te-ceremonier, og må i modsætning til haiku gerne indeholde følelser.
Bigen afsluttes med tre prosatekster om haiku – om haiku fascinationen – om haiku og de fire årstider i Danmark – og hvor inspirationen til at skrive haiku er kommet fra.
Jorden Ånder af Ulla Conrad
252 sider, 195 kr. ISBN: 978-87-93272-68-2
Jorden trækker vejret, skoven gror til, kystlinien trækker sig frem
og tilbage, og årstiderne skifter.
Mennesker mødes. Hun skriver om det det råt og direkte, oplevelser
og tanker, om interrelationer mellem mennesker, og mellem mennesker
og naturen. Om emner som: mødet med naturen – en undren og åbenhed
– om at finde trøst og inspiration i naturen – at filosofere i naturen
– at alt er ok, som det er – kærlighed til naturen – taoisme – panteisme
– romantikkens tilgang til naturen – alt i alt hvordan digteren ser verden
og reagerer på den – med fantasi og indlevelse. Hun mærker efter, stiller
spørgsmål, og lytter. Og så svarer naturen, den giver ro og rådgivning – til
stilheden er svar nok i sig selv, og selv spørgsmålene forsvinder. I vores
stressede verden kander være mange, der søger kontakten med naturen,
men har svært ed at finde ind til den – her i digtene kan der måske findes lidt poetisk vejledning og inspiration.
Tolv cyklusser af digte, der hver især følger ét år.
Hvert kapitel med en sort-hvid illustration af forfatteren
Lærredsvævning af Kirsten Hyllested Jørgensen
76 sider, 136 kr. ISBN: 978-87-93272-65-1
Haiku er en ældgammel japansk digtform, omsat til vores europæiske kultur er klassiske haiku 17 stavelser fordelt på 3 linjer med 5 – 7 – 5 stavelser, plus nogle regler om natur, en begivenhed, nutid.
Samtidig skriver mange haiku-digtere moderne haiku, hvor reglerne brydes og betegnelsen mest dækker små intense digte.
Barken et gitter
Hudens nøgne forsvar er
Sindets diagram
Kirsten Hyllested Jørgensen er fra 1948. Hun har været gift i 52 år. Har 2 børn og børnebørn.
Hun er uddannet Social og Sundhedsassistent. Nu pensionist
Hun holder af at færdes i naturen, enten alene eller sammen med andre. Lytter gerne til andres livshistorie
Hun har stor interesse i kunst og arbejder selv med collager. Hun er med i Kunstgruppen ZIG ZAG, der udstiller en gang årligt på Filosoffen i Odense
Kirsten Hyllested begyndte at skrive digte i 2016 og debuterede med digtsamlingen
”Kuvertens tyngde” i 2017 Spangsgaard Art
Hun siger selv om sine digte:
”I mine digte og haikudigte inspireres jeg af minimalistisk kunst heriblandt Agnes Martin og naturens skiftende årstider, stemninger mennesker i mellem
Tankens erindring i det levede liv giver også stof til eftertanke.”
U-Vending – og andre retningsskift over tid af Majbrit Hjelmsbo
73 sider 150 kr. ISBN 978-87-93272-62-0
U-VENDING – og andre retningsskift over tid
Udsigt fra et klatrestativ
Uglede pigebørn svinger sig rundt
i klatrestativet
på stenbroens
legeplads
Hænger med hovedet
nedad
Ser alting
omvendt
Sådan lidt
fra oven
på hovedet
Majbrit Hjelmsbo (f. 1956), uddannet bibliotekar og ballethistoriker. Balletanmelder ved Weeekendavisen siden 1995, fra 1990-95 ved Kristeligt Dagblad. Korrespondent for Dancing Times i London siden 2015. Danseredaktør ved tidsskriftet Teater 1 1991-97 og 1999-2000. Har skrevet i dansebøgerne Fools 25 (20004) og Dansen er en kunst (2005).
Udgav debutdigtsamlingen Ovenfra og ned (2012). Har desuden skrevet digte til Hvedekorn, Tidsskriftet Lyrik, Politiken, Weekendavisen.
Om Ovenfra og ned skrev Peter Stein Larsen i Kristeligt Dagblad:
”En tankevækkende og effektfuld digtsamling” Peter Stein Larsen i Kristeligt Dagblad
http://cphculture.dk/c114uvendingdigte.html
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1161300950740932&set=pob.100005831130826&type=3&theater
Jørgen Wassilefsky
MAJBRIT HJELMSBO: U-VENDING OG ANDRE
RETNINGSSKIFT OVER TID
(Forlaget Ravnerock 2019).
Det er spændende at møde gensynet i skikkelse af Majbrit Hjelmsbos digte. Majbrit tør vove pelsen i en digtsamling, hvor det levede tages op på ny. Det vendes, drejes
Digtsamlingen Det anonyme menneske af Finn Jeppesen
117 sider 150 kr. ISBN 978-87-93272-63-7
I efteråret 2016 var Finn Jeppesen aktuel med digtsamlingen Det frigjorte menneske – den første i en tiltænkt triade – som efterfulgtes af Det bevidstløse menneske i 2018. Nu er Finn Jeppesen aktuel med den sidste og dermed kompletterende del – Det anonyme menneske – som udkommer på forlaget Ravnerock og er i handlen den 15. marts
Det anonyme menneske takserer tiden i temaer som eksistens, kærlighed, mennesket.
Digtsamlingen er inddelt i fire dele og under overskrifter som:
”Lutherrosen”,
”I et andet rum”,
”Verden vil vokse”,
”De sidste strofer”
fører læseren ind i digte, der tager afsæt i det prosaiske, lyriske og modernistiske, samt den særlige japanske digtform haiku.
En del af digtene beskriver det hektiske Storbymiljø, men også kontrasterede miljøer, som de golde og øde ensomme forblæste og støvede. Der er potentiale i denne forfatter
(Litteratursiden 2016) skrev anmelder Anne-Grethe Demant; ligesom det også står klart at forfatteren vil noget med sine digte … Det bevidstløse menneske fik fire ud af fem stjerner i Bogrummets anmeldelse bl.a. med følgende kommentar: digte skrevet ligeud af landevejen overbevisende og realistisk beskrivelse af hverdagen og nutiden.
De tre digtsamlinger peger i mange retninger, men der er en rød tråd i triaden, som Det anonyme menneske knytter en knude til.
Det gør derfor Det anonyme menneske til en ”anderledes” digtsamling, en appetizer for alle lyriklæsere…
Afrodite Græder af Tony From Petersen
106 sider illustreret med fotos fra tiden 150 kr. ISBN: 978-87-93272-56-9
Afrodite græder er en personlig beretning om en dansk FN soldat og hans møde med en farefuld hverdag på Afrodites smukke ø Cypern i det østlige middelhav. En voldsom borgerkrig rasede på øen, hvor et lille folk var ved at hævne sig ihjel.
Forfatteren var blandt de første, der i 1964 blev udsendt som ”Fredens vogtere” med det ene formål, at holde de stridende parter i Cypern konflikten adskilt. Det er hans og andres oplevelser, i en fremmed religiøs kultur, hvor vold og terror satte dagsorden, der her fortælles, og som forfatteren ønsker at videregive for eftertiden.
Disse unges indsats og erfaringer på det urolige Cypern, kom i årene fremover til at danne præcedens for andre unge FN udsendte i verdens brændpunkter.
Bogen er en hudløs ærlig skildring om en meningsløs menneskelig konflikt, som i dag 55 år efter endnu ikke er løst, men også en politisk betragtning, set fra forfatterens side, manifesteret ved hans møde med ”den sidste mur i Europa” som skiller Cypern i nord og syd.
Afrodite Græder er også en hyldest til de mange danske FN soldater, der igennem igennem 25 år tog en tørn på det urolige Cypern. De stod på deres vagt, på en lille smuk ø i det østlige middelhav, hvor et folk var ved at hævne sig ihjel……….
De var ”The service in peace”.
Forfatteren har tidligere udgivet bogen ” THORØDRENGE ” en socialdokumentarisk beskrivelse af de danske ”svagbørnskolonier”.
DANSKE UNGE Gode historier om den danske mangfoldighed af Pia Sigmund
64 sider 150 kr. ISBN: 978-87-93272-61-3
De hedder Ayse og Avin, Jamil og Jullnar, Takin og Tolgahan. De er børn og unge i seks danske familier. Jeg har kendt dem i flere år.
De 22 unge er med til at vise, at der løbende sker en positiv udvikling omkring integrationen, og at mange (tidligere) problemer har bedret sig i løbet af de sidste ti år. Statistik og undersøgelser bekræfter det. Færre problemer – men højere retorik.
For der er noget, der ikke stemmer. Daglig hører vi om flygtninge og indvandrere som store problemer. Men de allerfleste unge klarer sig godt, gør sig umage med at uddanne sig og få et arbejde, er en ressource for Danmark. Statistisk set er de de fleste.
Gennem 22 historier viser denne bog, at vi kan være stolte over de dygtige unge, og at vi kan være tilfredse med den måde, mange flere indvandrere og flygtninge nu er blevet en del af det danske samfund. De fortjener ros og imødekommenhed, ikke nedgørelse. Bogen er også en personlig historie, idet jeg har kendt de unge og deres familier gennem mange år.
Bogen giver et fingerpeg: Kan vi overføre disse unges gode historier til andre familier, hvor livet i det danske samfund ikke fungerer? Hvorfor klarer de sig godt? Kan de vise os vejen til god integration?
DANSKE UNGE er en positiv skildring, ikke en debatbog, med vægt på de gode historier, underbygget af statistik og data – og med dejlige billeder af de unge.
Pia Sigmund
Anmeldelse: ”Danske Unge. Gode historier om den danske mangfoldighed”
https://www.tv2fyn.dk/nyheder/15-01-2019/1930/pia-fortaeller-de-positive-historier?autoplay=1#player
http://www.arnehansen.net/dialog/flygtninge/190107PiaSigmund-DanskeUnge96.htm
https://sameksistens.dk/forfatter-til-ny-bog-om-danske-unge-i-mange-farver-jeg-beundrer-deres-gaa-paa-mod/?fbclid=IwAR2DeIzaDD4jJF3KkhtmW2zJ5-i459b1mQ0EgZQVCuCExGqh_SSi_hBYRnU
Voksenverden af Marie Markvard Andersen og Maria Hagsten Michelsen
30 opslag format 30 x 30 cm ISBN: 978-87-93272-58-3
150 kr.
VOKSENVERDEN
En gennemillustreret digtsamling med skarptskårne digte og håndtegnet grafisk design.
Digtsamlingen handler om det indre barns møde med voksenverdenens ofte modsatrettede og komplekse virkelighed. En virkelighed, hvor de drømme og idealer vi har taget med os fra barndommen igen og igen udfordres af hverdagens pragmatiske hensyn og samspillet med den omkringliggende verden.
Dramatiker og forfatter Marie Markvard Andersen har sat ord og sætninger sammen, mens designer og illustrator Maria Hagsten Michelsen har skitseret, designet og håndtegnet alt i digtsamlingen. Projektet har været vores hjertebarn siden vi blev enige om at arbejde sammen i 2015, og vi har lagt talløse dage og nætter i arbejdet med at skabe hvert eneste digt.
Fem veteraner Digtere på DVD 2018
64 sider 150 kr. ISBN: 978-87-93272-60-6
Fem poetiske veteraner
I årene 1973-74 udgav digteren Benny Pedersen lyriktidsskriftet LEGIONÆREN, hvor i alt 53 digtere blev indrulleret i en hær af digtere.
Benny Pedersen har opsøgt fem af dem med et videokamera, og optagelserne foreligger nu på DVD. Per-Olof Johansson, Ann Mari Urwald, Viggo Madsen, Jack Thimm og Karsten Bjarnholt fortæller om deres forfatterskaber og læser egne digte. De oplæste digte er samlet i en lille antologi FEM VETERANER, og DVDen er vedlagt i bogen.
Per-Olof Johansson (født 1942)
Se per.olof.dk
Alle digte fra “Henvendelser som digte” per-olof.dk 2013
Ann Mari Urwald (født 1939)
Digte fra “Nervesanatoriet” Jorinde & Joringel 1974, “Farvel Madonna” Hønsetryk 1974, “Toget standser ikke mellem Østerport og Holte” Jorinde & Joringel 1980, “I mørket hviler lyset” Ravnerock 2012 samt ikke tidligere udgivne digte
Viggo Madsen (født 1943)
Digte/tekster fra “Tanketorsk” Hovedland 2018, “Brandmand på to hjul” Arena 1966, “Haiku for enhver” Mellemgaard 2016, løbeseddeldigt og ikke tidligere publicerede digte
Jack Thimm (født 1945)
Digte fra “Undervejs” Attika 2008 + endnu ikke udgivne digte.
Karsten Bjarnholt (født 1944)
Alle digte fra “I min alder ligner skyerne en forklaring” Werkstatt 2017
Hvidt papir er stadig pænt Af Bue Nordström og Niels Erik Knudsen
20 sider Pris: 50,- kr.
ISBN 978-87-92272-57–6
Digternes fornemste opgave er at svine hvidt papir til. Det er den dybere mening i dette lille skrift som er opstået ved en mailudveksling mellem de to digtere. Dermed efterfølger det ”Hvidt papir er altid pænt” som kom i 2013. Ligesom det første hæfte er ”Hvidt papir er stadig pænt” illustreret med collager af Niels Erik Knudsen.
Huds tektoniske plader af Thorvald Berthelsen 182 sider 180 kr. ISBN 978-87-92272-59-0
I anledning af forfatteren Thorvald Berthelsens 70 år – og fordi hans digtsamlinger er udsolgt – udgiver Forlaget Ravnerock nu Huds tektoniske plader. Det er udvalgte digte fra tidligere samlinger og nye ’Prikkende’ digte, illustreret med hans egne collager.
Han har udgivet faglitteratur og digte siden 1972, bl.a. digtsamlingerne Utidig i tide, Hulens år og Mørkeleg. Hans digte er oversat til svensk, engelsk, arabisk, kurdisk, bosnisk, serbisk og tysk.
Thorvald Berthelsens digte er tit et fragmentarisk surrealistisk collage landskab, hvor øjeblikket sættes i perspektiv i sit mikrokosmos og udvider erkendelsen i nuet med en uventet drejning.
”De vigtigste egenskaber ved hans Po Etik er et koncist og stramt poetisk udtryk med utrolig enkelhed kombineret med ekstrem fordybelse i metaforerne.” (Senahid Neziroviz i Riječ)
“Berthelsens nyeste samling…er et nyt eksempel på, hvad en digter kan udrette i den ultrakorte form”… ”dybsindighederne og de skarpe synspunkter er der stadig, ligesom der er masser af substral til eftertanken. Og de skæve vinkler ikke at forglemme.” (K. E. Watz i Folketidende)
”Mellem de forskellige nuancer af mørke opstår lysglimt, sideløbende med kritik af et samfund i åndeligt forfald…
Det er en bevidsthedsudvidende oplevelse at læse disse stramt komponerede digte” (Anne Rye Andersson i Den smalle bog)
DRAMATURGI af Kitter Krebs
222 sider 200 kr
ISBN: 978-87-93272-51-4
DRAMATURGI
Kitter Krebs,
mag.art. & cand.mag. i teatervidenskab og litteraturvidenskab
Om bogen:
Her kommer bogen, der udfylder et stort behov:
En lærebog på dansk i dramaturgi.
Bogen rummer en kort historisk indføring i faget dramaturgi, desuden en redegørelse for centrale dramaturgiske begrebers betydning og værdi.
Bogens forfatter har en lang erfaring som dramaturg, instruktør og underviser, så begrebernes anvendelighed underbygges af praktiske erfaringer og velfunderede overvejelser.
Lærebogen afsluttes af to eksemplariske Shakespearebearbejdelser.
Om forfatteren:
Har været dramaturg for Morten Grunwald, Lone Hertz og
Malene Schwarz på hhv Bristol Teatret og Aveny Teatret.
Har instrueret på diverse københavnske teatre, bl a Aveny Teatret og Folketeatret. Har desuden instrueret Hanne-Vibeke Holsts dramatikerdebut for DR-TV.
Underviser på Skuespillerskolen i Odense, teaterakademiet i Oure samt Odense, Århus og Københavns universiteter i dramaturgi, teaterpraktik, tekstanalyse og teaterhistorie
Opbrud – 12 udbrud
af Benny Pedersen og Thomas Hovaldt
194 sider 179 kr
ISBN: 978-87-93272-51-4
”I OPBRUD – 12 UDBRUD giver 12 markante danskere deres bud på, hvordan digitaliseringen og den teknologiske udvikling vil forme fremtidens kultur og medielandskab. 8 kvinder og 4 mænd, der alle har toneangivende stillinger indenfor formidling, kultur og samfund, forholder sig til begreber som fake news, public service, sociale medier og kultur på en både indsigtsfuld og ofte overraskende måde. Bogen er skrevet som 12 samtaler og er et godt og tankevækkende afsæt til at reflektere over fremtidens udfordringer.”
Johannes Langkilde Journalist
FAKTA:
OPBRUD – 12 udbrud.
Bogen indeholder tolv enkeltstående interview om hvad der sker lige nu omkring os.
Fake news, USA, UK, datakapitalisme, FB, videnskab contra oplysninger du kan hente på nettet i forhold til sundhed, forskning, billeder og “sandhed”. Hvordan skoler vi vore unger til at finde hoved og hale i strømmen af nyheder.
Ritt Bjerregaard, Philipe Bonnet, Mette Sillesen, Mette Bock, Bente Klarlund Pedersen, Lars Silberbauer, Marianne Jelved, Mette Højen, Stephan Kleinschmidt, Christina Krzyrosiak Hansen, Leonora Christina Skov, Johannes Langkilde.
Køn
Fake News
Sandhed
Nyheder
Ændret mediebillede
TV
Krav til journalister
Etik jf. globale virksomheder
Medier båret af økonomiske interesser
Forskning
Forfatterne udgav sidste år Midt i en Paniktid
Per Nielsen
Flagermuseflugt
Haiku- og tankadigte med dagbogsblade af Helge Gunge
104 sider. Pris: 150, – kr ISBN: 978-87-93272-54–5
Flagermuseflugt
– Haiku- og tankadigte af Per Nielsen
Med digtsamlingen Flagermuseflugt har Per Nielsen, der er en habil haikudigter, udvidet sit poetiske repertoire med tankadigte. Digt efter digt holder han med en ofte underspillet humor en underlig balance mellem det muntre smil og den dybe melankoli.
Digtsamlingen er illustreret med udvalgte dagbogsblade udført af billedkunstneren Helge Gunge.
Desværre skulle det blive Helge Gunges sidste illustrationsopgave. Kort efter den færdige bog var modtaget fra trykkeriet, blev Helge Gunge under en cykeltur påkørt af en bil og døde den følgende dag af sine kvæstelser. Helge Gunge havde forinden set og godkendt den færdige bog.
Per Nielsen, født 1955, forfatter.
Debut: “Mit livs butik”, digte 1976. Har siden skrevet adskillige bøger.
Digtsamlinger med haikudigte:
“Hovedskalsstedet – 111 haikudigte”. Forlaget Rasmus 2012.
“Sommerfuglestøj”. Haikudigte. Forlaget Rasmus 2016.
Udgivelser på CD:
“Hovedskalsstedet”. CD med musik af Jesper Hendze og haikudigte af Per Nielsen. Forlaget Rasmus 2013.
Repræsenteret i antologier med haikudigte:
“Blade i vinden”. Haiku-antologi. Forlaget Ravnerock 2011
“Danish Haiku Today”. Engelsksproget haiku-antologi. Forlaget Ravnerock 2012
“Der er et herligt land!”. Antologi med H.C. Andersen-inspirerede haikudigte. Forlaget Ravnerock 2013
Er medlem af Haikugruppen under Dansk Forfatterforening.
Helge Gunge (1951 – 2018), autodidakt maler, grafiker og billedhugger.
Bogen blev præsenteret til #hcafestivals i Odense den 24. august kl. 14 på Ny Vestergade ved Gallerie Rasmus
Der er helte af Bjarne Kim Pedersen
89 sider, 160 kr. ISBN: 978-87-93272-53-8
En dansk stemme i Europa, for europæiske værdier.
I 2016 udkom Min Maidan Affære med korte digte og andre tekster om EuroMaidan og Bjarne Kim Pedersens forbindelse med Ukraine.
Denne bog er kronikker, synspunkter og digte skrevet om Ukraine og Rusland lige nu. Selv om området ikke fylder meget i danskernes bevidsthed, kommer det til at spille en stor rolle i Europas fremtid. Og ja, Bjarne er en af dem, der mener, at VM18 aldrig burde være afholdt i Rusland, grundet de overgreb Putin begår mod andre lande, deres befolkninger og hans overgreb mod egen opposition. Omkring fodbold bør også nævnes at forfatteren i mange år var en udmærket målmand på diverse ungdomshold og nogle år som senior.
Samtidig er bogen en hyldest til de folk som tør stå op imod Kleptokratiet, og ikke lader sig købe for penge, og slet ikke nærer beundring for en stærk mand i bar overkrop
”Jeg har ikke russofobi men Putinfobi, gerne med et ekstra r puttet ind.
Jeg har mange russiske venner, og russisk familie. Jeg sætter pris på den lidt anarkistiske tilgang til livet, som jeg finder hos de russere og østeuropæere jeg kender.,
Meget af min rejsetid er tilbragt i Østeuropa og på Balkan. Mit engagement i Ukraine, Kaukasus og Rusland er en videreførelse af mine skriverier om Bosnien, dengang krigen rev landet i stykker. Og det er mig stadig en stor glæde at have tæt kontakt med de bosnier/bosniakker der blev i Danmark.
Et PS er her, at en del serbiske militskrigere i dag kæmper på russisk side i Østukraine.
Jeg har en drøm om, at jeg en dag kan opleve demokratierne blomstre overalt i Europa, med respekt for hinanden og hinandens værdier. Ingen har ret til at ændre grænser med våben.
Heller ikke hybride våben som kan ødelægge vores internet, moderne kommunikation og udveksling af tanker.” Bjarne Kim Pedersen
Ideen er at Der er helte også skal komme i en dansk/engelsk/ukrainsk/russisk udgave. Men det har ikke været muligt at skaffe midler til oversættelse og samtidig få bogen på gaden til VM i fodbold starter i Rusland. De små twit-digte i bogen har alle været delt på twitter og andre sociale medier. Et af digtene har været delt til over 900.000.
10 kr. fra hver bog bliver delt mellem organisationen Hjælp Ukraine www.hjaelpukraine.dk, som sender nødhjælp til Ukraine og www.3dlimbs.org som laver proteser til krigsskadede i Ukraine
SMILET LURER I POSTENS ANSIGT af Poul Høllund Jensen
63 sider, ISBN: 978-87-93272-52–1
150 kr.
Poul Høllund Jensens fjerde digtsamling ”Smilet lurer i postens ansigt” udkommer 31. maj 2018. Bogen rummer ca. 60 tekster, der bl. a . handler om håndskrevne breve, digitalisering og postbuddets etiske ansvar i sin rolle som overbringer af dårlige nyheder.
I behandlingen af temaet postbud møder vi endvidere den sidste
analoge post, verdens sidste brev og postens personlige redigering
af omdelte meddelelser.
Det er tankevækkende, så meget mange af os ligner postbuddet.
..
Poul Høllund Jensen er født i Skjern i 1936. Han har lærereksamen
og er Cand. Mag. i engelsk og kristendomskundskab. Han debuterede i
Hvedekorn i 1992 og har siden bl.a. udgivet fire digtsamlinger.
”Smilet lurer i postens ansigt” er udgivet på forlaget Ravnerock.
Konsulent Ejler Nyhavn, forside Bruno Kjær, layout Niels Erik Knudsen.
Bogen er støttet af Veluxfonden.
Poul Høllund Jensen bor i Klarup
EN ENDNU LEVENDES HÅND af Jørn Falk
63 sider, ISBN: 978-87-93272-50-7
150 kr.
Når talen falder på sindslidende, tænker man ikke først digte, tænksomhed, eftertænksomhed og refleksion over såvel fortid som nutid og fremtid. Ikke desto mindre er det, hvad denne digtsamling tilbyder, netop fra en sindslidende.
Og nej, det er ikke om behandlingssystemet, men om verden generelt, om vores måde at se hinanden på før og nu, om vores fælles helte og skurke, og om de drømme, vi alle har, sindslidende eller ej.
Verden er så mange ting, og den kan ikke koges ned til blot en enkelt bog, men Jørn Falk har forsøgt at samle pejlemærker for, hvordan vi er nået derhen, hvor vi er, spejlet gennem et sind, der tilfældigvis er hans.
Denne bog byder på en række fikspunkter i et levet liv og i den kollektive hukommelse, støttet af åndelige og religiøse overvejelser af en digter, der tilfældigvis selv er ateist. Det kan sagtens ses som et forsøg på at bringe ånd ind i verden, midt i en tid, hvor de store ideer falder eller er faldet.
Måske det er netop nu, der er brug for en digtsamling som denne.
Da jeg som redaktør fik denne samling mellem hænderne og startede med at læse, tænkte jeg selv på en af mine store digtidoler Dan Turell, det var dengang, man ventede på en ny digtsamling af Turell og slugte den første læsning på en dags tid.
PINDSVINEPOESI af Simon Kabel
56 sider, ISBN: 978-8793272-44-6
150 kr.
“Kære du.
Bogen du sidder med i hånden er en lyrisk samling der handler om tro, håb, kærlighed, længsel, fortvivlelse, frustration, rusmidler, slagsmål, tilgivelse, dans, død, lufthavne, bjerge, skove og – pindsvin. I sommeren 2016 boede jeg i mine forældres køkkenhave sammen med pindsvinet Laura, som danner hovedmotivet for denne digtsamling.
Siden da har jeg arbejdet på digtene på en litteratur-tur der har strakt sig fra Danmark, til Peru, til Island og tilbage til Danmark igen. Jeg har ladet alt mit hjerteblod gennemstrømme denne poetiske proces, og undervejs har jeg fået hjælp til produktionen af bogen af gode folk: Bjarne Kim Pedersen, Astrid Bjerregaard Pedersen og Dino Elezovic har alle arbejdet som redaktører. Silje Bruun Hansen har skabt de fine illustrationer og Laura Kathrine Skovgaard Sørensen har taget sig af det grafiske design til bogomslaget.” Simon Kabel
”Jeg sidder som læser og tænker sikke en dejlig hyldest til moder jord og til naturens gang. Til fødsel, opvækst, liv og død.” Splint Bogrummet om Simon Kabels sidste digtsamling Returruter.
”Ord for mig? De er livsvigtige – som at trække vejret, siger Simon Kabel,” Fyns Amts Avis Marianne Kjær.
EUROAR af Martin Nordkvist
174 sider, ISBN: 978-87-93272-49-1
199 kr.
Bøgerne om EUROAR [you roar] er historien om tilblivelsen af verdens største boyband EUROAR. Bind 1 ’EUROAR – Den Store Chance’ udkom i februar 2017, og nu udkommer bind 2 ’EUROAR – Når Drømme Bliver Til Virkelighed’. I begge bøger indgår 6 originale popsange, som læseren kan høre via QR-koder i løbet af historien.
Martin J. Nordkvist var selv forsanger i boybandet Fortyfive Degrees i 90’erne, og bruger i bøgerne sine egne oplevelser til at fortælle om livet som ung popstjerne på godt og ondt.
”Jeg vil gerne tegne et realistisk billede af, hvordan musikbranchen fungerer. Voksne læsere bliver måske overraskede over, hvor barsk og uansvarlig, jeg fremstiller branchen,” siger Martin. ”Men al praktik som kontrakter, managerhonorarer og pladeselskabets magt er fuldstændig som i virkelighedens verden. Mit håb er, at de unge læsere vil lade sig underholde og samtidig reflektere over, at det ikke er lutter lagkage at være popstjerne. Der er ofre, og nogle gange er de store.”
I ’EUROAR – Når Drømme Bliver Til Virkelighed’ finder Oscar, Joey, William og Noah ud af, at de er pladeselskabet Magic Musics eneste økonomiske redning. Selskabets nye ejer er kold og kynisk, og drengene bliver tvunget til at få sig et job ved siden af bandet, samtidig med at de pinedød skal blive et megahit. Pludselig står drengene i en limbo imellem på samme tid at skulle være uopnåelige popstjerner og helt almindelige café-tjenere. Men det er kun én af de mange udfordringer for bandet: Kærestesorger, interne stridigheder og Williams mors deroute danner bagsiden af medaljen, mens forsiden består af drømmen om gennembruddet, publikums begejstring og tusindvis af følgere på de sociale medier.
Det er ikke altid nemt, når drømme bliver til virkelighed.
Målgruppen for udgivelsen, som er 12-16-årige drenge og piger, er utroligt svære at nå. Derfor håber vi, at du vil være med til at udbrede budskabet om, at EUROAR 2 udkommer ved at omtale og eller anmelde den.
Kill Your Darlings Krimidigte – Fynske forfattere
Illustreret med grafiske værker af Teresa Larsen
100 sider. Pris: 150, – kr ISBN: 978-87-93272-46-0
Poesiens dag
I 1999 indstiftede UNESCO World Poetry Day – Verdens Poesidag. Datoen er den 21. marts. Formålet med dagen er at udbrede kendskabet til lokale og internationale digtere samt sætte fokus på poesien som genre. Poesiens dag blev afholdt for første gang i 1999, og hvert år siden da, er dagen blevet markeret på verdensplan af mange forskellige organisationer og institutioner.
Fynske Forfattere, der er en undergruppe under Dansk Forfatterforening, har i samarbejde med Odense Bibliotekerne gennem de senere år markeret dagen på forskellig vis.
Igen i år udgiver Fynske Forfattere en antologi med fynske digtere i forbindelse med fejringen. Det er faktisk fjerde gang, det sker, så disse antologier kan godt gå hen og blive et samlerobjekt i litterære kredse.
Dagen fejres traditionen tro med digtoplæsning af 16 digtere på Hovedbiblioteket i Odense, den 21.03.18 kl. 19
Emnet for Verdens Poesidag 2018 er krimidigte. Vi har samlet poetisk materiale til antologien blandt fynske digtere. Forordet er skrevet af den fynske formand for Det Danske Kriminalakademi Martin Jensen. Bogen er illustreret med grafiske værker af Terese Larsen.
Digtene handler om drab, drama, drifter, død, dråben, der flyder over i det kriminelle. Alt det, som krimiforfatterne traditionelt skriver om og mere til; men tolket i et poetisk udtryk. Kort og godt – de fynske digtere er gået krimigenren i bedene.
Redaktionsgruppen består af Bjarne Kim Pedersen, Cindy Lynn Brown og Per Nielsen fra Fynske Forfattere.
Sidst, men ikke mindst, en stor tak til Odense Bibliotekerne, der igen i år velvilligt har støttet de fynske digteres fejring af Poesiens dag. Og til Krimimessen i Horsens, hvor vi får lov til at præsentere bogen søndag den 18. marts kl. 15.
Digtsamlingen Det bevidstløse menneske af Finn Jeppesen
106 sider ISBN 978-87-93272-45-3
150 kr
Finn Jeppesen debuterede i 2003 med digtsamlingen Evigt – Digte hurtigt efterfulgt af digtsamlingen Nyt lys (2004). I 2007 udkom den da 46 årige forfatter med Haiku digtsamlingen Solsortens bad. I 2009 kom børnebogen Historien om de to skovmus Oswald og Henry, men Finn Jeppesen søger hele tiden nye spændende emner og i 2012 udkom han med den socialrealistiske roman Geddesvinget. Når Finn Jeppesen ikke arbejder med et bog projekt, har han bl.a. haft artikler i Information og Fyens Stiftstidende.
I efteråret 2016 udkom Finn Jeppesen med digtsamlingen Det frigjorte menneske den første i en triade. Blækket var såmænd knapt nok tørt, før den fynske digter gik i kast med efterfølgeren – den netop aktuelle digtsamling – Det bevidstløse menneske.
Beskrivelse. Hovedtemaet i digtsamlingen er nutidsmennesket, og dets konstante ”rastløse” tilstand i fraværet af noget eller nogen, deraf savnet og længslen, kærligheden – den åbenbare gengældte og afsondrede hemmelige – som det, uanset karakter, må leve med i en mere eller mindre kronisk tilstand af sjældent at være i stand til at være til stede, hvor det rent faktisk er, men håbløst ubevidst må fortsætte eksistensen som Det bevidstløse menneske. Digtsamlingen beskriver ligeledes den ”unge angst” og den første famlende forelskelse …
Form. Digtsamlingen er inddelt i seks dele, hver del repræsenterer en særegen form, heriblandt Haiku digte, som forholder sig tro mod traditionen, og følgelig de klassiske regler for opbygning af Haiku.
Miljøer. En del af digtene er centreret om cafémiljøet, men også det ensomt støvede forblæste golde og øde, tomme P-pladser ensomme hoteller og tankens rum, danner rammen omkring disse digte, men flere ”stikker” yderligere ud, og bevæger sig i randen af en religiøs filosofisk aura.
Målgruppe. Det bevidstløse menneske henvender sig ikke til en bestemt målgruppe, men den modne læser, vil måske få mest ud af digtene.
2 timer om ugen af Pia Sigmund, Maria Lynge fotos: Thomas Appel og Alaa Abdol-Hamid
52 sider 100 kr. ISBN: 978-87-93272-41-5
”2 Timer om Ugen. En sproglig og kulturel indsats for børn med dansk som andetsprog”
En bog med interviews og smukke fotos af børn og frivillige. Bogen giver et indblik i organisationen 2 Timer om Ugens arbejde.
2 Timer om Ugen er et ganske enkelt koncept – ét barn og én frivillig mødes to timer hver uge, hvor de leger, læser, synger og tager på tur sammen. Det handler både om det danske sprog, om at lære at udtrykke sig godt og flydende på dansk og at lære at bruge nye begreber og vendinger aktivt. Det handler også om at lære dansk kultur og levevis at kende – på en legende måde. Formålet er at give børnene en god skolestart og – på længere sigt – et godt skoleforløb. To timer hver uge giver en stor og positiv effekt for barnet, og ofte involveres barnets familie og den frivilliges familie. Venskaber opstår på tværs af alder og kultur.
I bogen om 2 Timer om Ugen fortæller 11 frivillige om glæderne ved at være frivillig for et flersproget barn mellem 3 og 8 år to timer om ugen. Fire store børn fortæller om alt det, de har lært og oplevet i de år, hvor de mødtes med deres frivillige.
Bogen er skrevet af Maria Lynge og Pia Sigmund.
Fotos Thomas Appel og Alaa Abdol-Hamid.
Tankestreger af Inga Mollerup
180 sider 165 kr. ISBN: 978-87-93272-39-2
”Tankestregen er en tænkestreg – jokeren blandt skilletegn. Den er ikke obligatorisk nogen steder,
men kan frit indsættes, enten som en smidig parentes, som optakt til en overraskelse eller ind-
fletning af nærmere forklaring – den gør kort sagt teksten mere beboelig – løsner den lidt fra papiret.
Mens den foregående samling ”Sorgdigte” var centreret omkring tab, er forfatteren i ”Tankestreger” tilbage i positionen som den der aflæser omgivelserne og giver dem et ord med på vejen – kærligt, humoristisk, ironisk – eller tyst:
”igen i år
vil hyldens lette klase
et håndholdt månespejl
oplyse sommernatten”
Inga Mollerup, f. 1932.
Cand.mag. i tysk og religion.
Diverse undervisnings- radio- og avisarbejde.
1969-2001 ansat ved Syddansk Universitetsbibliotek.
Debuterede i 2010 med ”Umoderne Digte”.
Har siden udgivet yderligere 4 digtsamlinger.
24 GODE HISTORIER FRA VOLLSMOSE af PIA SIGMUND
52 sider 100 kr ISBN: 978-87-93272-43-9
Udkommer 29.08.2017
JA! Der findes mange gode historier fra Vollsmose, og her er 24 af dem!
”24 gode historier fra Vollsmose”. En bog hvor 24 meget forskellige mennesker i Odensebydelen Vollsmose, fra ganske unge over midaldrende til ældre, fra folk på integrationsydelse og førtidspension til højtuddannede, fortæller om deres liv lige nu og her. De fortæller om den historie, de hver især har med sig, og som gjorde, at de blev nomineret som Årets Borger. De er mellem 16 og 75 år gamle, kvinder og mænd, danskfødte og med udenlandskklingende navne. Nogle af dem er født her i landet, andre er kommet hertil som indvandrere eller flygtninge. To er digtere, en rapper, en yngre mand med flygtningebaggrund, og en lidt ældre dansk mand, der skriver moderne poesi. Begge er de repræsenteret med et digt.
Alle 24 blev nomineret som Årets Vollsmoseborger 2016, og sammensætningen af dem er helt tilfældig. 24 ud af bydelens næsten 10.000 beboere. Deres historier fortæller om en høj grad af glæde ved at bo i en bydel med en overflod af smukke grønne områder og i gode, velholdte lejligheder og rækkehuse. Deres historier fortæller frem for alt om en høj grad af hjælpsomhed og godt naboskab, om frivilligt arbejde og om stor tolerance over for andre måder at leve på. Godt medborgerskab kommer indefra, fra borgerne selv, og her i Vollsmose suppleres det af en række instanser, der tilbyder hjælp til selvhjælp – som Fritidsbutikken, Den frie Rådgivning, Vollsmosesekretariatet og mange andre.
Bogen giver også et indblik i bydelens historie og i dens mange institutioner.
De 24 nominerede repræsenterer det ægte Vollsmose, en bydel i Odense på godt og ondt. Men mest på godt, fordi det lige under overfladen myldrer med gode historier om kærlige og hjælpsomme mennesker, der respekterer hinanden og støtter hinanden mere end så mange andre steder i Danmark.
Pia Sigmund er fortæller og forfatter og er uddannet historiker. Hun er formand for foreningen 2 Timer om Ugen, der i mange år har haft kontor i Vollsmose i Odense. Hun har rejst i flere lande i Mellemøsten og fortæller historier derfra. Hun har skrevet en lang række bøger og artikler, bl.a. serien Børn i Danmarks historie, som er 11 bøger om danmarkshistorie for børn. Hun har skrevet serien HISTORIEBAZAREN, der handler om historie og historier fra vore indvandrerlande. Fjerde bog i serien udkom i 2017: ”Der var en dag, der var en tid. Historie og historier fra Iran”. Læs mere på www.piasigmund.dk
Jumbo er en danseelefant- musikalsk legestue for de 0-3 årige
af Karina Øgendahl
48 sider plus CD 150 kr. ISBN: 978-87-93272-36-1
Udkommer 27. juli 2017.
Karina Øgendahl har i mange år arbejdet med børn og børnemusik med de 0-6 årige og udvikler løbende børnesange, der kan fange børnenes interesse og stimulere deres udviklingsområder gennem musik og leg – også selvom de ikke har et verbalt sprog endnu.
På hendes blog, karinaforboern.wordpress.com, lægger hun videoer op, og små tekster omkring det lærerige ved musikken.
Hun er aktiv udøvende børnemusiker og arbejder som underviser på FOKUS Folkeoplysning i Aalborg i sang og musik for småbørn, og tager ud og spiller til arrangementer på biblioteker og i forskellige dagplejeres legestuer. Endvidere komponerer og optræder hun med sange for det voksne publikum. Derudover har hun et job som studievejleder på IVA Københavns Universitet i Aalborg.
Hun debuterede som forfatter med børnesangbogen ”Sig hej til Jumbo – musikalsk legestue for de 0-3 årige” og tilhørende CD i februar 2015, men debuterede som webforfatter allerede i november 2014. Der åbnede webportalen legoglær.gyldendal.dk/, hvor Karinas sange også ligger.
”Jumbo er en danseelefant – musikalsk legestue for de 0-3 årige” er Karinas anden sangbog.
Sangbogen indeholder 15 sange, der er lette at lære for både børn og voksne, da de er enkle og genkendelige, og alle sange har indhold, der kan støtte før-sproglige børns udviklingsområder på forskellig vis. Hvordan de kan støtte, er beskrevet i sangbogen, og sangene er afprøvet i mange sammenhænge, hvor ældre søskende også har haft stor glæde af dem. Tegningerne i sangbogen er lavet af Karina, og har det formål, at børnene kan genkende sangene, når der bladres op på en side.
Karina Øgendahl er født i 1976 i Hvidovre, og hun er pædagog og cand.scient. i Informationsvidenskab og kulturformidling fra Københavns Universitet i Aalborg.
Karina Øgendahl Tel: 24828597
RETURRUTER af Simon Kabel
66 sider, ISBN: 978-8793272-32-3
150 kr.
En fortælling om at fare vild i bjergene og i sig selv.
Tiden eroderer. Digteren eroderer. På flugt fra samfundets sammenbrud fører han sine ben ad knirkende stier gennem landskaber der lagrer længsel og glemte sprog. Ordskælv og sætningers sedimenter raser afsted gennem fortællingen som en lavine på papiret: Bjergtoppe i morgenlyset, ensomhedens kvaler, en rejse der cirkulerer uden at ramme de samme tinder. Velkommen til Returruter.
Lyrikken er opstået i verdens bjerglandskaber, i Wittgensteins sprogspil, i forfærdelse over krigenes rædsler. Den bevæger sig ud til afgrunden af hvad det vil sige at gå i opløsning, kun for at blive en del af de omgivelser man betræder.
20 kroner fra hver bog doneres til Himalayan Conservation Foundation, som arbejder for at bevare økosystemerne i Himalaya.
Simon Kabel er digter og bjergbestiger. Han har sat aftryk på flere udgivelser og på bjergtinder i Himalaya, Andes og Norge.
Egon Bork – sprogmanden en beretning om min far, Egon Bork, og hans far og farfar, Hans Bork og Søren Bork af Pia Sigmund
134 sider 150 kr. ISBN: 978-87-93272-33-0
Bogen er en beretning om min Far – Egon Bork – en fantastisk mand. Han var højt begavet, han udnyttede sine evner til fulde, han udviklede sig hele livet. Et mere virksomt og energisk og udadvendt menneske kan nok ikke findes. Nysgerrig og åben og kreativ og praktisk.
I mere end 50 år redigerede han Gyldendals dansk-tyske og tysk-danske ordbøger. Han grundlagde en verdensomspændende tysklærerforening og var dens første formand. Han var pioner på mange områder og opnåede mange store ting, i Danmark og i udlandet. Han efterlod sig bøger og organisationer, der stadig lever i bedste velgående nu snart tre årtier efter hans død.
Min Fars store drøm var at bygge bro mellem Vest og Øst i en tid, hvor de to parter stod fjendtligt over for hinanden. Med sin store ildhu og entusiasme lykkedes det for ham. Han fik folk til at tale sammen og arbejde sammen. Han brød koden.
Men hans egen far, Hans Bork, og hans farfar, Søren Bork, måtte opgive deres livs store drømme. Begge led nederlag og måtte trække sig ind i sig selv, dybt sårede. Far var stærkt præget af deres skæbne, og derfor begynder beretningen om Far, Egon Bork, om de to, Søren og Hans.
Søren Hansen Bork, landsbyskoledegn i Nordslesvig, 1841-1891
Hans Sørensen Bork, opfinder på Nørrebro, 1872-1945
Egon Bork, sprogmand i Danmark og verden, 1902-1989
Alfred Thomsen-historier af Merete Næsted
166 sider 175 kr. ISBN: 978-87-93272-35-4
Alfred Thomsen-historier
af Merete Næsted
Alfred Thomsen-historier er en samling af historier med Alfred Thomsen som den gennemgående hovedperson.
Hvem er så Alfred Thomsen? Han er en fiktiv person, der pludselig opstod i forfatterens verden.
Han er en mand, der besidder tør humor, har lune og sans for hverdagsiagttagelser. Han er eftertænksom, kan være indadvendt, har stærke holdninger og er af til særdeles handlekraftig.
Måske afspejler han noget hos forfatteren selv?
De fleste af historierne foregår i et genkendeligt lokalmiljø i Odense. Fordi det er Alfred Thomsens nærområde.
Midt i en paniktid. 12 nedslag i danskhed og kultur af Benny Pedersen og Thomas Hovaldt
Forord: Mette Sillesen
192 sider nu 149 kr
ISBN: ISBN: 978-87-93272-31-6
Ny bog giver dybde og perspektiv til debatten om kultur og danskhed gennem 12 interviews med kulturpersonligheder.
I en tid hvor de fælles udfordringer og forandringerne i verden synes endeløse, er mangen en nation optaget af at forhandle og definere egen identitet og ståsted. Herhjemme udspiller vi vores egen lokale version af samme projekt, og samfundsdebatten spinder stadigt hurtigere og mere hidsigt om nogle helt grundlæggende spørgsmål – hvem er vi? Hvad vil det egentlig sige at være dansk? Tonen er skarp, og tempoet er højt. Så højt, at nuancer og værdifuld indsigt ofte går tabt i hurtige udmeldinger og positioneringer.
Med bogen ”Midt i en paniktid” har de to forfattere Benny Pedersen og Thomas Hovaldt besluttet at gøre op med de hurtige aftrækkere. ”Med de få sekunder radio og TV tilbyder i dag til at komme med udtalelser om en given ting, bliver resultatet ofte overskriftsagtigt og uden egentlig dybde. Vi har haft et ønske om at give mennesker med indflydelse og erfaring fra et langt liv fuld taletid, et ønske om at skabe mere plads til at tanker og pointer kan udfolde sig helt og fuldt. Samtidig vil vi gerne bidrage til den igangværende debat om danskhed og vores kulturelle identitet. Derudover vil vi gerne sætte gang i en debat om vækst. Vækst, som ikke nødvendigvis er pengevækst”, forklarer Thomas Hovaldt. Til det formål har de to forfattere inviteret 12 markante og kendte personligheder til samtaler om, hvad det er at være dansk og om deres holdninger til dansk kultur
Med udgangspunkt i Oscar Hansens sang, ”Danmark for folket” får Mogens Lykketoft, Per Stig Møller, Bertel Haarder, Gorm Greisen (Etisk Råd) Naser Khader, Carl Christian Ebbesen, Tage Baumann (DR), Leif Sylvester, Mogens Jensen, Michael Christiansen (DR), Uffe Elbæk og Vincent Hendricks (Københavns Universitet) lov til at tale fyldigt og udtømmende i de 12 dvælende og personlige interviews, der udgør bogen. Det er blandt andet den dvælende tilgang, der er bogens force – netop det at give tid. Som Mette Sillesen siger i forordet: ”‘Midt i en Paniktid’ sætter bestemt noget i gang i modtageren. Den er den nye luksus: Tid – til fordybelse, eftertænksomhed og tilbageblik.”
Bogen præsenteres ved en reception på Christiansborg den 7. april 2017 kl. 15. Her vil der være mulighed for at tale med forfatterne og en del af de medvirkende. Tilmelding er nødvendig på midtienpaniktid @ gmail.com.
Haiku for skoleelever
af Hanne Hansen og Pia Valentin Sørensen
Omslagsfoto: Arne Fribo
40 sider, pris 150 kr.
ISBN: 978-87-93272-29-3
Pia Valentin Sørensen har udgivet haiku for børn og voksne. Blandt andet 117 zoologiske senryu som henvender sig til både børn og voksne.
En lille gråspurv
Breder sine vinger ud
Flyver som en ørn
Hanne Hansen har udgivet mange haikusamlinger og en vejledning i at skrive haiku sammen med Sys Matthiesen. Hun har undervist både børn og vokse i at skrive haiku.
Hanne Hansen er formand for Dansk Forfatterforenings Haikugruppe, og to af hendes haikusamlinger er på engelsk.
Rønnebærrene
Gløder røde i solen
Tid til at høste
De to forfattere blev opfordret til at lave en vejledning i at skrive haiku for folkeskoleelever. En vejledning som læreren kan bruge fra mellemtrinet og opefter.
Undervisningsforløbet har været afprøvet på Sankt Annæ Skole i København af Agnete Paludan og Anne Jørgensen
Bagerst i bogen findes en oversigt over haikuudgivelser i Danmark og vejledning til læreren.
Naturskånsomt fiskeri efter jomfruhummer Ib Ivar Dahl og landsforeningen Levende Hav
48 sider 125 kr. Gennemillustreret ISBN: 978-87-93272-34-7
Danske fiskere fanger jomfruhummer med bundslæbende trawl. Det er et brutalt fiskeri til skade for havbunden i de dybe områder af Kattegat, hvor fiskeriet foregår.
I forhold til EU er den danske regering forpligtet til at frede større dele af disse områder.
Denne bog er et resultat af en researchrejse med Levende Havs kutter M.S. Anton til svenske og norske fiskere, som fanger jomfruhummer med tejner. Det er små bure, der sænkes ned på havbunden med lokkemad.
Bogen beretter med tekst og mange fotos om mødet med svenske og norske tejnefiskere og deres erfaringer med fiskeriet. Desuden rummer bogen en kortfattet turdagbog samt mange bilag med relevante data, der understøtter teksten.
Bogen konkluderer, at tejnefiskeriet er skånsomt i forhold til havmiljøet. Desuden bringes levende jomfruhummer i land, som afregnes til priser, som er 15 til 20 procent højere en priserne på trawlhummer. Rentabiliteten ved tejnefiskeriet øges desuden ved det forhold, at bådene forbruger mindre end halvdelen af det brændstof som trawlerne må bruge for at fange det samme kvantum. Det betyder, at CO2 udledningen er mere end halveret.
Den danske regering har fremlagt planer for nye begrænsede områder i Kattegat, som kan lukkes for trawlfiskeri. Forfatteren og Levende Hav udtaler, at disse områder er alt for små og ikke lever op til en effektiv beskyttelse af havmiljøet i Kattegat.
En bog for alle med interesse for havmiljøet.DER VAR EN DAG, DER VAR EN TID af PIA SIGMUND
Historie og historier fra Iran
110 sider 175 kr ISBN:978-87-93272-28-6
”Der var en dag, der var en tid. Historie og historier fra Iran” indeholder et udpluk af nogle af de bedste historier fra Iran og et udpluk af Irans mange tusind år gamle historie.
”Der var en dag, der var en tid” indeholder historier, sagn og myter fra Iran, fra de ældste tider op til vore dage. Hver historie følges op af afsnit med fakta om den kulturhistoriske og historiske baggrund.
Historierne i bogen egner sig til at blive læst og til at blive fortalt, for både børn og voksne. De er underholdende og tankevækkende. De fortæller os om den rige kulturskat, som vores iranske indvandrere har bragt med sig her til landet. Vi får et indblik i den iranske verden, der er rykket os nærmere i de seneste årtier.
Et folks historier fortæller om måden at leve på og tænke på. De fortæller om livsvilkår, om geografiske forhold og om magtforhold. De store grundfortællinger er vandret rundt, for fortællinger kender ingen grænser.
Bogen kan bruges i dansk-, historie- og samfundsfagsundervisning, i tværfaglig undervisning og i temauger om eventyr og om indvandring og kulturforståelse – på alle niveauer.
”Der var en dag, der var en tid” er fjerde bog i serien HISTORIEBAZAREN:
”Det dobbelte træ. Tyrkiske fortællinger og historie”,
”De tre gaver. Historie og historier fra Bosnien & Hercegovina” og
”En engel på hver skulder. Historie og historier fra fem arabiske lande. Irak, Jordan, Libanon, Palæstina og Syrien”.
Pia Sigmund er historiker og historiefortæller:
”Jeg har rejst i Iran, og jeg har lyttet til mange fortællere med iransk baggrund i Danmark. Jeg har fordybet mig i litteratur om Iran i mange år. Jo mere jeg har set og hørt og læst, jo mere ufattelig stor og rig forekommer den iranske historie og kultur mig at være, og jo vigtigere mener jeg, det er, at vi lærer Iran at kende og forstå og holde af.”
www.piasigmund.dk
BJØRNEDYRET – En billedpoetisk fortælling om Tardigrada en overlever.
46 sider 175,- kr.
ISBN: 978-87-93272-27-9
Kirsten Svenstrup:
BJØRNEDYRET – En billedpoetisk fortælling om Tardigrada – en overlever
Den 24. februar udkommer en ny bog af billedkunstneren Kirsten Svenstrup med korte tekster rigt illustreret med hendes egne værker i smukt farvetryk.
Bogen er en fortælling om bjørnedyret, et af verdens allermindste dyr, som i øjeblikket har forskernes store opmærksomhed, fordi det har helt særlige evner til at overleve de mest ekstreme forhold i verden.
Bjørnedyret er ekstremt sejlivet og i modsætning til mennesket næsten udødeligt.
Det får det mikroskopiske dyr til nærmest at ligne fiktionens superhelte.
Og dog er dyrets eksistens taget ud af den skinbarligste virkelighed.
Kirsten Svenstrup har ladet sig inspirere af forskernes beretninger om det lille dyr, som nærmest ligner en vingummibamse. Det er blevet til en eventyrlig fortælling om, hvordan mennesket forsøger at aflokke det lille dyr hemmeligheden bag dets enorme styrke og overlevelsesevne.
Det er også en fortælling om, at mennesket ikke ubetinget er den sejeste skabning på jorden, og at vi stadig har meget at lære.
Bogen er en billedmættet fortælling for børn og voksne om menneskets trang til at udforske alt i verden for blandt andet at opnå større indsigt i sig selv og sin egen natur.
Det er et lille kunstværk i ord og billeder og vil glæde alle, der har sans for både humor, hjertevarme og livets store linjer.
Bogen foreligger i et smukt udstyr med fast bind, bedste papirkvalitet og kunstnerens egne værker som illustration.
GEDDEDRÆBERNE af BJARNE KIM PEDERSEN
175 sider – 170 kr.
ISBN: 978-87-93272-30-9
Vi taler så meget om banderne. Deres tro og ære.
Hassan er en af de slemme drenge fra ghettoen. Smidt ud af flere skoler, har truet og slået en lærer.
Han er bedst til at køre fra politiet på stisystemet. Ære er vigtigt for ham
Jon er rockersupporter, hans far fusker med motorcykler. Jons fætter er med i Bandidos. Jon er bedst til at fuske scootere. Smidt ud af flere skoler. Ære er vigtigt for ham.
Sammen tager de til Sverige, en slags flugt med en fyret pædagog og Hassans hund.
Enhver lighed med virkelige udtalelser og normer er tilsigtet. Men de unge og alle de andre personer er forfatterens fantasi.
Bjarne Kim Pedersens mange klubår og nuværende undervisning i tæt kontakt med unge, deres glæder og problemer har været en grundig research i, hvad unge mennesker tænker og gør.
Alle de emner, der tages op, har forfatteren siddet og talt om med de unge. Fra arbejdet har det været en almindelig udtalelse, at det kunne være morsomt at gå rundt med et GoPro på skulderen og filme hverdagen, og så vise for skiftende undervisningsministre for at høre den øverste chefs bud på, hvad man skal gøre.
Virkeligheden overgår ofte fantasien.
Unge læsere har haft fingre i bogen, inden den udkommer, som en blanding af testlæsere og konsulenter med lov til at sætte ‘røde streger.’
Hans seneste ungdomsbøger trilogien, Bøllevinger, Uden for festen og Køllesvingerne har solgt over 1200 eks. og fik følgende ord med på vejen:
‘Hvis du ikke kender forfatteren, så læs Bøllevinger. Der er ikke mange ungdomsbøger, som både er spændende og lette at læse...’ Lektør Lars Larsen om Køllesvingerne.
”bjarne kim pedersen beretter om de unges liv og familie med lige dele nøgternt syn og indlevelsesevne… bogen er spændende, skidegod og favner sine unge på smukkeste måde, ingen
lades i stikken i beretningens meget flot afbalancerede neutralt betonede omsorg.” Poul G. Exner om Bøllevinger.
Bøllevinger blev i 2013 anbefalet som ferielæsning af Dansklærerforeningen, NOTA og Nationalt Videncenter for Læsning.
Forældre, lærere, pædagoger og piger må også gerne læse bogen. mod nord af lise andersen
digte
illustreret med fotos
120 sider, 155 kr. ISBN: 978-87-93272-25-5
Lise Andersen debuterede i 1991 med to digtsamlinger: ”Over snegrænsen” og ”Solpletter”.
”mod nord” er hendes 6. digtsamling.
Lidt fra lektørudtalelsen om hendes sidste digtsamling ”Så vi kan skilles”.
’Kærlighedsdigte af denne kaliber vil man altid kunne finde læsere til…. Et eksempel på hvor meget en lille digtsamling kan fortælle.’
Lise Andersen skriver desuden skønlitteratur for både børn og voksne og har over 20 udgivelser bag sig.
”Uummat – fortællinger fra hjertet ” er hendes sidste udgivelse, fra 2016. I bogen fortæller ti tidligere beboere på Børnehjemmet Uummannaq om deres svære liv og opvækst og om, hvordan de har det i dag. Bogen er på både dansk og grønlandsk.
Hun har boet og arbejdet som sundhedsplejerske i flere lande, bl.a. Yemen, som to af hendes børnebøger handler om. I det hele taget afspejler hendes forfatterskab viden om og interesse for andre lande og kulturer, herunder også den nuværende digtsamling ’mod nord’.
Nogle af digtene er inspireret af rejser og ophold nordpå – andre fra Mellemøsten og Afrika. Men der er også digte om hverdagens liv med dens skiftende lys og stemninger.Sorgdigte af Inga Mollerup
74 sider 150 kr. ISBN: 978-87-93272-26-2
”det er ikke det
at du ikke er her –
det er det
at du ikke kommer
mere”
de få enkle ord rummer kernen i den lille bog:
at forstå det definitive i den elskedes bortgang og slutte fred med den
de korte tekster er snart barske:
”droppet drypper salte dråber
ansigt dækker/lige netop/kranium”
snart nænsomme:
”stemmen, gangen, det blå blink i øjet,
særligheden indlagt som en sølvtråd
i almindeligheden”
digtene oplyser punktvis stadier i en proces
der med tiden skal blive til den historie,
de efterladte vil fortælle:
historien om et langt og virksomt liv
der mundede ud i det uundgåelige
– naturligt set i større perspektiv,
men hårdt at bære for den nærmeste:
”man kan ikke slå smut med en smertesten”